Wednesday, November 30, 2011

MEE WANTAN


Rasa rajin nak buat Wantan..


Resipi WANTAN :
1 cawan isi ayam
8 ekor udang tanpa kulit
1 bawang putih
1 kuning telur
Garam & Lada Sulah
 ~ Tumbuk atau blend TANPA AIR


Taruk sikit2 dalam kulit wantan & lekatkan guna putih telur..


5 bawang putih - cincang & tumis
Stok/Sup - Tulang Ayam + Kulit Udang
Sawi
Garam & Gula (ganti MSG)

15 comments:

cik cek said...

Ni bukan malas Mulan...kalau malas...terus beli makan yg order2 je ...he he...kira rajin dah ni...siap sempat buat wantan lagi....kalau dekat leh gak kak cek ngendeng2 tumpang makan...Wah! masak sangat express ooooo....sekejap je dah siap ...boleh makan....:)

lemongrass said...

betul tu, ni bukan malas namanya, hehehe.
Ni yg buatkan I rasa nak buat wantan aje ni. I suka wonton soup mcm ni but hubby I suka wonton goreng...
Bini nak jaga badan tu yg suka soup, hehehehe...

zino said...

bila malas tunjuk je lah hehe

~ yus ~ said...

akak punya resepi semua best tau! Yus tak pernah buat mee wantan ni, makan pun tak pernah...huhu

kasihredha said...

akak suka wonton goreng cicah sos...huhu sedapnya.
Tapi tak tau buat...selalu makan kat rest resepi rahsia itu je.
Bila tgok mulan buat ...nampak senang je...nanti nak try

Anonymous said...

jangan gelak tau...
akak tak pernah makan wanton...kak Q

pB said...

bila lar agaknya pB nak sampai UMAH mULAN NIE

MULAN said...

cik cek: sini mana ada byk kedai makan yg gah2... hehee... byk nya local food.. so kalo nak kena masak sendiri.. uhuuu...

MULAN said...

lemongrass: kalo resipi orang lain kan, banyaaakkk sgt bahan2.. yg ni kan senang je.. kalo masak lain kena tumis & prepare byk bahan.. hehhee.. me so malas one.. i suka sup..

MULAN said...

zino: sini tempat makan limited.. takde byk pilihan.. so kena la rajinkan diri dgn resipi yg malas..

MULAN said...

yus: resipi yg molot2 kat rumah ni makan.. hehee... kalo masak lain nnti depa tak makan..

MULAN said...

kasihreda: try la.. senang je.. bahan tak byk.. i buat semua less than 1 jam je..

MULAN said...

anon: takpe takpe.. nnti try la buat & makan wonton ni..

MULAN said...

pb: balik kelate tak lalu kerteh ke? kalo lalu singgah la rumah..

Fabulous Me said...

Adehhh.. Klu sup2 ni mmg sy pantang. Pantang nampak!