Sunday, February 21, 2016

SABAH : Day 4 - Mount Kinabalu Park & Kundasang..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Khamis pagi jam 7am, di lobby hotel, kami terima kereta SAGA AUTO daripada EN FAIZUL (0194817846melalui runnernya utk kami sewa pada hari itu..


Alhamdulillah cuaca cantik..


KOTA KINABALU memang cantik sbb kedudukan di tepi laut.. 


Subhanallah tak jemu mata memandang..


Woaaahh macam kat oversea kan..


Yeaahhh nun di sana GUNUNG KINABALU..


Alhamdulillah syukur sampai jugak hajat kami nak menatap dari dekat walaupon tak tersampai nak mendaki lagi..


Kami masuk KINABALU NATIONAL PARK.. Bayar RM3 je rasanya utk masuk dengan kereta.. Alhamdulillah cuaca sangat cantik.. Blue sky Subhanallah..


Banyak tempat disediakan utk menikmati view yg awesome, gunung tertinggi di Asia Tenggara ni..


Dek utk view lembah2 di keliling kawasan pergunungan ni.. Woaaahhh Subhanallah..


Masuk jangan tak masuk.. Utk suntik semangat utk lain kalinya In syaa Allah..


Yes we were here.. Pukul gambar aje nyer..


Moga semua pengunjung bertanggungjawab menjaga kebersihan kawasan ini serta di mana jua anda berada..


Off to KUNDASANG.. Bandar yg paling hampir dengan KINABALU PARK.. KUNDASANG SANGAT AWESOME.. Sejuk & cantik macam kat Europe you..!!


Hasrat melawat lembu2 tenusu di DAIRY FARM KUNDASANG ni terpaksa dilupakan.. Cuti CNY ni memang sarat dengan pelawat.. Packed sungguh..
In syaa Allah ke lain kalinya ya.. Love the view..


Lapar.. Kami round2 pekan & nampak satu kedai berasap2 seakan memanggil2 kami.. Woaahh sejuk & lapar kami order SUP AYAM..


Ini lah yg berasap2 di luar kedai tu.. SAYAP & BUNTUT AYAM PANGGANG/BAKAR.. Serius meleleh tengok..


Sepinggan BUNTUT AYAM..


Sepinggan SAYAP/WING..


Di sini lah kami makan.. Terletak di bangunan kedai berhampiran KFC..


Ok done eating.. Time to balik KK.. Comel je roundabout ada kobis panjang.. Kundasang memang banyak menghasilkan sayur2an.. Ladang sayur banyak diusahakan di sini juga di kawasan rumah penduduk tempatan saja.. Homestay juga banyak di KUNDASANG.. Maybe jugak for those yg stopover utk mendaki GUNUNG KINABALU..


Awesome view kan.. Will come again.. Bye bye KUNDASANG yg awesome..!!!


JAMBATAN TAMPARULI.. Ingat lagu nya.. Hasrat nak masuk RUMAH TERBALIK & MUZIUM 3D yg sudah berdekatan juga terpaksa dilupakan.. So ramai pelawat lah masa cuti CNY ni..


Next to TANJUNG ARU BEACH.. Saja2 lepak tepi laut sebab dah tak ada agenda lain.. Free and easy..


Subhanallah & Alhamdulillah cuaca sangat cantik..



Woaaahhh KK memang sangat membangun esp di area THE WATERFRONT ni.. Shopping mall & bangunan kedai yg terkini & moden senibinanya.. Tak dapat nak snap foto sbb traffic sangat teruk.. 


Last but not least sebelum balik hotel tunggu owner kereta datang, kami singgah JESSELTON JETTY.. Paneh terik masa ni. Jetty ni pusat utk pelawat nak ke PULAU MANUKAN, PULAU GAYA & TAMAN LAUT TUNKU ABDUL RAHMAN..


Lepas Maghrib kami ke tempat biasa.. Warung2 bersebelahan PASAR BESAR KOTA KINABALU..


