Thursday, November 23, 2017

GALO HAVSBAD, SWEDEN..

Tahun ni memang melayan anakanda nak SPM.. I need a break rasanya.. Takpe moh kita throwback dulu.. June 2013..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Moga sihat bahagia semuanya..


Teringat kisah nak book accomodationa masa di Stockholm.. Memang mahal kalau berdekatan Kota Stockholm tu.. Google booking.com macam biasa..  Terjumpa camping site di Galo.. About 40km dari Stockholm. Hubby kata OK. Why not kita try. Lagipon kami drive so sambil tu boleh jalan2 tengok tempat orang.. 


Sementara menunggu reception bukak, its lunch time.. Main apa yg ada dulu.. Serius besar kawasan ni..

GALO HAVSBAD
This property is 3 minutes walk from the beach. Located in Gålö Nature Reserve 30 km from Stockholm, this holiday park offers hostel rooms or cottages with free Wi-Fi in the hostel building. The 1 km-long Skälåker Beach is 50 m away. (Source: booking.com)


First time kami dapat accomodation seumpamanya ini.. Mula tu rasa seriau tapi later seronokkk.. Encik tu dah rasa macam nak buat sebiji dlm hutan Malaya kot..


Kereta tak boleh sampapi ke depan pintu, ambik apa yg perlu dah la.. Tak ada kesusahan pon.. 


The Dapur.. Lengkap..
  

Living + Dining + 2 single beds..




The katils lepas pakai baju.. Macam biasa kalau kami book hostel, backpackers lodge, cabin atau seumpamanya, memang dah di-inform awal2 kena bawak cadar sendiri, juga tuala..



Yang ni anakanda berdua la conquer..


Sumber makanan kami.. Diangkut dari Malaya sebahagiannya..

 

Lagi dan lagi.. 2 malam kami di cabin awesome ni..


Lepas siap unpack sikit2, kami ronda kawasan.. Laundry room lengkap.. Awesome..


Seronok tengok depa holiday dgn campervan.. Nak jugak try tapi masa tu lah yg kurang cukup..


Sewa campervan ni sebenarnya lagi mahal kalau book hostel + sewa kereta.. Dah study lama dulu.. Sbb camping site pon ada charges lain. Kira per head pulak tu.. Tiap camping site pon nak kena bayar lain2.. 



Hello there sweetie.. Mai la dekat..


Ada juga kaki pancing di sini..


Owwhhh speechless...


Oppss lupa nak cerita lagi. Cabin tu tak ada bathroom. So on the way pi mandi kami ronda lagi.. Tempat mandi dikhaskan setempat.. Bagus jgk sbb senang nak maintain.. Rasa mcm susah awalnya tapi no no we had fun this way..


Lepas mandi ronda2 Galo..


Terbayang rumah kami tu.. Menjenin sebentar no harm maaaa..


Ohh ohhh... How I wish...


Subhanallah..


Tenang bangat di sini..


Alhamdulillah depa berdua ni seronok walopon tak masuk theme park.. Mak pak bawak masuk hutan..


Langsung ke Bjorno.. 8km je dari cabin..


BBQ for dinner..


Tak pernah terbayang pon begini.. Alhamdulillah kami diberi peluang merasainya.. Seronok sangat..


Scandinavia..!! Makan ikan puas2.. Salmon murah.. 


Sos tu, instant Mushroom Soup campur kicap hahaaa sedappp bangat..


Hot Coffee & Hot Choc session..


Bangun next morning, yeyy ada neighbor..


Its time to go.. Aduh, rasa tak nak balik..


Nature Reserve.. Besar kawasannya..


Memang kalau kami book lodging kat Kota Stockholm, tak dapat lah merasa semua ni.. Alhamdulillah.. Kami diizinkan menikmati yg indah dari Allah..

Tuesday, November 21, 2017

NOXXA - BAKED PASTA MELAYU STYLE

Alhamdulillah berjaya buat Baked Pasta dlm Noxxa. Bakar dlm oven lama la sangat.. 

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Alhamdulillah cantik berdiri gagah. Sebelum ni bakar dalam oven lama sangat & bhg tengah selalu lembut lagi..


Senaaaaannnggg kojo den sekarang & Alhamdulillah sangat seronok sbb jadi..


Keratan ringkas lah kononnya hahaa.. OK lets see the recipe.. Ni recipe campak buang aje tau sbb bahan2 limited pagi tadi..

RESIPI:-

200-250gm pasta
4 cawan air
1 suduteh minyak

Rebus semua di atas dlm Noxxa HP5-6. Keluarkan dan tos bila telah masak. Jirus dgn air biasa supaya tak lekat..

1 bawang besar di-dadu
3 sudu besar Serbuk Kari
400gm daging kisar/cincang
(bersamaan 1 peket kecil Ramly)
1/2 Capsicum di-dadu
4 sudu besar Sos Tomato
Garam Gula

Stir fry dlm Noxxa bawang besar yg telah di-dadu. Masukkan serbuk kari & kemudian bahan lain, dimasak hingga daging empuk & agak kering tapi jgn terlalu kering. Keluarkan dari periuk Noxxa. Lap kan periuk dgn tisu. Lengserkan sikit dgn minyak masak.

