Saturday, March 19, 2016

KERTEH & PULAU TENGGOL DLL..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Happy sunggoh dapat balik Kerteh.. Ikut En Suami kerja.. Sambil nyelam minum lah air kaaann.. Terjah kawan2 & melantak sakan..


Subhanallah view dari bilik di Awana memang awesome cantiknya.. Tumpanglah 1 mlm sbb ikut orang kerja kan..


Lepas hantar En Suami kerja & kids dating dgn kawan2, omaknya pon dating jgk dgn bff..


Bff Penang mai mmg power dgn Laksa Penang dia.. Yeeyy Alhamdulillah seperiok atas dapoq..


Petang tu ke Pasar Malam paling besar di Kerteh.. Terjah kita apa yg lama tak dapat.. Sesungguhnya kami bukan regular di Pasar Malam.. Terjah masa bermusafir aje nyer.. ROTI JOHN for my ahboy..


APAM BALIK SPECIAL..


TAUFU FA..


MINI APAM BALIK INTI KAYA.. Lupa nama nya..


AYAM PANGGANG MADU.. Sejak di tempat baru ni memang tak pernah ke pasar malam.. Sebenornya besar pelaburan kalau tak plan walopon pasar malam aje nyer kan.. Malas pon ya..


RABU lepas subuh.. Tunggu Uncle Tan PP, apak punya bff.. Deme nak ke PULAU TENGGOL.. Apak, Uncle Tan & kids aje nyer.. Omak ada dating lagi..


Next geder2 @ MESRA MALL dgn akak2 awesome.. Potpet & makan2 memang seronok.. Dalam mall ada aircond so boleh la lama2..


Belanja sekeping dulu underwater photo di Pulau Tenggol.. Banyak nau nak kena pilih.. Beratus2 you..!! Batfish yg sangat friendly ikut my amoi dalam air sampai dia annoyed sangat.. Follow dekat pulak tu.. Nak berkawan agaknya..


1 malam je di Awana @ RWK sbb urusan kerja.. Lepas check out Awana, kami check in di KERTEH DAMANSARA INN.. Bagus tapi location atas sikit je dari airport.. Still ramai jugak pengunjungnya.. Kami amik FAMILY ROOM.. 


1 Queen bed & 2 Single beds RM205..


Ada flat screen TV..


Bersih.. Penting..


Sofa di Living area & Dining set di tingkat bawah banglo 2 tingkat ni..


Ada hot cold water dispenser.. Ada 2 bilik di bawah..


Semua unit adalah banglo 5-6 bilik.. Style homestay tapi managed by company.. Service bagus bagi kami lah..


The KDI Cafe..


Malam tu kami dinner IKAN BAKAR.. Warung apa ehh lupa nama.. Awesome & harga reasonable dlm RM60 utk 4 org..


Khamis pagi kids makan di KDI Cafe.. Mak apak merempit cari Nasi Dagang & Nasi Kerabu..


Takde ayam daging bakar pon takpe.. Janji sedaapp..


Tapau Kuih Pulut Sira ni.. Tak sempat balik KDI pon dah santap dlm kereta..


Check out 10am terus ke Kuantan nak balik tido rumah mak..


Jumaat lepas habis ziarah tok nenek aunty uncle mana yg uzur, kami gerak nak balik CJ.. Singgah Chenor utk solat Jumaat, dah ngam2 lunch time so kena lah cari PATIN SG PAHANG.. Alhamdulillah sampai hajat ke GOBANG MAJU yg tersohor kini di Temerloh..


Alhamdulillah awesome lunch.. Harga sangat reasonable RM60 utk 4 orang.. 2 mangkuk PATIN yg utama dll nya lah.. 

Friday, March 11, 2016

BYE BYE KINABALU..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Entry yang tergendala & tercicir.. Pagi Jumaat pada cuti CNY yg lepas, kami dah siap book teksi sehari awal utk ke airport..


Rindu kamu KINABALU.. Stay strong ya..!! See you again In syaa Allah.. 


Missing this senja view also.. Tempat Dinner tiap hari.. Food & view pandang ke langit memang sangat awesome.. TAPI sayangnya kalau palingkan mata ke gigi air di tepi bot, sedih sayu hati sangat2.. KOTOR ya amat penuh dgn sampah sarap yg dibuang ke dalam air tu.. Sayang sangat.. Dah banyak dipertikaikan tapi hhmm..


Haaaa the famous JAMILAH JEWELLERY.. Tak sempat dah lagipon takde tour masuk town..


Pakat snap je building otw to airport hari tu..


Next trip lah jalan area ni pulak.. Very the happening here..


Banyak kedai awesome..


Hello & Babai SABAH..


Packed sungguh airport.. International patutlah..


Will come again In syaa Allah..


Hello aircraft..!!


Woaahh breathtaking nya..


Snacks for us..


Muffin, Juice & Peanuts (habis sudah)..


Ohh so beautiful..


