Tuesday, September 6, 2016

EDITED : TURKISH PIDE.. Resipi Versi Malas..


Baru perasan lupa letak bahan topping Pide Malas ni, kena edit post lama kejap hehehe.. ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Bila tepu pikir nak masak utk dinner, bukak balik Instagram #mulanique_kitchen merenung2 apa yg boleh dibuat.. Few weeks yg lepas, menguli PIDE.. Pide ni adalah Turkish Pizza, oval flat breads dgn topping yg beraneka bahan..



Tak dapek nak membuat dgn bentuk yg asal sbb nak cepat, kids nak pi tuition.. Doh pon guna resipi pizza Blogger SALAM2BENUA & MAMAFAMI.. 

Selepas dibakar.. Wacchaaaa ngemuknya tepian Pide ini.. Doh Pide ni asalnya takde telur tapi I is terletak telur.. Tapi awesome sbb lembut kejadiannya.. I like very much.. Orang Turki guna daging/lamb tapi ini Pide toppingnya ayam mari sbb khuatir akan Uric Acid..
.

Toppingnya :
1 onion dipotong dadu & ditumis
Minced chicken Ab Ramly sepeket
Chicken masala @ kari @ apa2 rempah kesukaan
Lada hitam pon boleh dll bagai nya
 1 capsicum dipotong dadu
Garam Gula
- Masakkan semua hingga masak lah, jgn terlalu kering atau berair, cukup2 lembap aje nyer..

Spread atas doh yg dah digelek atas loyang.. Asal topping dlm resipi yg digodam tadi tiada telur & cheese tapi I is very creative & innovative, pukul telur 3 biji & curahkan atas topping ayam itu.. Ada jgk resipi yg pecahkan telur satu2 rasanya.. Yg lain2 dilihat dalam foto, penambahbaikan sendiri2 suka hati.. Yg putih tu ialah putih telur yg masak tp tak dipukul sebati aiisshh...

Alhamdulillah jadi jgk walaupon derhaka pd resipi yg asal hehee..

RESIPI DOH PIZZA:-
3 cwn tepung
1/4 cwn gula
1 st garam
2 st yis (saya guna sepeket 11gm)
1 biji telur dipukul
45gm butter pd suhu bilik
3/4-1 cwn susu segar disuamkan❗️
(campurkan dgn telur sebiji tu)
.
Gaul & uli semua aje nyer.. Guna breadmaker boleh, tangan yg sado pon boleh.. Hahahaa.. I is dont have breadmaker.. Ikut suka nak gaul bahan kering dulu ke, nak larutkan yis dlm susu suam dulu ke.. Yg pasti semua bahan di atas kena ada.. Letak doh dlm mangkuk disapu minyak.. Tutup dgn plastik/cling wrap ketat2 atau dlm bekas plastic (tupper/tipuware)..
.
Tunggu la sejam kot.. Pasti naik gebu gebas sekali ganda.. Sapu loyang dgn butter & tabur tepung.. Canai doh & buatlah apa yg patut seterusnya.. Bakar dgn api atas bawah & suhunya 200'C tapi bergantung jgk atas oven masing2..

Foto2 di bawah adalah contoh PIDE yg sebenarnya ehsan GOOGLE.. 









7 comments:

Rai OurKizuna said...

sejak masuk no 5 ni, tak berapa larat nak menguli kak.. tangan sakit. tahun ni baru sekali saya menguli roti. itu pun sebab dah tak tahan teringin nak makan cinnamon roll. tapi semua complain sebab buat sikit sangat.. hahaha.. tunggu lah ada rezeki nak beli breadmaker.. boleh pulun buat roti hari2.. biar diorang jemu.. hahaha..

Hanis Amanina said...

kecur air liur dibuatnyaaaa.

rasa nak cari kat Istanbul lah masa transit nanti. haha

hanisamanina.com

m.u.l.a.n said...

Rai: Kak Mulan mmg x reti nguli, malas pon ya.. Guna food processor yg 16 thn tu blend sikit2 hahahaaa.. Xpe pelan2 boleh nguli lagi In syaa Allah.. Take care & Stay strong ya..

Hanis: Oohh jeles nya dia nk cari Original Pide in Istanbol yaaaa.. Enjoy your pide..

Mamasya said...

sedapppnya....teringat mkn di Istanbul...

Hanis Amanina said...

tak sempat cari pide T___T

Azian Elias said...

malas2 pun tempting cam ni.. waduhhhh..

nohas said...

sedapnya..mcm2 bentuk, mcm2 inti..