6 biji telur
1/2 cawan susu segar
Garam
Serbuk Lada Putih

Gaulkan pasta, daging yg telah dimasak serta bahan telur di atas dlm satu bekas. Tuangkan dlm periuk Noxxa. Tabur Daun Saderi cincang & Bawang Goreng. Steam dgn Noxxa selama 11-12 minit. Tadi eksperimen 7 minit dulu, later tgk tak masak tambah 5 minit lagi.. Alhamdulillah masak sepenuhnya lepas tu. 

Resipi di atas hanya panduan. Jangan stress utk masak. Guna je bahan apa yg ada. Pagi2 tadi google resipi, ada yg guna 10 telur. Hehee tak cukup ada 6 je.. Depa tak guna susu tapi sbb tak cukup telur maka kena lah tambah susu sbb takut tak cukup & tak sekata bancuhan telur. Lastly, check betul2 tau masak atau tak.. Steam 11-12 tu mmg kira ok lah tadi.. Moga ok jgk utk semua.. Babaaaaiiiii.. Assalamualaikum..

Monday, November 20, 2017

BLOGGERS MEETUPs ETC

Chasing sunrise.. Subhanallah cantiknya... Drive 7am susur Pantai Kemasik, tapi masih rindu Cyberjaya sob sob..



Last year anak2 takde exam besar, so kami selalu cycling keliling Tasik Putrajaya & Cyberjaya bila saja weekend..


Tahun ni kami dihantar semula ke Kerteh.. Sebelum pindah Cyberjaya mmg selalu jgk cycle tepi beach yg berhampiran tatkala weekend lepas Subuh, tapi tidak utk tahun ni sbb anakanda harus ke sekolah utk kelas tambahan SPM tiap pagi Jumaat & Sabtu..


Baru terada nya masa utk menyaksikan minit2 terbitnya mentari, mencuri masa sebelum anakanda ke kelas tambahan..


Tenang & senang melihatnya..


Doa utk kita semua.. Moga sentiasa sihat, ceria bahagia, dimurahkan rezeki, dilindungi & dirahmati Allah.. 


We met in blogosphere world, rasanya since 2007.. Jumpa depan mata early 2008.. Heyyaa siapa ingat dia ni, Blogger "AINTSUPERWOMAN".. Fa was active berblog dulu hingga lah terbitnya FB hahahaa same goes to most of us kan.. Hampir 2 tahun tak jumpa, Alhamdulillah dpt peluk cium Fa semalam.. Banyak cerita lama & baru kami kongsi.. Anak2 pon semua dah besar remaja..


And Alhamdulillah Jumaat baru ni pon dapat berkumpul dgn akak2 blogger tersohor ini.. Kak Raja Sarinah, blogger "SILVERSARINA @ LOVEYOUJORDAN".. Also Blogger Chef HANIELIZA & Maklang of "DARITERATAKMAKLANG".. Depa semua ni mmg blogger tersohor dulu tapi now aktif kat FB.. Masa duduk di Vietnam dulu selalu google resipi, makanya blog akak2 ni lah yg naik.. Thanks for your time sistas..

Saturday, November 4, 2017

HOMEMADE CINNABONS IN DA HOUSE..

Lama betul tak membuatnya.. Semangat agak waja semalam so lets menguli dlm Food Processor yeeaahh.. 

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Alhamdulillah elok kejadiannya..


Wallaaaa cantik naiknya..


Suka tengok doh naik..


Canai & tabur semua yg patut..


Before masuk oven..


Hhmmm bau semerbakkkkk.. Alhamdulillah diizinkan kami menikmatinya..


Resipi CINNAMON ROLLS (allrecipes.com)
(Tadi buat 1/2 resipi aje)
Bahan A
1 cwn susu suam
2 telur
1/3 cwn margerine dicairkan, saya guna butter
4 1/2 cwn tepung roti
1 st garam
1/2 cwn gula 
2 1/2 st yis

Bahan B:
1 cwn brown sugar
1/3 cwn butter dilembutkan
2 1/2 st cinnamon powder
1/2 cwn choc chips (sendiri letak)

Bahan C:
3oz crem cheese
1/4 cwn butter
1 1/2 cwn gula
1/2 st vanilla
1/8 st garam

Uli semua Bahan A ikut arahan bread machine.. Saya guna food processor aje.. Masuk terus semua bahan, kalau uli tangan pon sama aje rasanya.. Perap doh sejam dlm mangkuk digris minyak & tutup ketat dgn plastic cling wrap tu..

Lepas sejam, canai kasi segi empat, bujur atau tepat ikut suka uols ya.. Sapu butter dari Bahan B & tabur brown sugar & cinnamon powder also choc chips.. Perap lagi 30 minit utk kasi naik lagi.. Preheat oven 200'C api atas bawah.. Ikut oven masing2 tau.. Bakar hingga keperangan.. Spread or top dgn Cream Cheese Frosting Bahan C tu..