1 je bag baju dll.. Yang 2 besau2 semua barang scuba diving.. Camna mak nak nyopping kaaann..


Balik naik ERL ajenyer..


Nice weather..


Home sweet home kita..


YES VERY THE TRUE KAAANN..!!

Tuesday, March 8, 2016

MENU MUDAH & CEPAT..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

GAMBAR2 YANG DIPAMIRKAN ADALAH RUJUKAN & PANDUAN KAMI SEMATA2.. (Tatkala otak tepu nak memikir nak masak apa.. Ngeeehh..)

Sebagai housewife yg dah bertahun2 ni, saya ingat pesan mak yg suruh masak selalu & jgn mengada2 nak makan di luar selalu.. Bila pikir2 memang makan di luar atau pon tapau, kosnya of course lah lebih tinggi dari memasak di rumah..

Alhamdulillah suami & anak2 jenis tak cerewet.. Lauk 1-2 pon cukup dgn nasi.. Saya ada kawan yg selalu hidangkan 4-5 jenis lauk tiap kali makan bersama nasi.. Woaahh salute sangat.. Saya bukan spesis rajin.. Tapi sewaktu menetap di Vietnam, saya banyak belajar juga akur dgn keadaan cara hidup penduduk setempat di sana & nasihat arwah ayah supaya anak2 diajar cara makan dari kecik.. Can survive dgn apa jua makanan yg dihidangkan In syaa Allah.. Sebabnya kalau lah berada di tempat yg payah dgn keadaan yg kita sudah sangat terbiasa, pasti ada rumitnya nanti..

Jiran kawan saya, sepasang doktor suami isteri, selalu ke pasar pada hujung minggu utk membeli lauk mentah.. Dimasak terus pd hari yg sama selalunya dan disimpan dalam freezer utk kemudahan selepas balik bekerja pada setiap hari.. Ni antara tips utk memudahkan kerja memasak bg mereka yg bekerja & kurang masa di rumah..

Antara lauk pauk kami tiap hari esp hari persekolahan, semuanya HAMPIR JE SAMA seperti dalam gambar2 di bawah.. Tapi dalam versi paling senang hehee.. Deco2 tu tolak jauh ya.. Amik bahan yg wajib aje nyer yg penting MESTI ADA RASA..!! Kaaann..

Selalunya nasi & lauk hanya pada makan tengahari sbb utk dinner, kami selalu makan mee, pasta, sandwich dll tapi bukan nasi.. 

1. nasi, roti, mee, pasta dll - carbo ruji kita
2. sayur, buah2 - serat 
3. ayam, daging, ikan dll - sumber protein 

Kesemuanya 3 kelas di atas ni boleh dipelbagaikan & ditukarganti supaya tak jemu tapi pastikan cukup 3 ni.. Sayur & buah sila lebihkan.. Haaiipp saya bukan pakar tapi baca & dengar dari pakar aje nyer..

Memang lauk saya & anak2 hanya sejenis hampir setiap hari.. Weekend tak lah, macam kejam bebenor masak cenggitu utk Encik Suami kaannn..

Ok sila jamu mata & pastikan visit website atau blog owner gambar2 di bawah.. Kalau byk masa & rojin, of course lah you can cook more kaann.. Masak lomak, sambal belacans dll.. Hahahaa I am not roojiin sangat tapi I cook almost every meal except hari minggu.. Kadang kena makan kat luar sbb keluar hehehe.. Tak larat lah ooii nak bergegas2 balik masak jugak.. I is bukan robot wahahaa..

Pelbagaikan semuanya.. Supaya tak jemu.. Dulu pon begitu, selalu kasi alasan susah masak sbb tak plan betol2.. Asyik komplen masak tu leceh nak kena prepare byk benda.. Nowadays Alhamdulillah banyak belajar dari alam maya dll nya.. Ringkaskan seboleh mungkin, janji RASA TAK LARI weehh..

Sup sayur apa2 lah atau masak air dimakan dgn ikan, ayam goreng memang antara menu yg simple.. Ringkas je kan..








Semua di bawah ni, antara menu yg telah lengkap protein & serat gitu utk dimakan dgn nasi.. Kawan saya yg gigih diet, cuma makan lauk/menu seperti di bawah.. Maap saya tak gigih mcm dia.. Pengsan tak makan nasi rasanya..




























Haaaa menu intan payung antaranya ialah TELUR DADAR.. Boleh kawankan dgn lauk yg sejenis tu je.. Boleh juga dipelbagaikan bentuk rupanya.. 






Last but not least kalau dah sempit masa, salad & timun juga bagus bangat dong utk ditambah sebagai lauk..


Hhmm ok tu aje nyer coretan kali ini.. Entri khas ini utk saya & selebihnya utk kalian yg disayangi.. 

Ohhoooo last but not least....




Oppsss tercicir dua lagi menu intan payung kami di rumah ni... Wajib ada.. Tak kira makan dgn lauk sejenis pon.. Hehehe.. Yeeyy Budu & Tempoyak..!!