Pagi semalam dah bersemangat nak masak SUP TULANG MERAH untuk dinner.. Memang dah terbayang2 dalam mata.. Sup ni asalnya kami makan di Newton Circus, Singapore 2 tahun lepas.. Sup ni cicah dengan BAGUETTE atau roti apa jenis pun.
Rebus daging dgn 3 asam keping + 3 sup bunjut.
Lepas 2 jam tu, masukkan bahan2 tumisan di bawah :
1 bawang besar yang dikisar
2 sudu besar ciliboh
Ditambah :
1/2 botol sos tomato
1/4 botol sos cili
Garam + Gula secukup rasa
Air secukupnya
Masa rebus tu terbalik2 kan tulang supaya sekata..
Sebelum diangkat, pecahkan 2 biji telur ke dalam sup supaya lagi pekat.
Makan masa panas memang sedap..
Gone..
nak nangis nengok sup merah tu...huhu...bestnya.
ReplyDeleteakak pun lately ni rasa nak pitam je...doktor kata stress/kurang rihat...suami akak punya pendapat,sebab akak tidur lewat ... asyik BW je katanya...hihi
Adoiai! itu sup gear box buat kak cek leleh2 air liur tau...hu hu hu...menggoda jiwa sungguh....
ReplyDeleteMulan...takpe2...pas makan sup gear box kontrol makan balik...he he...kak cek pun kolestrol tinggi gak...maklum jelah bila dah usia emas ni....nak naik bdn laju je...nak turun macam kekura...
wow! sup tulang merah masak sendirik! bestnya! kalau nak tahu, i ni baru first time makan sup gearbox beberapa bulan lepas..seram ku tengok tulang bagak betul tuh..itu yg kagum bila tengok u masak sup gearbox ni
ReplyDeletekalau dah macam tu punya hidangan tak kan nak tengok je kan.. bedal je lah hehe
ReplyDeleteweiiii.....ni saper yg nak kena babp ni ha?
ReplyDeletebiasa dia! tayang tulang kat sini..
takper..tak lama lagi akak akan ke tempat ori sup tulang merah tu....
buhbye ler awak...ngiah3
Aderk! Berpinor mata tengok tulang2 tu... Lama tak rasa benda2 gini.. manalah nak cari kat Kuala Berang, kan... nak buat sendiri pun macam tak mampu jer..
ReplyDeletekak mulan, i'm yr silent reader. i yg malas and tk pandai masak ni pun teruja tgk resepi2 u..keep on posting
ReplyDeletekak mulan, i'm yr silent reader. i yg malas and tk pandai masak ni pun teruja tgk resepi2 u..keep on posting
ReplyDeletememang tak boleh tahan..lupakan sebentar kolesterol..
ReplyDeletekasihreda: take care sis...!! toksah stress sgt ya, meh kita lompat tinggi@ & jerit kuat2.. buat la sup tu, sonang jo..
ReplyDeletecik cek: kita makan dulu kan, pastu baru cari obat.. hehehe..
ReplyDeletezarin: i ni first time jugak masak gearbox tu.. suspen jgk tapi nak lembut, rebus je lama2.. gerenti lembut insyA.. masak sup kosong pon sedap gearbox tu..
ReplyDeleteabah zino: yezzaa... kita bedal je dulu..
ReplyDeletequeenie: alaaaa... nak ikot.. nanti pi newton circus.. byk tempat makan sedap2...
ReplyDeletekak tie: alaaa... beli je gearbox & masak.. hehee.. nasib lepas makan tu mata tak pinor2..
ReplyDeletehaily: thaaaannnkkkk you so much.. kalo mood tgh rajin, hari2 update.. kalo malas, takde la citer...
ReplyDeleteacik erna: rindu kat sup tulang merah singapore, terpaksa la gagahkan diri masak..
ReplyDeletekalau macam tu la rupanya.... ABAIKAN kolesterol...!
ReplyDeletehaha!
(twin tu tak balik... last sekali ramadhan lepas tu je... )
gedek: memang abaikan dengan penuh gembira...!!! lama tak jumpa twin..
ReplyDeleteya ampon bgelora jiwa raga ni sis...terancam nafsu serakah saya uhuhuhu
ReplyDeleteMemang MENAWAN KALBU!
ReplyDeleteHi MULAN...eh eh cakap pasal sup tulang merah nih saya baru jer upload pics kat blog saya SEMALAM masa makan di Singapore Beach Road Gardens Food Centre minggu lepas.
ReplyDeleteSedapppp. Di malaysia nih JB jer yang femes tapi negeri2 lain kureng skit..nape yek?
Nanti singgah la yer dan komen TQ TQ