Friday, August 4, 2017

VIETNAM SPRINGROLL @ GOI CUON

Punya lah dah balik for good hampir 10 tahun, ni baru terhegeh2 nak buat..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah..

SALAM JUMAAT PENUH BERKAT.. 


Alhamdulillah dgn tekun & sabar yg amat tinggi, dapat jgk siapkan menu dinner malam tadi. Vietnam Springroll atau Goi Cuon dlm bahasa Vietnam. Healthy meal In syaa Allah sbb takde goreng2.. Guna sayur mentah2 aje nya, wajib cuci dgn amat bersih tau.. Sexy je kan udang2 tu hahaa..


Antaranya ialah Daun Salad, Daun Kucai, Daun Sup, Carrot, Timun, Udang yg direbus, Isi Dada Ayam juga direbus/dicarik cantik2 memanjang & meehoon yg telah dicelur lembut (apsal takde dlm gambar..???)


Rendamkan Rice Paper sebentar dlm air hingga lembut. Letak atas pinggan (tak nampak sbb nipisnya ya amat), susun bahan2 sesuka selera & gulung dgn cermat jgn kasi koyak2 nanti rosak pulak hehe.. Pastikan udang diletak paling akhir di antara Daun Salad & Rice Paper supaya nampak jelas Udang tu nanti. Dah memang presentation originalnya sebegitu hahaa.. Buat elok2 tau..


Keratan rentasnya, abaikan tangan kusam masai tu..


Antara brand Rice Paper utk Springroll ni..


Yang ni pon OK tapi kecik sikit.. 


2 comments:

Hanis Amanina said...

Spring roll ni nampak je kecil, tapi makan 3-4 ketul pun dah kenyang!

hanisamanina.com

m.u.l.a.n said...

Hanis: Filling jgk tho byk sayur2 kan but I can eat more than u hahaha