Thursday, September 15, 2016

QURBAN, SUNGAI & CINNABON..

Aidil Adha lain specialnya.. Ibadat Qurban antaranya banyak mengajar kita makna yg termaktub di sebalik sejarahnya..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Kami buat qurban di Sg Bayor, Selama, Perak tempat lahir hubby.. Seronok tak terkira.. 


Siap qurban 2 ekor lembu bahagian anak cucu Tok Chey Ahmad, depa terus masak sambil bagi2 daging.. Semua di kampung tu sangat pakar.. Pakar sembelih, melapah, memasak dll.. Menu punya lah banyak Alhamdulillah..

Ada Sup Daging (menu wajib kat mana2 pon hahaa), Kurma Daging, Hati Limpa Masak Kicap Berempah, Sambal Air Asam Tomato, Sambal Tempoyak, Petai, Pucuk Ubi, Terung Rebus.. Kopi Pak Belalang Ais pon ada sbb ejen yg legend ada sama.. Tak boleh kata apa dah sbb semua lauk memang awesome..


Keluarga besar GTCHA..


Berjamu besaq kita hari tu.. Sama2 sanak sedara.. Alhamdulillah..


Perut kenyang hati girang.. Depan rumah Makteh aje nya depa melayang masuk sungai..


Dgn baju melapah, dgn baju melayu bagai..


Alhamdulillah air sungai tak pasang sangat.. Tapi deras jugak mengalirnya.. Kena pantau kemas depa yg haluih2 ringan tu takut kena bawak arus.. 


Free body scrub time..


Iklan rambut sebentar.. We had so much fun.. Ahad - Selasa di Selama/Taiping..


Semalam hubby request Cinnabon.. Sbb first time buat, dia tadak rumah.. Asal ada tepung roti, senang je In syaa Allah.. Naik gedebuk doh sbb semalam panas kot.. Alhamdulillah..

Resipi (hari tu dah kasi tapi takpa kasi lagi).. Buat 1/2 adunan aje nya semalam..

Bahan A
1 cwn susu suam
2 telur
1/3 cwn margerine dicairkan, saya guna butter
4 1/2 cwn tepung roti
1 st garam
1/2 cwn gula 
2 1/2 st yis
.
Bahan B:
1 cwn brown sugar
1/3 cwn butter dilembutkan
2 1/2 st cinnamon powder
1/2 cwn choc chips (sendiri letak)
.
Bahan C:
3oz crem cheese
1/4 cwn butter
1 1/2 cwn gula
1/2 st vanilla
1/8 st garam
.
Uli semua Bahan A ikut arahan bread machine.. Saya guna food processor aje.. Masuk terus semua bahan, kalau uli tangan pon sama aje rasanya.. Perap doh sejam dlm mangkuk digris minyak & tutup ketat dgn cling wrap plastic..


Lepas tabur semua bahan, gulung & potong.. Biar naik lagi dlm 40 minit..


Bakar suhu 200'C api atas bawah.. Tengok la kemampuan oven masing2 ya.. Sila jaga dgn tabah, jgn leka..


Icing Carrot Cake (kek raya bawak balik Tepen) ada extra.. Guna aje lah sebanyak mana yg suka tapi sila jaga tahap gula anda semua naaaa.. Heheee..


2 comments:

nohas said...

bestnya berkumpul sanak-saudara..makan daging fresh..
iklan rambut..hehe..kelakar aktiviti di sungai...

LYAfrina said...

alhamdulillah..
meriah sgt!

syok mndi2 sg plok lps tu..

nyummm..nmpk sedap..cinnabon eh??