Monday, January 2, 2012

MOLTEN LAVA

New Year.. New Number..!!! Happy Birthday my dearest HUBBY...!! Plan nak buat RED VELVET Cupcakes, tetiba awal pulak dia balik keje semalam.. Actually dalam hati dah berbulan nak buat MOLTEN LAVA CAKE.. 


Tadaaaa...!! My first ever MOLTEN LAVA CAKE.. Eaten (patutnya TOPPED) with lotsa Vanila Ice Cream..!! Yummeh jugak sebab ada ice cream & chocolaty cake tu.. But rasanya ter-overbaked & overbeaten.. Hhmm still ok lah..


Ramekins yang beli di Vietnam 4 tahun lalu, first time guna ni.. Dapat 5 saja.. Nak kena cuba buat lagi, bake & beat less.. Tengok camna.. Resipi ni hubby kata OK sebab tak manis sangat..


Lupa nak bookmark website ni tapi ini lah resipinya..

23 comments:

MasZuber said...

doli memang terbaek kak...tapi bila dah order kena tunggu dalam 45 menet baru sampai makanan. sebab apa? sebab tokehnya, Doli sendiri yang masak char kueh teaw satu-satu! series sedap!

kasihredha said...

ganasnya...makan ganja...hihi

abaikan seseorang yg telah mensepoikan new year mulan...ramai lagi org2 yg menseport (bahasa engeres yg dimelayukan)kita...
keep smiling aje pd mereka yg telah mensepoikan itu...atau delete aja mereka dlm fikiran kita.

penDragon said...

happy b'day to your hubby ye Mulan! waaaa.....nasi ganjaaaaaaa...waaaa....pasemborrrrrr..........waaaa char kway teow.......gegege menggeletar I tgk ni....nakkkkkkkk.....***drooling

Fabulous Me said...

SODAP nampaknye!!!!!! Help!

Fabulous Me said...

Selamat tahun bru n happy belated to ur hubby too sis..

So Shy Lady said...

o amik ganja ye hahaha.... nape ltak nm ganja eh?

1st time tau molten lava cake tu ...tngok mcm sdap.

HNY ;D

MULAN said...

maszuber: loorr.. patut la lama nunggu, tokey masak sendiri.. takpe la, next trip balik umah mertua kami try lagi.. but some said ada branch kt kl kan..

MULAN said...

kasihreda: yeah..!!! ganja yg mantaps..!! hehehe..

betol tu sis, bolayan mereka yg sepoi kan kita.. kita kisah kan kawan2 yg seport kita.. kan kan.. tq tq sis..

MULAN said...

pendragon: tq tq.. ayooo, kesian u dah duduk jauh2 tu.. tapi kan kalo duduk jauh, kita jadi otomatik pandai masak tau.. google je resipi..

MULAN said...

fabulous me: tq tq.. semuanya sedap.. kalo bab makan, mesti nak sedap kan.. hehehe....

MULAN said...

shy lady: tu la.. dok dengar citer nasi ganja ni pon dah lama.. agaknya sedap sampai addicted macam ganja kot.. try la molten cake tu, lazat berzat..!!! hehee..

Dalila Hamid said...

hepy besday buat suami ... semoga panjang umur, murah rezeki ,ceria sentiasa.... dan tercapai apa yg dicitakan.... uiikk... sedapnya

MULAN said...

dalila: tq tq...

Wan Sharif said...

Khabarnya tinggal diKerteh dah agak ok ..ada Mesra Mall tempat nak lepak bersama kengkawan.. Yang agak kurang mungkin traffic jam yang memenatkan dan banjir kilat yang kurang menguntungkan ramai orang selain foreman kenderaan ;(
Char kuey teaw Ramli tu nampak menarik untuk di cuba..

MULAN said...

ayah wang: love the place jugak sebenarnya.. bahagian yg kurang suka tu (hehee), saya amik sebagai cabaran & jugak harapan agar sentiasa redha & bersabar.. kalo takde mesra mall, tak tau la camna..

Ayu said...

Pernah try buat molten lava cake tu, tapi tak jadi lava dia. Hehe.. Sejak tu tak pernah buat lagi dah. Rasanya kes over-beaten jugak kot ;p Anyway, gambar nasik & ckt sgt menggoda mata & perut..

Anonymous said...

akak Sek Men Badrul tu area mana?tepi jln besar ke?nk p cuba mkn kt kedai tu :)

NAJWA said...

salam..selamat thn baru walaupun dh belated...hehehhehe....mana ole2 kite...heheh

MULAN said...

ayu: senang je resipi kan.. mine yg lambat keluar oven tu pon tak jadi lava nya..

MULAN said...

anon: sek men badrul tu kira2 next to mesra mall.. kedai charkuetiau ni opposite sek tu.. kat main gate rasanya..

MULAN said...

najwa: HNY..!!! mai kerteh la baru dapat ole2.. hehee..

mummyseri said...

kak..siannya..tapi mmg lama tau nk nunggu kwetiau siap..:( tu kalo oder mkn sana kalo tapau lagilah..
best ar lava choc tu ..
da dekat beno akak kat ipoh..bile2 pasni koling2 lah kite,teringin nk jumpe empat mata laga laga pipi ngan akak ..hehehe..camana nk kontek akak ni?email?

MULAN said...

mummyseri: haa aahhh, lupa seri ada kat ipoh..!!! haaa, nnti nexti time kalo balik tepeng, kita calling2 ya..