Thursday, November 26, 2015

PENANGAN 5A..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Syukur pada Yang Maha Esa atas segala nikmatnya.. Alhamdulillah my amoi dapat 4A 1B baru ni.. She's ok & can take it walaupon dia antara 3/29 yg tak dapat 5A dlm kelasnya, also her school yg terbaik dlm negeri.. Top & pecah segala rekod la kiranya tahun ni utk sekolah ni.. Alhamdulillah very happy for the school..


Told her she did great & no matter how hard she had tried, semuanya adalah nikmat dari Allah.. Entah la, takde rasa frust sikit pon dgn result dia.. Maybe sbb tak nak dia masuk asrama hahahha.. Apapon we had doa moga Allah bagi yg terbaik utk dia dlm UPSR ni.. Ada hikmahnya tu.. 

Cuma yg kesian dia dok cerita, kawan kelas dlm group wsap cerita pasal hadiah parents depa nak kasi.. Ada Iphone lah, anything worth RM1,500 lah & byk lagi yg mewah.. Told her kami tak de janji apa pon if dia dapat 5A & dia mmg tau pasal ni.. Habaq kat dia, itu bahagian depa & told her to leave the class wsap group.. Hp dia pon yg turun temurun apak omak abang.. Bukan apa, tak mau dia ada rasa sedih & tak mau terasa ter-influence dengan keadaan gaya hidup perjanjian hadiah yg sebegitu mewah.. 

Habis mak pon kena keluar small group wsap sbb amoi ni dok raban je guna hp kita.. Takut dia baca je wsap group kita tapi group ni takde rahsia pon.. Geng mak huru hara je.. So when mak punya kawan pon cerita pasal hadiah ribu raban anak dia dapat sbb dapat 5A dlm wsap group, kena la mak jgk leave the group.. Takut mak jgk terasa ter-influence sebegitu ropa.. Dak ehh, kesian takut amoi baca hahahaa.. Cerita kat apaknya, geleng kepala lah dia.. 

Ya lah kan.. Lain orang lain caranya.. Siapa tak happy anak dapat 5A.. Tapi kadang terasa mcm ter-over the river sbb UPSR je.. Ya lah, penting jgk utk screen kids nak masuk boarding school atau MRSM.. Nak buat camna sbb our education system dah macam ni.. Result oriented.. Habaq jgk kat amoi, Hari Anugerah Sekolah dapat 5 kali naik stage, antara yg terbanyak lah tu so kira 5A (anugerah) lah heheee & very proud of her sbb sampai habis UPSR pon dok wakil sekolah utk pertandingan projek teknologi sains apa entah.. Sampai jugak state level.. Kalah tapi takpe lah janji dah cuba yg terbaik & suka menyahut cabaran.. Dia ni suka wakil sekolah tapi bab2 yg dia minat je lah.. 

Ada jgk dia kena sound dgn cikgu awal2 tahun pasal byk wakil sekolah tapi dia minat.. Maybe ada cikgu suka, ada yg tak.. Ya lah cikgu pon kena jaga repotasi sekolah.. Ada jgk hadiah ribuan $$ kalau sekolah dapat yg terbaik dll.. Kira masing2 ada target masing2 lah.. Mesti bangga kan kalau sekolah dapat yg terbaik..

OK lah nak pi buat kerja rumah sat.. Saja terasa nak bercerita kisah silam.. Moga anak2 kita berjaya dunia akhirat..


Alhamdulillah smooth sangat HIJRAH kami.. Moga Allah permudahkan segala urusan kami..

آمِيّنْ... آمِيّنْ آمِّيْنَ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْنَ 



Wednesday, November 11, 2015

BYE BYE SEMUA...

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. Yeah yeah busy lagi & will be tak tau sampai bila.. Projek terkini adalah membasmi harta kesayangan yg dikumpul guna pakai selama lebih 10 tahun.. Paling lama dibeli pd 1997.. Mostly from Vietnam & Korea.. Apo nak buek jang.. Dah tuo ni tak larat nak guno banyak2 sangat ehh.. Simpan yg nak guno jo lah hai.. Alhamdulillah banyak yg dah disapu walopon belum fully launch lagi mini garage sale ini ngeehh... Update dgn hp lagi ni.. Alignment lari kiri kanan hehee.. Sabor aje yek..
























