Wednesday, September 13, 2017

ACEH + UNDERWATER

Lama betul tak ke Indonesia.. Rindu juadah local yg enak bangat.. Sama seperti Malaysia jugak yg kay adgn aneka jenis masakan & makanan..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..
Menyingkap memori Oktober 2011..


MASJIDA RAYA BATURRAHMAN

Sebuah masjid Kesultanan Aceh yang dibangun oleh Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam pada tahun 1022 H/1612 M. Bangunan indah dan megah yang mirip dengan Taj Mahal di India ini terletak tepat di jantung Kota Banda Aceh dan menjadi titik pusat dari segala kegiatan di Aceh Darussalam. (Wikipedia)


Setelah tiba di Banda Aceh dengan pesawat Air Asia, kami terus ke terminal ferry untuk ke Pulau Sabang aka Pulau Weh..


Agenda utama tak lain tak bukan apak & aboy nak menyelammmss.. Keciknya my darling aboy ni, 11 tahun masa tu..


Subhanallah cantiknya..


Ehheee camouflage yek..


Wooaahhh cantiknya dasar laut.. Kadang menyesal tak menyelam sama tapi eeyy kalonya vertigo datang lagi, apa ke halnya nanti, tak mau la susahkan orang..


Hellooooo there...


Auuuu chaaaakkk..


Ohhhh macam dalam aquarium.. 


Alhamdulillah everything's OK..


Iklan gigi di dasar laut hahaaa... 


Feelinglike swimming with them..? Ohhh yess..


With the local Dive Master


Another iklan gigi..


Ini sungguh-sungguh camouflage..


Thank youuuu dearest hubby for sharing these amazing underwater photos..


 3 malam di Pulau Sabang/Pulau Weh.. Kami bermalam 1 malam pulak di Banda Aceh.. Ronda2 petang..

Ronda petang, kedai banyak nak tutup.. Tapi bukan nak shopping pon saja nak cuci mata..


Penat jalan2 lets pekena ES TAK TAU NAMA ni.. Seriusss sedapp...!!


Moga tiada lagi bencana alam melanda..


Alhamdulillah atas bantuan Kerajaan Jepun..


Tak amik breakfast di hotel.. Kami memang dah plan nak jalan kaki cari kedai makan berdektan hotel.. Fuuuhhhh banyaakkk..


Macam NASI LEMAK tapi lain sikit bahan sampingan yg bersama nasi tu..


This one memang sedaappp jugak..


Ni menu lunch.. Cari yg lain dari yg lain.. Tak mau yg sama dengan breakfast pagi tadi nya..


Macam AYAM PENYET tapi sedapppp bangat dong..


A must to take photo depan masjid ni..

Saat bencana tsunami meluluh lantakan Tanah Rencong Aceh pada tanggal 26 Desember 2004 lalu, Masjid Raya Baiturrahman masih tetap berdiri dengan megahnya, ombak tsunami yang mulai membasahi Bumi Aceh sungguh tak mampu menghancurkan rumah Allah ini. Pada saat itu Masjid Raya Baiturrahman menjadi tempat bagi rakyat Aceh berlindung juga sebagai tempat evakuasi jenazah para korban tsunami yang bergelimpangan.

Setelah melewati berbagai peristiwa-peristiwa bersejarah, sampai saat ini Masjid Raya Baiturrahman masih tetap berdiri kukuh sebagai simbol agama, budaya, semangat, kekuatan, perjuangan dan nasionalisme Suku Aceh. (Wikipedia)


Kami tanya bapak yg drive kami ronda bandar, apa makanan special di Aceh.. Katanya DENDENG ACEH ni.. Beli tak banyak pastu menyesal.. Kesian lah kamu..


KAPAL DI ATAS RUMAH

Alamat: Gampong Lampulo, Kuta Alam, Lampulo, Kuta Alam, 
Kota Banda Aceh, Aceh, Indonesia


Beginilah keadannya bila mana Tsunami yg melanda mengakibatkan kapal sebesar ini dihanyutkan langsung tersadai di atas sebuah rumah..


Betapa besarnya kuasa Allah..


ACEH TSUNAMI MUSEUM

Terpaksa tunggu waktu operasinya, kami datang agak awal..


Menempatkan kisah Tsunami yg melanda Aceh.. Kagum dengan senibinanya..


Suasana di salah satu bahagian di dalam muzium ini..


Part ni paling terkesan.. Sesungguhnya semua adalah kuasa Allah..


PLTD APUNG 1

PLTD Apung 1 is an electric generator ship in Banda Aceh, Sumatra, Indonesia that has become a tourist attraction. The 2,600 ton vessel had been in the sea and was flung 2 to 3 kilometres inland by the 2004 Indian Ocean earthquake and tsunami. (Wikipedia)

Address: Punge Blang Cut, Jaya Baru, Banda Aceh City, Aceh 23116, Indonesia


Kapal yang juga terapung akibat Tsunami yg melanda ketika itu..

Firman Allah swt.. KUN FAYA KUN yg bermaksud "Jadilah, maka jadilah ia..."

2 comments:

Lady Windsor said...

p sana dulu a year after the tsunami. masih padang jarak padang tekukur masa tu and sadness everywhere. Yang paling tak boleh tahan tengok kapal atas rumah tu kan, tak tahu ada berapa nyawa di bawahnya. Sama dengan bangunan lima tingkat yang termasuk ke dalam tanah..semoga Allah mencucuri rahmat ke aras roh mereka yang terkorban...

m.u.l.a.n said...

Lady Windsor : Aamiin.. Sedih sangat kalau fikir dalam2.. Tengok yg depan mata ni pon dah tak tahan..