Thursday, December 29, 2016

COLORFUL DECEMBER..

Siapa yg tak nak ke Tanah Haram & ziarah Makam Rasulullah kan.. Alhamdulillah kami antara tetamuNya ke sana baru2 ni..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


10/12/16 Flight terus ke Jeddah, then to Madinah by bus.. 3 hari di Madinah Alhamdulillah..


On the way to Mekah, pit stop at BIR ALI (Miqat) utk niat mengerjakan umrah..


Subhanallah & Alhamdulillah.. Sampai kami ke Tanah Haram..


Our hotel Mira Ajyad abt 500m++ (maybe more) ke pintu Masjidil Haram.. Syok weehh jalan ramai2 ke Haram..


Allahu Akbar.. Alhamdulillah syukur yg tak terhingga.. Moga kami akan sampai lagi dan lagi..


At Jeddah Airport utk balik ke KL.. Si manis yg guna one seat utk bagnya.. Airport punya lah padat dgn manusia..


Si kacak ni jgk letak bagpacknya atas seat di airport.. Jangan ada di antara kita sebegini rupa.. Buruk laku wehh..


21/12/16 Alhamdulillah landed & arrived safely.. Great journey.. Alhamdulillah smooth umrah, smooth journey & smooth semuanya..


Rest satu hari.. 23/12/16 my cousin got married Alhamdulillah.. Cousin yg saya jaga hampir 40 hari dlm pantang dulu masa cuti sem ITM.. Alhamdulillah & Congratulations Alain dear..


Our murai family yg sokmo kepoh @ Damansara utk Majlis Akad Nikah..


24/12/16 di Dewan Merak Kayangan, Balai Felda.. Thats my uncle, brother & my son.. 3 generation.. Missing my arwah papa..


Cousins yg tak boleh tgk food atas meja sbb nak kena tunggu majlis abis sebelum waktu makan sepatutnya..


Segan nak naik stage pukul gambar, we posed at the gerbang exit aje lah for memory..


Last Korean meal in Cyberjaya..


One of our fav menu kampung..


Breakfast..


Layout at Sebulek mmg awesome..


25/12/16 packing day..!!! Lori sudah sampai.. Kotak2 penuh satu rumah.. Amir's having fun main dlm kotak..


Abang2 sado sedang bekerja..


Saya dah tak larat..


Sesak rumah.. Gonna miss Cyberjaya..!!


27/12/16 Alhamdulillah arrived Kerteh safely... Kapal karam kekdahnya...!!!

To be continued.. Lagi detail In syaa Allah.. Take care uolsss.. Rindu semua..

Sunday, December 11, 2016

Labbaikallahumma labbaik..

Rabbi yassir walaa tu'assir..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga kita semua sentiasa dalam lindungan & Rahmat Allah..


Lama sangat impikannya.. Alhamdulillah safely arrived 10 Dec, 6.30pm waktu tempatan.. Jeddah, first visit 1992 yg lalu.. 

Mohon doa.. Moga dipermudahkan segala urusan kami & mendapat umrah yg mabrur.. 

Friday, December 2, 2016

PINDAH LAGI..

Setahun di Cyberjaya.. Kami akan berpindah lagi..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Abaikan tukang sidai kain tu. Menyidai sambil nak tengok TV.. Lagipon hujan.. Balcony unit apartment ni kecik aje memang time hujan, tarik tempat sidai baju dalam rumah lah..


Last day utk tgk layout unit ni rupa sebegini.. Sat lagi kotak2 tambahan akan sampai.. Bertabahlah hingga final packing day lepas Christmas nanti..
.
Lepas kawin, setahun duduk dgn mak.. Then kena follow hubby posting in Vietnam selama 10 tahun.. 8 kali pindah randah apartment (tuntutan kerja). Ada yg kata hassle but I kinda like it.. Boleh tukar susunatur rumah selalu, takde la boring tengok yg sama aje.. These furnitures we bought in Vietnam sebelum balik for good.. First time beli perabot sendiri.. Alhamdulillah we both suka yg simple, ber-quality & paling penting "MURAH"..
.
Vietnam byk kilang sbb labour sgt murah.. Jalan2 nak borong pasu besau2, terjumpa kilang export perabot.. Japan/Taiwan design, export quality tapi depa ada jual yg reject.. Tang mana reject pon tak tau tapi serious murah sampai jiran2 Jepun in Saigon dulu siap tanya beli mana.. Even my Spore-Japanese close friend kata mcm her MIL Jepun punya gobok..
.
Later kawan2 turut sama ke kilang itu, and they named the kedai as mine.. Wahaaaa hakak ada kilang perabot kat Vietnam.. Hakak cari yg murah je.. Perasan kejap takpe kan akak @ummuhaikal..
.
Next posting to Kerteh.. Menyewa rumah yg bapaklah besarnya bagi kami anak 2 (seriuosly huge).. Rumah lama design mat saleh mmg cantik tapi ya ampun, ada hallway yg scary.. Mula pindah mmg ada lah nampak & dengar, sabo aje lah.. Siapa yg pernah duduk area situ, mmg tau lah.. My fren @asiahali69 nampak Cinderella lalu tepi rumah 11pm sewaktu sidai kain dlm rumah.. Katanya ada kapal British karam di luar pantai situ.. Me..?? I saw too, different version but aaiisshh forget about it lah.. Rumah akak @ummuhaikal pon pintu terbukak tertutup sendiri kan.. 👻👻👻
.
Ok we can story pasal our rumah tu later sbb akan pindah masuk rumah yg sama lepas Christmas ni.. Apak anak nak rumah tu jgk since its still vacant.. I was aiming for rumah sewa lama  @salmaalsagaff sbb gobok baju/dapor design baru sikit tho more than 15thn. Kids have been sharing rooms with boxes from Kerteh last year, konon nak bukak bila pindah rumah baru.. But Allah has better plan for us.. To be continued..  (Mcm boring dgn perabot lama tu tp hubby said NO JUAL aaiisshhh...)


Kami sewa unit bawah, unit OKU.. Best pintu besar & lebar.. Belakang tu pool tapi baru sekai turun itu pon masa Cyberjaya takde air.. Turun anak beranak sebelum Subuh baru ni.. Will miss u pool, suka tengok je.. Moga dipermudahkan segala urusan kami & kalian juga..


Salam Takziah buat Kak Kasih.. Blogger kasihreda & anak2.. Stay strong Kak Kasih.. Allah sayang arwah lebih dari semua.. Hilang sewaktu ekspedisi  mendaki di Mount Damavand, Iran.. Dijumpai di Yakhar Glacier.. A great fighter..!!

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ  
اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ 

Al Fatihah.. Moga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama mereka yg beriman..