Dah santap semua ni di KUNDASANG pagi tadinya..


Avocado Juice tiap malam.. Murah banding di Semenanjung.. 


Ok.. Kami dah overdose dgn IKAN BAKAR, UMAI, SEAWEED dll nya.. Its like tekak tak boleh nak gi dah orang kata.. So kami singgah warung BAKSO.. Hubby order BAKSO SPECIAL. Mmg la special sbb segala bhg ayam ada ni.. Buntut, kaki dll nya.. Sedaaappp..


Me & Marsha kongsi BAKSO AYAM.. Sedaapp jgk..


Lepas makan kami lepak kat TODAK WATERFRONT lagi.. Utk sekian malam terakhir di KK..


Ohhh will miss this awesome view tiap malam lepas dinner..


Alhamdulillah kami diizinkan ke kota yg indah ini..


Alhamdulillah smooth journey.. Moga kami dapat kembali ke sini lagi suatu hari lagi nanti In syaa Allah..

Friday, February 19, 2016

SABAH : Day 3 - Diving @ KK again..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Rabu 10 Feb.. Apak & anak2 terus ke Scuba Junkie lepas breakfast.. Malas lah nak ikut.. Babai je dari kedai mamak tu..


View dari bilik kami.. Sementelaah sorang2 dalam bilik.. Nun di sana SURIA SABAH MALL.. Lagi nun di hujung sana adalah JESSELTON JETTY.. Jetty utk bot2 pi diving atau island hopping..

  
Another view yg paling dekat ialah KINABALU DAYA HOTEL.. Kedai mamak & 7 Eleven berdekatan saja.. Penuh hotel tu masa nak booking..


And lastnya, view yang menghadap HYATT HOTEL.. Across TODAK WATERFRONT tu.. Tempat laluan kami utk dinner tiap malam.. Seperti semalamnya, queen of the house golek2 atas katil tengok Astro On The Go & surf internet.. Nak tidur tak lena2 pon.. Sambil menikmati beskut cicah kopi O ohhh so awesome..


Sharing photos my aboy.. Lunch break after first dive..


Alhamdulillah cuaca cantik..


Visibility dalam air masih kurang elok walaupon langit terang benderang.. Kalau angin kuat, laut memang agak bergelora sikit, mengakibatkan pasir2 halus dalam laut bergerak mengikut arus gelora.. Menjadikan penglihatan dalam laut tidak sharp.. Ni penerangan seorang yg faham sendiri wahahaaaa.. 


Memang tak boleh nak edit.. Apapon they had fun..


Daddy's down there..


Kalau vis elok mesti lagi cantik kan..


Howdy daddy..


Tukar lense tapi still kurang mantap..


Takpe the kids dapat dive jgk after one year break..


Banyak kehidupan dasar laut..


Pit stop 5m..


Melayan masa sbb ada diver senior citizen yg ada problem tank cepat habis oxygen.. 


Aboy captured Nemo..!!


Tak ada turtle pon..


Love this..


More..


Macam lukisan aje nyer..


Ok done with underwater photos.. Petang pukul 5-6 memang dah lapar bangat.. Same place lah warung tepi PASAR BESAR KOTA KINABALU..


Woaahh hello lobster..!!!


Ketam Masak Telur Masin.. Memang mabeles rasanya..


As usual lah, set umai & seaweed..


Sotong Celup Tepung..


Ikan Jebong 3 Rasa..


Dah makan nasi tiap malam kena lah jalan keliling bandar.. 


Memang happening area ni..


Selesai sudah diving utk 2 hari di KK ni.. Balik bilik lepas dinner, the 3 divers kena cuci & keringkan equipment.. Fin yg panjang tu hasil dihangkut dari Perth baru2 ni.. Christmas sale  katanya.. Takpe sbb dia beli & dia yg bawak.. I is look2 only dari tepi hahaa..