Tuesday, January 19, 2016

MASAK & MAKAN YEAAHHH...

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA..

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah..

Yeaaahhh.. Busy memang busy.. Harapan azam "Hendak 1000 Daya", kekal dalam serapan minda & tenaga utk selamanya.. Issshh tahap kemalasan kadang membuak2 jgk sbb penat.. Lawan tetap lawan tapi kena ada break jgk kan.. Cooked and eaten dengan jayanya semua di bawah ini hehe.. 


Toppoki.. Rice cake dgn Korean Paste ie Gochujang..


Mihun Sup Ayam sempoi dgn Sambal Nasi Ayam (leftover)..


Lontong + Sambal Nasi Lemak kosong dlm peti karun sejuk (yg memang dimasak banyak selalunya sbb mim alif lam sin)..


Roti Jala dgn Kari Ayam yg ouucchh kurang pandai sbb selalu masak kedekut minyak so kari ni takde shining2.. 


Enchiladas.. 


1. Boleh gunakan lebihan ayam bakar/panggang/sate utk filling.. Atau tumis bawang dgn minced chicken/beef dlm Pemanggang Ajaib..

2. Keluarkan ayam.. Utk buat Salsa: Tumis onion & masukkan buah tomato cincang & sos tomato.. Jgn lupa garam, lada hitam & oregano atau herbs lain.. Keluarkan separuh Salsa ni..

3. Gulung ayam dgn capati atau tortillas.. Susun dlm pemanggang ajaib dgn separuh Salsa.. Tabur apapon jenis grated cheese.. Tp kami suka Mozarella.. 

4. Bakar kejap hingga cheese meleleh cair.. Boleh juga disusun & dibakar dalam oven dalam loyang atau kaserol.. Sapu minyak dulu naaa..

5. Tadaaa & jemput makan dgn buah jeton yg dijeruk..


Bakso Instant Beefball.. Menu nak cepat & senang..


Sesudah digodak dgn cili & kecap pekatnya..


Sizzling Mee dalam pinggan aje nyer.. Jumpa Mee Wantan kering di pasar.. Keluaran Bumiputra yg ohsem..


Lamaaaa sgt tak buat Japanese Cotton Cheesecake.. Alhamdulillah first try di tempat baru.. Silap tengok api oven yg agak rendah tp mabeles jgk rasanya sampai tak sempat nak make up bagai.. Udah dirobek 3/4 loyang itu.. Ni satu adonan je tp buat 2 loyang kecik.. Resipi di myresipi.com.. Nanti akan dicopypaste asap.. Line internet sempots.. Usah ditanya rekahan itu.. Dont judge a book by its cover yeaahh.. Huwa hahaaa...

Take care semua.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

3 comments:

Kakcik Nur said...

Waalaikummussalam Mulan...

rajinnya diaaaa...

nampak sedap pulak tu...

memang sedap pun, kan? :)

NEKCIK said...

Toppoki 6..roti jala 6 kasi ikat tepi ye!!!

Azian Elias said...

Rajin lah diaaaaa... kalau akak, eeemmmmm kedai je lah nampaknya.