Saturday, September 3, 2016

CINNABON DALAM SEJARAH.. Senangnya resipi..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Alhamdulillah terjadi CINNAMON ROLL hampir2 rasa CINNABON, buat julung kalinya dalam sejarah hidup.. Tepung Roti yg dibeli dah hampir expired.. Amoi dah bertahun2 mintak buat.. Since hari ni hari melayan diri santai setelah agak tight baru2 ni, why not give it a try kan kata omputih.. Google2 & jumpa resipi yg senang dari allrecipes.com sbb bahan hampir semua ada.. Hampir nak sama resipi precious from @salam2benua & @mamafami..


Resipi : (Tadi buat 1/2 resipi aje)
Bahan A
1 cwn susu suam
2 telur
1/3 cwn margerine dicairkan, saya guna butter
4 1/2 cwn tepung roti
1 st garam
1/2 cwn gula 
2 1/2 st yis

Bahan B:
1 cwn brown sugar
1/3 cwn butter dilembutkan
2 1/2 st cinnamon powder
1/2 cwn choc chips (sendiri letak)

Bahan C:
3oz crem cheese
1/4 cwn butter
1 1/2 cwn gula
1/2 st vanilla
1/8 st garam

Uli semua Bahan A ikut arahan bread machine.. Saya guna food processor aje.. Masuk terus semua bahan, kalau uli tangan pon sama aje rasanya.. Perap doh sejam dlm mangkuk digris minyak & tutup ketat dgn cling wrap plastic.. Preheat oven 200'C api atas bawah.

Lepas sejam, canai kasi segi empat, bujur atau tepat ikut suka uols ya.. Sapu butter dari Bahan B & tabur brown sugar & cinnamon powder also choc chips.. Perap lagi 30 minit.. Bakar hingga keperangam..

Bahan C dipukul semua, diletak atas Cinnabons yg sudah masak TAPI saya tak ada bahannya tadi so uols buat lah nanti ya.. Sekali ngap 3 beranak tadi.. Kalau daddy ada maybe kurang cukup 8 ketol tu hahahaaa..


Food Processor yg dah 16 tahun.. Sebelah telinga dah patah.. Speed pkn dah tak boleh guna.. Guna pulse aje nyer.. Takpe janji masih boleh guna.. Another harta yg sangat precious bagi saya.. Beli di Seoul sewaktu ikut suami bekerja 11 bulan di sana pd September tahun 2000.. Saya masih sayang kamu..!!

2 comments:

Hanis Amanina said...

akak, apa kata try buat video masak2? hehe senang nak tgk rupa nak buatnyaaaa

m.u.l.a.n said...

Hahaaa tak sempat sbb tak sabar masa tu.. Lagipon first time taaaauu so mcm tak confident hehee..