Bye bye all.. Tqsm for staying strong with me for more than 10 years.. Will miss u huwaaaaaa...

Tuesday, November 3, 2015

TRAVEL & SELF-DRIVE..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

OK dah habis sessi gatal kaki.. Dah relax sikit lepas anak2 habis exam besar ni.. Mana tak nya dari tahun lepas start tuition siang malam dll, mak macam nak exam sama.. Apak omak sama2 kerja keras amik bahagian masing2.. Dah relax2 ni, terbelek2 lah album & posting lama2 kat blog ni.. Gatal kaki baru ni kan.. Hahahaa.. Terasa nak compile perjalanan memandu kami sejak tahun 2000.. Haaa 15 tahun kiranya dah.. 


July 2000. First ever memandu sambil berjalan lah kiranya ni.. Baru abis pantang 50 hari.. Ikut hubby ke Manchester utk short attachment sebulan.. Tiap weekend kami drive pi jalan2.. Asal weekend kami jalan, asal jalan mmg time weekend.. Kena lah grab peluang tu.. Tak tau lagi bila nak sampai.. UK tak besar mana so boleh pi daytrip je.. Alhamdulillah sempat ke London, Sheffield, Wales, Lake District, Chester & few lagi tak hengat dah.. Masa tu Summer so siangnya panjang.. Bertolak pukul 6am, balik 10pm ok je Alhamdulillah smooth journey.. 



December 2005.. Kami ke New Zealand, sempat cover north je.. Sewa kereta kat airport macam biasa.. Tapi kena book online awal  lah utk secure kereta.. Tak berani nak gamble sewa masa sampai.. Dari Auckland, kami drive ke Rotorua, Taupo & to northern part ie Whangarei & Paihia..



July 2007 (Winter) kami ke Melbourne.. Amik kereta kat airport, kami drive satu Victoria, melalui Apollo Bay, Warnambool, Penshurst, Hamilton, Ballarat, Sunbury, Mount Buller, Mount Hotham (hubby nak main ski), lalu Sale utk ke Phillip Island & back to Melbourne.. Satu pusingan Victoria kekdahnya.. Alhamdulillah smooth journey kami 4 beranak utk 11 hari ni, abt 2300km.. Lodging nak murah kat luar bandar lah sikit dlm 10-20km, ada kereta tak susah public transport.. 


Kalo berhajat nak drive ke tempat sesalji, kena lah belajar pasang/cabut snow chain pada tayar kereta.. 


July 2011.. Alhamdulillah cuti hubby diloloskan.. Kami ke Europe.. Amik kereta kat airport Brussels.. Kenapa Brussels? Sbb masa nak cari tiket return, paling murah nya ialah KL-Brussels kalau compare dgn Paris, Amsterdam, Frankfurt, Geneva or Zurich.. So kami drive lalu bandar2 yg berkenaan.. Cari lodging pon kat luar bandar sikit sbb nak murah.. Ada kereta takpe, tak perlu risau bas or train.. Alhamdulillah smooth 9 full days, abt 4000km..



Kids kecik lagi masa tu boleh la amik kereta paling bajet.. As always kami bukan jalan utk shopping so luggage bag memang tak banyak.. Baju & food saja..


December 2011.. Hubby nak menyelam kat Koh Samui.. Ada 1 free day before fly balik, kami sewa jeep kecik ronda satu pulau.. Kejap je sbb pulau kecik.. 


Alhamdulillah dapat round satu pulau..


June 2013.. Kami ke negara Scandinavia.. Paling murah tiket KL ke Copenhagen berbanding Oslo & Stockholm.. So sewa kereta dari airport Copenhagen aje lah.. Alhamdulillah smooth journey di bumi Allah yg amat cantik ni, 12 full days dlm 3000km..

Ni lah perjalanan kami selama 12 hari.. 


Senang ada kereta, stop je mana2 utk makan..


December 2014, tahun lepas.. Kami ke South Africa.. Fly ke Cape Town lah, tak ke Johannesburg.. Takut jugak asalnya tapi cekalkan hati dgn niat nak menikmati keindahan bumi ciptaan Ilahi..


Alhamdulillah smooth journey utk 12 hari di sana abt 1700km.. Alhamdulillah kami diizinkan Allah utk menikmati bumiNYA yg tak terkata cantiknya..