Tuesday, February 14, 2017

UMRAH TRIP ~ Day 4 (Mekah)

Sebak sangat.. Subuh terakhir di Masjid Nabawi sebelum ke Mekah lepas Zuhur nanti.. 

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Tak banyak snap photo.. Hanya mata & jiwa menjadi saksi..


Usai sudah solat Subuh.. Masing2 kembali ke tempat penginapan.. Breakfast juga kemas bag utk dikumpul & dibawa ke loby.. Juga menyiapkan diri dgn pakaian ihram utk menunaikan umrah setelah tiba di kota Mekah nanti..


Umrah lebih 20 tahun dulu, tiada lagi bangunan seumpanya ini..


Gersang tanahnya, namun ianya tanah yg melakar banyak sejarah Islam sebelumnya..


Masjid-u-Shajarah (mosque of the tree) is one of several Miqats (place where ihram is put on) for Muslims on pilgrimage to Mecca for umrahor hajj. Abar Ali is the name of a place where Masjid-u-Shajarah is situated, 7 km outside Medina in Dhul Hulaifah. (Wikipedia)


Usai Solat Dhuha.. Bir Ali juga nama diberi.. Tempat miqat bagi jemaah yg datang dari Madinah..


Snack utk dlm perjalanan ke Mekah.. 5-6 jam katanya.. Sedap..


Antara pemandangan dari dalam bas..


Sunyi je highway nya..


Berhenti di R&R utk solat jamak Zuhur & Asar..


Senibina lama, lokasi yg memang nya jauh dari bandar, di tengah2 tanah geraang umpamanya..


Juga berhenti utk makan tengahari.. Nasi Arab lah kita.. Yummeh sbb original dari sana.. Banyak tu utk satu portion, mmg kena kongsi..


The Restaurant..


Alhamdulillah smooth 6 hours journey & tiba di Mekah dgn rasa yg tak terkata bersyukurnya.. 1 bilik belum siap & it was ours.. Takpe no hurry.. Best dapat lepak kat lobby sambil borak2 dgn staff yg bertugas.. Banyak nya cerita, seronok dapat kongsi.. Sampai hotel masa tu dah azan Maghrib.. Kami dinasihatkan solat Maghrib & Isya juga makan dulu di hotel sebelum menunaikan Tawaf, Saie & Tahlul setelah jemaah usai Isya di Al Haram..


Alhamdulillah banyak nya menu utk dinner.. Semua sedap..


Dining area..


Lepas makan dah boleh naik bilik.. 4 of us.. Ok sangat dah tu, beg besar tolak bawah katil.. 


Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar.. Tak terkata bila Kaabah di depan mata.. Menitik..

4 comments:

aziekz said...

Alhamdulilah..sedap nasi arab kt rnr tu..moga dpt ziarah kembali.insyallah

Hanis Amanina said...

Menarik nya rnr diaaa. :D

hanisamanina.com

Hanis Amanina said...

Akak :D saya ada tag akak untuk blogger award hehe :)

Kalau free2, check it out yeaaa

Sunshine Blogger Award

LYAfrina said...

Alhamdulillah..mudahannada rezeki lya jgk k sana nanti