Friday, January 20, 2017

UMRAH TRIP ~ Day 2 (Madinah)

Alhamdulillah selesai solat Subuh di Masjid Nabawi.. Solat pertama di tanah yg suci ini..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Ramai betul jemaah yg solat Subuh pada pagi yg damai & sejuk itu.. Seronok sangat, walaupon terasa sikit penat drp penerbangan 7 jam KL-Jeddah, langsung terus dgn bas 7 jam Jeddah-Madinah.. Dapat rehat dlm satu jam utk bersih diri sebelum terus ke Masjid Nabawi utk solat Subuh..


Usai solat Subuh kami terus ke hotel utk terus makan pagi. Mamai2 lagi kepala2 ni.. Ustaz pesan kena makan sbb banyak gunakan tenaga utk ibadah umrah ni..


Mmg scrumptious lah sajian pagi tu.. Layanan waiters pon baik.. Wahahahaa mmg kena gelak puas2.. Rupanya kami salah tempat makan.. Mmg di floor yg sama tp area tu rupanya utk group lain yg dari Brunei.. Siap makan kami nampak jemaah yg lain drp group tu mmg tidak langsung dibenarkan makan di situ.. Food sgt awesome, harga mestilah lain.. Rezeki kami lah dapat makan di situ.. Muka kami mcm org Brunei kah.. Hahahaaa.. Sungguhnya lepas tu avoid lah lalu kat area tu.. Rezeki budak2 jgk dapat makan serbanika cheese pagi tu.. 


Pukul 8 diarah ke Masjid utk melawat Perkuburan Baqi, next agenda to Raudhah..

"Pekuburan Baqi, yang masyhur dikenal dengan istilah Jannat al-Baqī’ (kebun atau taman Surga) dan juga Baqī’ al-Gharqad (taman pepohonan kecil) adalah tempat pemakaman bagi keluarga, istri, anak, sahabat Nabi Muhammad Shalawllahu ‘alaihi Wassallam (saw) dan masyarakat Madinah juga jemaah Haji dan Umrah yang meninggal di Kota Suci tersebut.." (qureta.com)


Alhamdulillah cuaca sgt awesome..


Dah lama ahboy amoi ajak apak omak pi umrah.. Seronok kami jejak kaki di Masjid Nabawi ni.. Alhamdulillah..


Subhanallah..


Alhamdulillah..


Allahu Akbar..


Peta laluan utk jemaah perempuan ke Raudhah..

"Secara bahasa, “Raudhah” berarti taman. Raudhah merupakan salah satu ruangan di Masjid Nabawi yang banyak dimasuki jamaah untuk memanjatkan doa. Ia terletak di antara kamar Nabi dan mimbar untuk berdakwah.  Luas Raudhah dari arah Timur ke Barat sepanjang 22 m dan dari Utara ke Selatan sepanjang 15 m.." (hajimabrurbarokah.com)
Di antara rumahku dan mimbarku terletak sebuah raudhah (taman) dari taman-taman surga. Mimbarku ada di atas telagaku (HR Abu Hurairah RA)


(foto: rindubaitullah.wordpress.com)

Di Madinah ni Ai is tak macam holiday tempat lain.. Tak de lah nak duduk focus diam2 utk capture tiap fav spot sbb movement sgt pantas di Madinah ni.. Kadang ingat nak amik foto, kadang tak ingat.. Ok, fyi.. Carpet hijau kelabu itu adalah termaktub dalam kawasan Raudhah.. Yang merah belum lagi tau.. So make sure kalian berada di atas carpet hijau kelabu utk berada di Taman Syurga ini.. Alhamdulillah setelah bersesak2, omak & amoi diizinkan solat sunat & berdoa di Raudhah.. Alhamdulillah.. Walopon mcm nak terkehel pergelangan tangan tatkala menarik amoi.. Jemaah mmg ribuan, doa aje lah agar dipermudahkan segala urusan..


Setelah selesai di Raudhah, wsapp the boys (apak & aboy).. Di manakah mereka.. Lalu di perkarangan park ini..


Rupanya depa dah park diri masing2 sambil makan eskrem..


So kami pon the girls (omak & amoi) amik bahagian jgk lah..


Suasana lepas solat Zohor.. Mmg ribu ribuan jemaah.. 


Setelah lunch di hotel, kami jalan2 tepi hotel.. 


Aboi testing jubah putih.. Amik la selai pilihan hati tp bukan putih..


Mak ada sebut semasa umrah, masa mmg kadang berlalu sgt cepat.. Sedang cuci mata di kedai, azan Asar berkumandang.. Sbb kami pompuan nak balik bilik tukar tudung/telekung utk solat, so terpaksalah meredah jam kat lif utk naik ke bilik.. Berlari ngalahkan Usain Bolt.. The boys dah terus ke masjid sbb takde nak tukar apa2..


First & last, solat di luar perkarangan Masjid Nabawi, di atas lantai yg sejuk si bawah sinaran mentari..


Alhamdulillah sempat jgk berjemaah..


Menyesal tak sudah sbb kurang prihatin waktu Asar..


Seronoknya solat berjemaah dgn ribuan umat Islam dari seantero dunia..


Sunset sebelum azan Maghrib, Subhanallah cantik.. On the way ke Masjid Nabawi..


Senibina yg sgt amazing..


Menunggu waktu Isya..


Usai sudah, kami pon berjalan balik ke hotel..


Subhanallah & Alhamdulillah..

6 comments:

Nieda ramly said...

assalam. semoga dapatlah ke sana lagi

Kakcik Nur said...

Pelbagai 'gaya' jemaah seluruh dunia dapat dilihat kan?

Ada yang tidak begitu ambil berat tentang rambut dan aurat waktu solat. Mengikut mazhab masing-masing...

Hanis Amanina said...

Arahan ke Raudhah tu memang dalam bahasa Melayu ye kak?

hanisamanina.com

Kakzakie Purvit said...

"Duduk ibu..duduk ibu!"
Teringat polis mak arab masa di raudhan suka jerit macam itu
Tiap kali pergi sana mesti itulah juga perkataan polis itu kan:)

Indahnya beribadah di sana Allah aje yg tahu. Kakak rindu suasana itu!

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

m.u.l.a.n said...

Nieda: Aamiin

Kakcik: Haa ahh kan.. Pelik je tengok..

Hanis: Yes yes banyak bahasa..

Kakzakie: Mmg rinduuuu sgt.. Betul betul "duduk ibu, duduk ibu"... Seronok nya kat sana..

Dewi Aja: Terima kasih