Thursday, August 10, 2017

VIETNAM SPRINGROLL AGAIN & MARBLE CAKE SEDAP..!!

Semalam yg agak cemerlang. Berjaya melepasi ozon kemalasan.. 

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Dinner semalam.. Perah otak sebelum tu apa lah nak masak.. Second attempt with Vietnam Rice Paper. Apa lagi Springroll lah kita.. This time guna Frozen Ramly Minced Chicken je..

Bahan-bahan :
6 bawang putih dicincang & ditumis
1 pack Minced Chicken
Sos Teriyaki or mix together Sos Tiram, Minyak Bijan & Kicap Manis
White Pepper
Garam Gula jika perlu

Bahan-bahan digulung bersama:
Daun Salad
Daun Selom/Salom
Daun Sup
Carrot dipotong Julienne (sama panjang tau)

Gulung lah dgn super duper berhati2..!! Rice Paper tu nipis ya amat..


Keratan rentas.. Lupa letak Meehoon dlm gulungan tu. Alaaa letak lah apa2 janji edible ya hahaaa.. 


Alhamdulillah cantik kejadian Marble Cake ni.. Choc Banana Orange Marble Cake.. The original recipe ada di bawah.. I is tambah sikit & tak sengaja tambah pon ya..


Merekah lah takpe janji kek cantik & rasa nya uummphh Alhamdulillah..


The recipe by IG Pandan Gula Melaka yg kini menetap di Scotland.. 


Cuba tau jangan tak cuba.. Tak sempat nak salin so kita screenshot aje lah.. Thanx for sharing Inda Pandan Gula Melaka..!! Banyak lagi resipi best2 di IG Inda..

3 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

rajinnya mulan..... akak dah lama tak baking... rindu rasanya..
vietnam spring roll tu lagilah tak pernah buat...

m.u.l.a.n said...

Kak Madiha:
springroll ni sihat byk guna sayur, sihat & sedap jgk hehe

NEKCIK said...

Wah rindu kampong sinun ler tu...tapi nekcik suka bingka ubi dia tu..sedsp sangat