Wednesday, February 10, 2016

DAY 10 : Bye bye Western Australia (Perth etc)..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Lepas Subuh hening 25 Dec 2015, kami dah check out nak ke airport.


Sunyi sepi pagi subuh tu semua masih lena mungkin kepenatan bersama kelorga makan besar Christmas malam sebelum tu..


Punggah barang keluar kereta.. Hubby pergi drop kunci kereta saja dalam box yg disediakan sbb office kereta sewa Hertz ni tak bukak lagi..


Hertz & Budget antara kereta sewa pilihan kami termasuk Europcar.. Selalunya mmg cari kereta auto & paling murah, janji muat beg & kelorga lah kan.. Beg kami selalu mmg tak banyak.. Time balik tu kalau rasa berlebih beg/barang, letak kat seat depan & penuhkan atas peha masing2 selagi muat.. Dan kalau membeli tu kena lah berpada2 jugak kan.. 


Bye bye Perth.. Thank you for having us..


Alhamdulillah weather balik sangat baik..


My boot yg terobek rabak kat Dubai Airport betol2 setahun yg lepas, sewaktu transit dari Cape Town, telah selamat menjalani pembedahan.. Alhamdulillah boleh diguna lagi.. Bila hantar pada pakar, In syaa Allah dgn izinNYA elok lah dia.. Udah jgn mimpi yg baru kalau yg lama masihnya elok.. And sebab I love this boot sangat2.. Beli murah sbb reject from factory outlet pd tahun 2007 di HCMC, Vietnam.. Wool di dalam, Suede di luar.. Stay tough my dear boot.. 


Nasi Lemak Malindo yg sedaapp.. Tak tau pulak dapat free meal.. Kami ingat kena beli.. 


Haahhh kotak besaq yg 2 itu adalah milik hubby.. Rela dia mengangkut.. I look2 only..


Naik ERL to Putrajaya Station.. Park kereta kat situ je.. Convenient sangat.. Alhamdulillah kami selamat sampai rumah..


Antara perjalanan kami memandu di Perth (Western Australi).. Day 1 dari airport amik kereta sewa terus ke Scarborough.. Sbb motel situ paling murah yg kami cari utk tarikh yg kami nak.. Kadang atas sebab nak hotel murah utk 4 beranak, terpaksa adjust2 tarikh & jumlah hari di sesuatu tempat tu..


Day 2 kami drive ke The Pinnacles..


Day 3 kami check out & drive to Bussleton.. Mencari2 lodging murah di area Margaret River, kami jumpa motel di Busselton.. Alhamdulillah tak disangka Busselton tu memang cantik.. Sbb nak explore southern so takde hal la duduk Bussleton pon..


Day 4 memang plan nak masuk gua.. Nak pi gua lain tapi jump yg lain.. Takpe sbb semua gua ni ada keistimewaan sendiri.. Masuklah kami ke NGILGI CAVE..


Dari Ngilgi Cave kami drive ke Cape Naturaliste.. Memang cantik sangat pantai yg mengadap Lautan Hindi ni..


Habis jalan2 kami balik Busselton..


Day 5 kami cover southern part.. Drive terus ke Augusta.. Jengok kejap Cape Leeuwin Lighthouse..


Next to Hamelin Bay.. Cantik sungguh pantainya..


Singgah lalu jugak di Margaret River..


And last balik Busselton utk hari itu..


Day 6 check out motel di Bussleton & drive to Perth.. 4 hari terakhir memang semuanya dalam Perth saja incld Freemantle..

Alhamdulillah smooth holiday journey to Western Australia (Perth dll).. Alhamdulillah kami diizinkan menikmati ciptaan Ilahi di bhg bumi yg berbeza dari Tanah Malaya ini..

7 comments:

Mie said...

Kalau balik selepas boxing day... boleh shopping sakan tu...

Time Traveller said...

Boleh tahan berkotak2 brg yg di bawa huhuu..
Hurm seronok kan travel dgn self drive boleh pergi mana jer yg kita nak :D

Hanis Amanina said...

you really inspired me on road trips :D

cuma sy tak pernah lagi sewa dgn europcar, budget semua tu, sbb dah biasa rent car kat town sini. and most of our roadtrips mmg start dari bandar ni.

Syahira Mansor said...

Assalamualaikum kakak.

Bestnya bercuti dengan family di WA. Saya akan ke WA jugak nanti. Masih merangka itinirary. Macam mana keadaan jalan dari perth ke Augusta? Agak2 selamat tak driving solo? Tqvm

Jemput ke blog http://itikkejam.blogspot.com

Kakzakie Purvit said...

Keindahan yg dinikmati bersama keluarga pasti akan jadi memori indah yg panjang.

aizamia3 said...

Moment yang best adalah bila bercuti bersama keluarga.. ;)

m.u.l.a.n said...

Mie: hahahaa nasib tiket mahal..

Time Traveller: betul kalau drive sendiri mmg senang nak plan..

Syahira: ya ampon tak perasan komen ni, Insya Allah ok je..

Kakzakie: Alhamdulillah..

Aizamia: betul kaannn..