Thursday, January 14, 2016

Day 5 ~ WA : Margaret River & Augusta..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Alkisah Subuh & Syuruq yg awal pada 20 Dis 2015 yg lalu.. Golek2 lelap lah dulu 5.30am masa tu.. 


Mata ni memang dah record susah nak tido lepas 5.30am sbb dah terang bendeghang..


Takpe kasi chance big boss rehat dulu.. Nanti lapar bangun lah dia..


Plan nak ke Augusta.. Saja2 amik jalan dalam hutan.. Asal ada tempat org stop, maka waspada lah itu adalah tempat yg wajib stop.. 


Its KARRI FOREST.. Woaaahhh rasa nyaman duduk bawak pokok2 yg macam sekata besar & tinggi tu..


How lah kan kalau ada sebiji pondok kecik di celah2 tu.. Ohhh so awesome..


Maap ya apak anak2 sbb dipaksa stop utk berfoto.. Saja terjah signboard utk keep track our whereabouts aje nyer hehe..


Dok situ diam2 omak nak pukui gambau.. 


Ada pasar tani maka kami bersama2 menyibukkan diri cuci mata apa yg bisa..


Masa tu kan, musim paneh Summer.. Pastu cuti Krismas.. Macam2 lah aktiviti deme.. Meriah.. Tepi stesen minyak pon ada kedai mancing & nyelam.. Nak citer ni, kalau big boss masuk kedai barang nyelam, maka kami pompuan ni better lah buat hal sendiri.. Nangis menunggu nanti.. Alhamdulillah ada bench tepi jalan depan stesen minyak tu.. Lepak sambil makan eskrem.. Ada pulak jeep budak Arab lalu & lambai jerit "Assalamualaikum"...  Penuh jeep dia nak pi camping.. Wa'alaikumsalam dik ooii.. 


Sampai jgk ke CAPE LEEUWIN Lighthouse Tower.. Serius paneh 37'C.. Lapar pon ya.. Jalan sikit je lah kat situ..


Kami stop kat seberang sana Lighthouse..


Deme ni park kereta pastu terus menonong jalan je.. Terkedek2 omak nyer mengejarin..


Baru sampai je deme dah ke bawah.. 


"This old "Water Wheel" was originally built to pump water from the local spring to the houses of the lighthouse keepers.
The wheel operated for many years until it was replaced by a diesel engine.." Source drivewa.com..


Omak ai jauhnya apaknya dah mendaki batu2 ke sana.. Mencari angle cantik nak tengok Lighthouse..


"Historic Cape Leeuwin Lighthouse is situated at the most south westerly tip of Australia, standing at the point where the Indian and Southern Oceans meet - 8 kilometres west of Augusta.." Source capeleeuwinlighthouse.com


Subhanallah nice place & weather..


Alhamdulillah diizinkan ke sana.. 


Laparrrrr.. Stop @ Georgiana Park for picnic lunch yg macam biasa dimasak awal pagi sebelum keluar motel..


Awesome lunch tepi sungai.. Tapi macam pantai laut aje nyer..


Next is HAMELIN BAY..


Alhamdulillah nice weather..


Dapat lah menonton laut & langit nan biru syahdu...


Panas tapi Subhanallah cantik..


Breathtaking kan..


Part yg kurang sabor ianya sbb banyak nau lalat..


Saja2 jumpa kedai buku, kedai sukan.. Sorang beli buku cerita.. Sorang beli brg idamannya.. Masing2 guna duit tabung sendiri...

1 comment:

Mie said...

Ta singgah di kilang coklat kat Margaret River tu...