Friday, December 2, 2011

SUP TULANG MERAH


Pagi semalam dah bersemangat nak masak SUP TULANG MERAH untuk dinner.. Memang dah terbayang2 dalam mata.. Sup ni asalnya kami makan di Newton Circus, Singapore 2 tahun lepas.. Sup ni cicah dengan BAGUETTE atau roti apa jenis pun.


Rebus daging dgn 3 asam keping + 3 sup bunjut.


Lepas 2 jam tu, masukkan bahan2 tumisan di bawah :

1 bawang besar yang dikisar
2 sudu besar ciliboh

Ditambah :
1/2 botol sos tomato
1/4 botol sos cili
Garam + Gula secukup rasa
Air secukupnya


Masa rebus tu terbalik2 kan tulang supaya sekata..


Sebelum diangkat, pecahkan 2 biji telur ke dalam sup supaya lagi pekat.


Makan masa panas memang sedap..


Gone..

22 comments:

kasihredha said...

nak nangis nengok sup merah tu...huhu...bestnya.
akak pun lately ni rasa nak pitam je...doktor kata stress/kurang rihat...suami akak punya pendapat,sebab akak tidur lewat ... asyik BW je katanya...hihi

cik cek said...

Adoiai! itu sup gear box buat kak cek leleh2 air liur tau...hu hu hu...menggoda jiwa sungguh....
Mulan...takpe2...pas makan sup gear box kontrol makan balik...he he...kak cek pun kolestrol tinggi gak...maklum jelah bila dah usia emas ni....nak naik bdn laju je...nak turun macam kekura...

zarin said...

wow! sup tulang merah masak sendirik! bestnya! kalau nak tahu, i ni baru first time makan sup gearbox beberapa bulan lepas..seram ku tengok tulang bagak betul tuh..itu yg kagum bila tengok u masak sup gearbox ni

zino said...

kalau dah macam tu punya hidangan tak kan nak tengok je kan.. bedal je lah hehe

Queenie said...

weiiii.....ni saper yg nak kena babp ni ha?

biasa dia! tayang tulang kat sini..
takper..tak lama lagi akak akan ke tempat ori sup tulang merah tu....

buhbye ler awak...ngiah3

Tie said...

Aderk! Berpinor mata tengok tulang2 tu... Lama tak rasa benda2 gini.. manalah nak cari kat Kuala Berang, kan... nak buat sendiri pun macam tak mampu jer..

Haily said...

kak mulan, i'm yr silent reader. i yg malas and tk pandai masak ni pun teruja tgk resepi2 u..keep on posting

Haily said...

kak mulan, i'm yr silent reader. i yg malas and tk pandai masak ni pun teruja tgk resepi2 u..keep on posting

Acik Erna said...

memang tak boleh tahan..lupakan sebentar kolesterol..

MULAN said...

kasihreda: take care sis...!! toksah stress sgt ya, meh kita lompat tinggi@ & jerit kuat2.. buat la sup tu, sonang jo..

MULAN said...

cik cek: kita makan dulu kan, pastu baru cari obat.. hehehe..

MULAN said...

zarin: i ni first time jugak masak gearbox tu.. suspen jgk tapi nak lembut, rebus je lama2.. gerenti lembut insyA.. masak sup kosong pon sedap gearbox tu..

MULAN said...

abah zino: yezzaa... kita bedal je dulu..

MULAN said...

queenie: alaaaa... nak ikot.. nanti pi newton circus.. byk tempat makan sedap2...

MULAN said...

kak tie: alaaa... beli je gearbox & masak.. hehee.. nasib lepas makan tu mata tak pinor2..

MULAN said...

haily: thaaaannnkkkk you so much.. kalo mood tgh rajin, hari2 update.. kalo malas, takde la citer...

MULAN said...

acik erna: rindu kat sup tulang merah singapore, terpaksa la gagahkan diri masak..

gedek! said...

kalau macam tu la rupanya.... ABAIKAN kolesterol...!

haha!

(twin tu tak balik... last sekali ramadhan lepas tu je... )

MULAN said...

gedek: memang abaikan dengan penuh gembira...!!! lama tak jumpa twin..

GreenJade said...

ya ampon bgelora jiwa raga ni sis...terancam nafsu serakah saya uhuhuhu

Fabulous Me said...

Memang MENAWAN KALBU!

Papa-NtiQ said...

Hi MULAN...eh eh cakap pasal sup tulang merah nih saya baru jer upload pics kat blog saya SEMALAM masa makan di Singapore Beach Road Gardens Food Centre minggu lepas.

Sedapppp. Di malaysia nih JB jer yang femes tapi negeri2 lain kureng skit..nape yek?

Nanti singgah la yer dan komen TQ TQ