Wednesday, August 31, 2016

SHEPHERD'S PIE - First time buat, versi malas..!!

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 



Dinner Merdeka.. Daddy takde kita makan daging.. First time buat Sheperd's Pie.. Nak tiru resipi Abg Alton Brown tapi bahan tak cukup ie Carrot, Worcestershire Sauce dll.. Agak2 je lah resipi ni kan..
.
Bahan2 Resipi Malas Saya:
1 onion - diced
1 peket minced beef Ramly
Kicap manis ikut suka
Sos Tomato ikut suka
1/2 st Oregano
1/2 st Black Pepper
1/2 Chicken Masala @ Curry Powder
1 tin Green Peas
Garam Gula ikut rasa
.
Tumis onion & masukkan semua kecuali Green Peas. Bila hampir masak masukkan 1 st tepung dibancuh dgn 1/2 cwn air utk kasi pekat.. Nak lebih sikit pon takpe.. Masukkan Green Peas.
.
Resipi Mashed Potato:
3 medium potato - rebus & lenyek
1 sb butter
1/2 cwn susu segar (lebih pon takpe)
Garam ikut suka
.
Mix all.. Spread beef dlm oven dish.. Pastu top dgn mashed potato.. Nak tabur cheese pon takpe, polis tak saman hahaaa.. Bake at 200'C atau kalau nak cepat bake at 250'C api atas bawah tapi tolong tengok selalu jgn sampai hangus pastu marah saya 😀😀😀 haaiippp dont ever ya haahahaa...

Di bawah adalah Sheperd's Pie yg dikongsi GOOGLE..






2 comments:

Hanis Amanina said...

Daddy nya tak makan daging ea?

m.u.l.a.n said...

Hanis: Sbb ggggggout heheee