Monday, January 16, 2017

UMRAH TRIP ~ Dec 2016

Alhamdulillah rumah dah hampir siap kemas.. Nov 2015 pindah Kerteh to Cyberjaya.. Dec 2016 pindah pulak Cyberjaya ke Kerteh.. Alhamdulillah smooth semuanya.. Sunyi pulak rasa..


10 Dec 2016, Alhamdulillah kami dijemput ke Tanah Suci.. Riangnya tak terkira. Hajat disimpan sgt lama.. Abaikan dulu kisah perpindahan ke Kerteh.. Packing brg nak pi umrah dulu.. Kami dpt 4 bag.. 1 bag penuh 4 pasang kain ihram & anak cucu cicit barang lain sikit2 kasi sumbat.. Ramai suggest bwk 2 psg sorang, utk apak & anak laki.. 1 bag keperluan diri. 1 bag baju2 kami. 1 lagi isi dgn sejadah & 2 daybag beroda yg kosong. 2 daybag handcarry kami letak dokumen dll jugaj baju sejuk yg tak tebal, takut lah ada yg sejuk sbb sampai Jeddah malam, kena naik bas terus ke Madinah. 


With my bro in law yg hantar ke airport.. Wakakuz..


My not so lil bro jugak dtg.. Saja tak kasi org lain dtg hantar.. Cukup lah kesayangan berdua ni..


To boarding hall..


Saudi Airlines kita..


Business Class..


Spacious kan tapi sesuai lah dgn harganya.. 


Kita ke belakaaanngg lagi.. Amik seat cepat2 sbb nak tido.. Amoi ni mcm biasa dgn screen depan mata dia lah..


Baru nak lelap, disuruh makan.. Amoi punya.. Alhamdulillah..


Omak punya..


Good nite uols.. Ngantuukkkkk..


Bukak mata lepas lena disuruh jgk makan.. Alhamdulillah kenyang sgt.. 


Tak lama nak sampai dah..


Almost there.. Berdebar..


Alhamdulillah arrived safely @ King Abd Aziz International Airport tapi ini Terminal Haji katanya.. Tak sesak..


Sbb tak sesak, ustaz kata jamak Maghrib Isya di sini.. Luar terminal ada tempat solat.. Dekat tempat tunggu bas.. Quite open tapi ok selesa sgt..


Ada jgk mini mart..


Lengang tak sesak.


Bas dah sampai..


Sambung tido lah.. 7 jam Jeddah ke Madinah..


Alhamdulillah sampai hotel di Madinah.. Masjid Nabawi di belakang nun saja..


Masuk bilik terus keluarkan toiletries bag.. Suka guna Ikea punya sbb boleh susun semua sambil berdiri tegak gitu senang nak amik..


Siap bersih diri kami terus ke masjid utk Subuh..


Nak nangis mcm tak percaya sampai ke Madinah.. 


Subhanallah..


Alhamdulillah..


Allahu akbar.. Seronok tak terhingga.. Subuh pertama di Masjid Nabawi.. Ramainya umat Muhammad.. Moga semua amalan kita diterima.. 

6 comments:

idzwa kamaruddin said...

Saya pulak sebak baca entry nie!

Kakcik Nur said...

Seronok kan dapat jejak kaki ke sana. Mudah-mudahan ada rezeki untuk pergi lagi... :)

m.u.l.a.n said...

Idzwa: Masa nak balik dari Mekah, Allah je tau betapa sedihnya nak kena balik

Kakcik: In syaa Allah.. Aamiin moga kita semua dpt ke sana lagi sebyk kali yg mungkin

Kakzakie Purvit said...

Alhamdulillah.. perjalanan indah utk dikenang
Terkenang ketika di sana bila tengok balik gambar-gambar.
Tempat solat di airport tu memang itulah tempat jemaah Haji landing/rehat/solat sebelum flight juga.

zino said...

seronok nya..

Hanis Amanina said...

Nampak menarik makanan dalam Saudi Airlines.

Waaaahh, insyAllah moga ada rezeki sy haji & umrah jugak nanti. Ameen2!