Tuesday, March 8, 2016

MENU MUDAH & CEPAT..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

GAMBAR2 YANG DIPAMIRKAN ADALAH RUJUKAN & PANDUAN KAMI SEMATA2.. (Tatkala otak tepu nak memikir nak masak apa.. Ngeeehh..)

Sebagai housewife yg dah bertahun2 ni, saya ingat pesan mak yg suruh masak selalu & jgn mengada2 nak makan di luar selalu.. Bila pikir2 memang makan di luar atau pon tapau, kosnya of course lah lebih tinggi dari memasak di rumah..

Alhamdulillah suami & anak2 jenis tak cerewet.. Lauk 1-2 pon cukup dgn nasi.. Saya ada kawan yg selalu hidangkan 4-5 jenis lauk tiap kali makan bersama nasi.. Woaahh salute sangat.. Saya bukan spesis rajin.. Tapi sewaktu menetap di Vietnam, saya banyak belajar juga akur dgn keadaan cara hidup penduduk setempat di sana & nasihat arwah ayah supaya anak2 diajar cara makan dari kecik.. Can survive dgn apa jua makanan yg dihidangkan In syaa Allah.. Sebabnya kalau lah berada di tempat yg payah dgn keadaan yg kita sudah sangat terbiasa, pasti ada rumitnya nanti..

Jiran kawan saya, sepasang doktor suami isteri, selalu ke pasar pada hujung minggu utk membeli lauk mentah.. Dimasak terus pd hari yg sama selalunya dan disimpan dalam freezer utk kemudahan selepas balik bekerja pada setiap hari.. Ni antara tips utk memudahkan kerja memasak bg mereka yg bekerja & kurang masa di rumah..

Antara lauk pauk kami tiap hari esp hari persekolahan, semuanya HAMPIR JE SAMA seperti dalam gambar2 di bawah.. Tapi dalam versi paling senang hehee.. Deco2 tu tolak jauh ya.. Amik bahan yg wajib aje nyer yg penting MESTI ADA RASA..!! Kaaann..

Selalunya nasi & lauk hanya pada makan tengahari sbb utk dinner, kami selalu makan mee, pasta, sandwich dll tapi bukan nasi.. 

1. nasi, roti, mee, pasta dll - carbo ruji kita
2. sayur, buah2 - serat 
3. ayam, daging, ikan dll - sumber protein 

Kesemuanya 3 kelas di atas ni boleh dipelbagaikan & ditukarganti supaya tak jemu tapi pastikan cukup 3 ni.. Sayur & buah sila lebihkan.. Haaiipp saya bukan pakar tapi baca & dengar dari pakar aje nyer..

Memang lauk saya & anak2 hanya sejenis hampir setiap hari.. Weekend tak lah, macam kejam bebenor masak cenggitu utk Encik Suami kaannn..

Ok sila jamu mata & pastikan visit website atau blog owner gambar2 di bawah.. Kalau byk masa & rojin, of course lah you can cook more kaann.. Masak lomak, sambal belacans dll.. Hahahaa I am not roojiin sangat tapi I cook almost every meal except hari minggu.. Kadang kena makan kat luar sbb keluar hehehe.. Tak larat lah ooii nak bergegas2 balik masak jugak.. I is bukan robot wahahaa..

Pelbagaikan semuanya.. Supaya tak jemu.. Dulu pon begitu, selalu kasi alasan susah masak sbb tak plan betol2.. Asyik komplen masak tu leceh nak kena prepare byk benda.. Nowadays Alhamdulillah banyak belajar dari alam maya dll nya.. Ringkaskan seboleh mungkin, janji RASA TAK LARI weehh..

Sup sayur apa2 lah atau masak air dimakan dgn ikan, ayam goreng memang antara menu yg simple.. Ringkas je kan..








Semua di bawah ni, antara menu yg telah lengkap protein & serat gitu utk dimakan dgn nasi.. Kawan saya yg gigih diet, cuma makan lauk/menu seperti di bawah.. Maap saya tak gigih mcm dia.. Pengsan tak makan nasi rasanya..




























Haaaa menu intan payung antaranya ialah TELUR DADAR.. Boleh kawankan dgn lauk yg sejenis tu je.. Boleh juga dipelbagaikan bentuk rupanya.. 






Last but not least kalau dah sempit masa, salad & timun juga bagus bangat dong utk ditambah sebagai lauk..


Hhmm ok tu aje nyer coretan kali ini.. Entri khas ini utk saya & selebihnya utk kalian yg disayangi.. 

Ohhoooo last but not least....




Oppsss tercicir dua lagi menu intan payung kami di rumah ni... Wajib ada.. Tak kira makan dgn lauk sejenis pon.. Hehehe.. Yeeyy Budu & Tempoyak..!!

2 comments:

NEKCIK said...

Nekcik pun camtu ..sejenis pun boleh. Semua ada..ada ikan ..ada sayur...anak anak dari kecik. Da ajar makan sardin mentah bila keluar daerah..he..he..jgn nak merungut.. Arwah bapak kata ada orang yg tak ada apa nak makan

NEKCIK said...

Nekcik pun camtu ..sejenis pun boleh. Semua ada..ada ikan ..ada sayur...anak anak dari kecik. Da ajar makan sardin mentah bila keluar daerah..he..he..jgn nak merungut.. Arwah bapak kata ada orang yg tak ada apa nak makan