Tuesday, May 10, 2016

CHILLING @ SUNGAI CHILLING..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah..

Kejadian Isnin lepas.. Semetelaah masih cuti Hari Buruh, my cuzzy ajak picnic di Sungai Chilling, Kuala Kubu Baru.. Sejam 1/2 jugak perjalanan tapi awesome lah lalu empangan..


Kami park kereta tepi jalan aje nyer & menapak lah masuk ke dalam..


Baby Amir didukung atoknya..


I am ready yeaahhh..


My aboy & amoi memang excited la sangatnya..


He's mad sbb tak dapat main air lagi.. Atok, papa & unclenya pi further up nak tengok kolam ikan..


Main lah puas2 kiddos.. Awesome sangat tempat ni.. Alhamdulillah tak sekotor yg kami jangka.. RM1 je masuk mcm tak berbaloi je sbb tempat ni besar.. Moga pengunjung2 dapat menjaga kebersihan alam sekitar di Sg Chilling juga se-antero bumi Allah ini..


Haaaaa baby Amir dah masuk air.. Malas nak ke atas lagi, kami settle di port ni aje sbb mmg best sbb ada space utk bentang tikor & tepi sungai also ada mcm pool kecik & jeram.. 


Sunbathing & relaxing ya Yok..


Ni memang dah tak dapat tahan mengantok.. 


Seronok betol kami semua last week..


Our port last week.. Memang best..


Sebelum balik, scrubbing session..


Oohhooo susah betol nak disuruh balik.. Weather was great Alhamdulillah.. Tak panas & tak cloudy..


Hampir kritikal air surut di empangan ni.. Moga Allah turunkan hujan agar empangan ini dapat membekalkan air pada seluruh rakyat Malaysia yg memerlukan..

"JAGALAH KEBERSIHAN ALAM SEKITAR UTK DINIKMATI ANAK CUCU KITA NANTI.. JADILAH UMAT YG MENJAGA SEBAHAGIAN IMANNYA.."

Saturday, May 7, 2016

Happy Birthday dearest son..!!

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Time flies so fast you have become a lot stronger and bigger but you will always be my baby.. We love you to the moon & back dearest Zharif..!!

Moga sentiasa dalam lindungan & Rahmat Allah, berjaya di dunia & di akhirat.. Aamiin Ya Allah..


Tuesday, May 3, 2016

SELF-DRIVE & REST AREA YG AWESOME..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 
*********
Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah, lebih2 lagi dalam keadaan jerebu kini.. Duduk diam2 kat rumah, belek2 blog sambil makan.. Terkenang masa trave & drive sendiri2, kami masak awal pagi, pastu check out & drive to next destination.. Bila lapar atau dah sampai waktu nya, kami stop je kat mana2 rest area yg awesome view nya.. Ni mostly in Scandinavia lah sbb kat sana susah sikit nak cari Halal food & malas buang masa masuk bandar cari kedai makan plus jimat duit byk tau kalau masak sendiri.. Also kan, kat Scandinavia tu brg memahal kekdahnya banding tempat lain.. Tapi nature dia Subhanallah, cantik sesungguhnya..


Jonkoping.. Stop for coffee & snacks.. On the way from Stockholm to Copenhagen.. Record ni drive paling jauh dlm satu hari, abt 700km..


After few hours stop lagi.. Lunch time.. 


Sweden jgk rasanya.. Coffee break & call of nature ahaks..


Copenhagen to Gottenburg.. Coffee & snacks break..


Pastu stop for lunch.. Masak nasi guna rice cooker kecik max 3 cups bawak dr Msia.. Masak masa breakfast. Kadang rebus telur, makan dgn lauk pauk masak merah ke, sup ke, kari ke dari Uncle Brahim or apa2 yg dlm tin yg hangkut dari Msia.. Kalau rajin masa breakfat tu masak la kejap tumis sadin dll.. Bwk la kicap or serunding kalau rajin.. 


Coffee break..


Sambil2 jalan keliling tasik menikmati alam nan indah ciptaan Ilahi.. Tak nak balik pon ada rasa..


Norway.. Hemsedal to Bergen.. Ada niat nak sewa campervan (grandpa & grandma omputih punya yg pi jalan tepi tasik) tapi kan mahal jgk also masa tak cukup.. Bawak kereta boleh speeding sikit hehehe nak sampai tempat cantik yg lain..


Lunch time.. Tapi ai ai ni merendek snap foto sana sini yg sesungguhnya cantik ya amat..


Kalau nya dapat sebuah cottage kat tepi tasik ni kaaannn ohhh Insya Allah doa utk kita2 semua..


Voss, Norway rasanya.. Lunch time sbb meja penuh sesak hahaha..


Sebelah nya tasik.. Sebelahnya bukit gunung.. Mana tak cantik kan..


Stock up air minum sebelum drive lagi.. Me no care.. Me go here & there snap pictures..


Norway.. Asal ada tempat lawa & boleh stop utk coffee/snacks break, memang kami stop je.. Sambil lepak tengok alam sekitar yg amat cantik..


Nun kat seberang sana sikit pon ada kerosi meja boleh duduk nak makan tapi sejuk eehh nak jalan sampai sana.. Takut kopi dalam termos beku pulak nanti ngeehh...


Somewhere in Norway.. Lunch time kan meja penuh lagi..


Senang drive sendiri.. Sumbat & angkut je semua barang dalam kereta..


Stockholm, Sweden.. Cloudy day tapi Alhamdulillah tak hujan.. Sejuk ya amat..


Coffee break.. Odda, Norway rasanya..


Coffee break.. Somewhere in Norway..


Once aje.. Lunch break tepi jalan in South Africa.. Sbb near town area.. In SA ni tak berani sangat.. Kawan2 nasihat jangan berhenti sesuka hati.. Unless R&R yg besar yg ada petrol station.. Lagipon Alhamdulillah, time nak check in tu selalu lunch time yg lambat sikit je abt 2-3pm..