Tuesday, March 6, 2012

LAKSA KUAH PUTIH


Kalau nak menu sihat, semestinya kena guna ikan.. Ada balance kacang panjang & Sambal Belacan.. So kita buat Laksa Lemak Putih la untuk dinner malam tadi.. 

RESIPI :
2 ekor Ikan Kembong + 2 cawan air - rebus
(amik isi, blend + air rebusan)
4 bawang merah - blend
1/2 inci halia - blend
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 asam keping
1/2 cawan santan kotak
Garam & Gula
- Masak  je semua sampai gelegak.
- Makan dengan Laksa/Laksam, sayur kesukaan & Sambal Belacan.
- Nak sedap, blend tulang ikan yg direbus, tapis & amik airnya jugak.

22 comments:

lemongrass said...

wahhhhhhh....
I nak makan laksa putih you masak!!!!!
Kasihani lah kat I yg tak boleh makan benda sedap2 for the time being ni, janganlah tayang food, tayang gambar kucing takpe, hehehe.

aNIe said...

As'Salam Mulan... laksam memang sedap... abih ni dah masuk semangkok lemak ni camaner nak kurus...hahahah

Mulan.. agaknya kita ni kalau selalu kat atas jalanraya je...mesti tekanan darah naik kan?

Papa Mifz said...

papa mifz tak pernah mkn laksa lemak putih...

kakcik said...

Tengahari ini kakcik makan laksam yang dibeli dengan harga RM3 sebungkus di Pasar Tani. :)

kasihredha said...

nak laksa tu...hik3
nak buat malas...hik3
sabar mulan sabar...jgn marah2 waktu di jln...nanti stress * nasihati diri sendiri jugak sebenarnya...hihi*

Ila said...

pemandu kat malaysia ni memang gitu kan

penDragon said...

x suka betul jenis yg suka bagi2 lampu lip lap lip lap ni...santan kotak tu xde kolestrol kan...alahai sedapnya lah nampak....

Fabulous Me said...

Mentang2 die ddk jauh. Klu laaa dkat2 sban-kl ni lame dah dgn x malu p jengukkkk ikot blakang tingkap ;p

Mr.Clive said...

nk komen yang pandu slow kat lane laju...sgt sgt laaa tension.xsedar diri dan merbahaya jugak tu... =_=

m.u.l.a.n said...

lemongrass: alaaa, laksa ni senang & lembut je tau.. omit the sayur2.. u boleh sluurrpp je laksa & kuah tu.. hehe...

m.u.l.a.n said...

kak anie: guna santan kotak 1/2 cawan je.. tu resipi utk 5 org makan.. hehe.. memang stress jgk drive kat hiway ni kan..

m.u.l.a.n said...

papamifz: kalo laksam memang byk jual.. laksa ni utk yg malas macam saya ni la.. haha..

m.u.l.a.n said...

kakcik: kalo nak makan sorang, memang patut beli je kan.. laksam memang sedap tapi saya tak reti buat.. tu yg guna laksa je..

m.u.l.a.n said...

kak kasih: senang tau buat laksa ni.. kejap je.. kena tau taktik malas, baru la senang.. hahaha...

kalo duduk kl tak tau saya ni camna nanti.. mau macam tarzan dalam kereta..

m.u.l.a.n said...

ila: tak semua camtu, tapi bila selalu kena, tu yg stress jadinya..

m.u.l.a.n said...

pendragon: kat sini kan, kalo pakcik2 & makcik2 berumur yg bawak kereta, lagi la suspen sbb depa ni ikut suka hati pi kanan pi kiri, tak kasi signal..

tak tau santan tu camna tapi kalo ikan banyak, takyah byk santan pon tak pe.. hehe..

m.u.l.a.n said...

fab me: mai la.. mai la sini... mai makan sama2...

m.u.l.a.n said...

mr clive: yup.. sebab bahayakan keselamatan orang lain kan.. esp kalo kat corner orang bawak slow @ lane kanan...

faiz fakhirin said...

Sedapnya...tapi mee dia tu yg penting kn...kalo mee sedap..kompem sedap...hehe

p/s : anda di #tag untuk segmen ini http://faizfakhirin.blogspot.com/2012/03/7-perkara-sebelum-mati.html

m.u.l.a.n said...

faiz: hehe.. tekak ni terima banyak benda.. mostly semua sedap...

tag tag.. ok ok..

MUMMY CHOP MINT said...

menyeksa jiwa lara tengok makanan sedap2 malam2 especially masa orang tengah tahan lapar ni....! Huwaaaa!!

m.u.l.a.n said...

mummychopmint: hahahaa... mai la join..