Tuesday, February 16, 2016

SABAH : Day 1 - Kota Kinabalu..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA..
Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Cuti CNY baru ni hubby nak pi scuba diving.. Nak bawak anak2 yg setahun tak dive tahun lepas sbb exam lah kononnya.. Lesen nak kena refresh jgk kan.. Pom pang tom tang dia kata pi KK lah sbb kitorang pon semua tak sampai lagi..


Antara sebab utamanya ialah dapat tiket murah naik RAYANI AIR.. Jauh beza dgn tiket kapal lain.. Nak beli apa pon kena cari yg paling murah dulu.. Bajet seboleh mungkin..


Tadaaa naik terus tido tu.. Dapat muffin, kacang & jus.. Tido dulu baru soru hahaa.. Penat sangat lah tu..


Ohh so comel.. Part yang syahdu bila Pilot baca doa utk semua penumpang & anak kapal.. First time ni.. Naik Emirates depa tayang doa kat screen je..


Kami drive pi Putrajaya Sentral & amik KLIA Transit to KLIA2.. Very selesa one.. Sampai KK tengahari.. Bilik belum siap so kami check in dulu & tinggal luggage.. Tunggu org hotel call je nanti..


Keluar je hotel, jalan depan sikit nampak Todak ni.. Wahh dekat laut dah.. Area ni mmg agak happening.. Kebetulan hubby mmg cari hotel yg dekat dgn SCUBA JUNKIE.. Dive centre yg dia book utk bawak dia dive.. Sbb tak larat nak heret dive bag besaarrr plus equipment bagai dalam tu.. Senang sini sbb semua dekat.. 


Cuaca terik jgk.. Dlm pada nak cari air sbb dahaga, jumpa kedai makan terus lah isi perut dulu.. 


Siap makan bilik pon siap. Hubby amik family room.. Tak sampai RM200 ada 2 Queen bed kat HOTEL LUCKY 11 ni.. Bilik ni ada balcony asalnya tp balcony dah ditutup dgn glass window so mmg besar lah jadinya..


Ni dari angle lain.. 2 star je kot hotel ni or 3.. Alaaa apa kisah janji bilik hotel ada katil, toilet & aircond kan.. I is dont kisah one.. Petang tu agenda melepak2 aje.. Golek & tidur sbb Jumaat malam sebelum CNY tu, kami dah serahkan diri atas highway LPT balik Kuantan 6 jam dari KL.. Fuuhh nak nangis pon kering dah air mata lama tak pekena traffic jam..


Lepas Maghrib kami jalan ke Pasar Kota Kinabalu.. Dah survey, mmg byk warung makan kat situ.. Kaaannn dah cakap area hotel tu mmg dekat dgn banyak tempat yg penting..


Wacchhaaaaaa itu Lobister, bak kata anak kawan.. Bye bye eehh.. Tengok aje nyer.. Sejarah Gout.. Dive pon belum..


Cannot tahan tengok semua ni.. Yes sotong bakar all time favourite..


Seaweed yeeyyy..


More seaweed yeeyy awet muda lah kami In syaa Allah hehehe..


Umai..!! Dah lama mencari2...


The sotong bakar cicah air asam jawa & sambal belacan.. Memang lah awesome Alhamdulillah..


Lepas makan cuci mata tengok ciptaanNYA.. Tepi laut memang cantik tak kira waktu..


Warung2 makan malam tepi Pasar Besar Kota Kinabalu.. Malam aje bukak nya..


Stroll @ Todak Waterfront.. Sbb ada roundabout Todak kat situ..


Clear sky Subhanallah cantik..


Malam masih muda dan bercahaya dengan riuh ria pengunjungnya..


Bait mentari yg berlalu pergi ceewaahh..


Insan2 yang masih berlegar di sini..


Chatting time.. Kalau balik bilik nanti asyik tengok TV & main hp.. 


Time to go kena balik rest & tidur sbb esoknya nak diving.. Alhamdulillah smooth semuanya..

1 comment:

Azian Elias said...

ooo raya ke sana ye Mulan.. memang hebat you all ni tau.. KK memang banyak lah seafood ye.. gout mmg habislahhh..