Tuesday, November 3, 2015

TRAVEL & SELF-DRIVE..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

OK dah habis sessi gatal kaki.. Dah relax sikit lepas anak2 habis exam besar ni.. Mana tak nya dari tahun lepas start tuition siang malam dll, mak macam nak exam sama.. Apak omak sama2 kerja keras amik bahagian masing2.. Dah relax2 ni, terbelek2 lah album & posting lama2 kat blog ni.. Gatal kaki baru ni kan.. Hahahaa.. Terasa nak compile perjalanan memandu kami sejak tahun 2000.. Haaa 15 tahun kiranya dah.. 


July 2000. First ever memandu sambil berjalan lah kiranya ni.. Baru abis pantang 50 hari.. Ikut hubby ke Manchester utk short attachment sebulan.. Tiap weekend kami drive pi jalan2.. Asal weekend kami jalan, asal jalan mmg time weekend.. Kena lah grab peluang tu.. Tak tau lagi bila nak sampai.. UK tak besar mana so boleh pi daytrip je.. Alhamdulillah sempat ke London, Sheffield, Wales, Lake District, Chester & few lagi tak hengat dah.. Masa tu Summer so siangnya panjang.. Bertolak pukul 6am, balik 10pm ok je Alhamdulillah smooth journey.. 



December 2005.. Kami ke New Zealand, sempat cover north je.. Sewa kereta kat airport macam biasa.. Tapi kena book online awal  lah utk secure kereta.. Tak berani nak gamble sewa masa sampai.. Dari Auckland, kami drive ke Rotorua, Taupo & to northern part ie Whangarei & Paihia..



July 2007 (Winter) kami ke Melbourne.. Amik kereta kat airport, kami drive satu Victoria, melalui Apollo Bay, Warnambool, Penshurst, Hamilton, Ballarat, Sunbury, Mount Buller, Mount Hotham (hubby nak main ski), lalu Sale utk ke Phillip Island & back to Melbourne.. Satu pusingan Victoria kekdahnya.. Alhamdulillah smooth journey kami 4 beranak utk 11 hari ni, abt 2300km.. Lodging nak murah kat luar bandar lah sikit dlm 10-20km, ada kereta tak susah public transport.. 


Kalo berhajat nak drive ke tempat sesalji, kena lah belajar pasang/cabut snow chain pada tayar kereta.. 


July 2011.. Alhamdulillah cuti hubby diloloskan.. Kami ke Europe.. Amik kereta kat airport Brussels.. Kenapa Brussels? Sbb masa nak cari tiket return, paling murah nya ialah KL-Brussels kalau compare dgn Paris, Amsterdam, Frankfurt, Geneva or Zurich.. So kami drive lalu bandar2 yg berkenaan.. Cari lodging pon kat luar bandar sikit sbb nak murah.. Ada kereta takpe, tak perlu risau bas or train.. Alhamdulillah smooth 9 full days, abt 4000km..



Kids kecik lagi masa tu boleh la amik kereta paling bajet.. As always kami bukan jalan utk shopping so luggage bag memang tak banyak.. Baju & food saja..


December 2011.. Hubby nak menyelam kat Koh Samui.. Ada 1 free day before fly balik, kami sewa jeep kecik ronda satu pulau.. Kejap je sbb pulau kecik.. 


Alhamdulillah dapat round satu pulau..


June 2013.. Kami ke negara Scandinavia.. Paling murah tiket KL ke Copenhagen berbanding Oslo & Stockholm.. So sewa kereta dari airport Copenhagen aje lah.. Alhamdulillah smooth journey di bumi Allah yg amat cantik ni, 12 full days dlm 3000km..

Ni lah perjalanan kami selama 12 hari.. 


Senang ada kereta, stop je mana2 utk makan..


December 2014, tahun lepas.. Kami ke South Africa.. Fly ke Cape Town lah, tak ke Johannesburg.. Takut jugak asalnya tapi cekalkan hati dgn niat nak menikmati keindahan bumi ciptaan Ilahi..


Alhamdulillah smooth journey utk 12 hari di sana abt 1700km.. Alhamdulillah kami diizinkan Allah utk menikmati bumiNYA yg tak terkata cantiknya..


8 comments:

cikMilah said...

dok cari butang "LIKE" ta jumpa!
hahaha...

Anyway... mmg best lah....kan dpt travel gini, kena cekal hati dan banyak ilmu....

Farikica said...

Salam, memang slalu berangan nak travel naik kereta begini tp x pernah dapat cuti yang lama.... paling2 pon kami ke krabi naik kereta. yang lain semua naik public transport. nak tanya, slalu kalau sewa kereta, u all ambik full insurans pakej atau bagaimana? kereta pula yg diesel atau petrol lebih ekonomi?

m.u.l.a.n said...

Cikmilah: Alhamdulillah suami spesis adventurous.. Katanya doa & tawakal byk2..

Farikica: Insya Allah u all akan dapat drive & travel nanti. Suami cakap amik insuran sbb tak nak gamble kat tempat org.. Tak amik full pakej utk sewa kereta tu, amik yg penting mcm unlimited km, insuran.. Yg lain x ingat dah.. Pastu kereta petrol or diesel tak byk beza tp terasa heran jgk lah bawal kereta diorang ni, jalan jauh tapi enjin tak kuat makan minyak.. Jadinya mcm jimat dari yg kami sangka kan.. Tak sama keadaan kat Msia ni..

Hanis Amanina said...

sisssss, nanti datanglah Prague pulak :) boleh cover czech, austria, hungary, poland.


or, go for Balkan :D

nohas said...

drive sendiri lagi enjoyable..boleh berhenti sesuka hati, layan view menarik...best travel mcm ni..

syikin said...

kak mulan,
sorry sy nk tanya lg psl cape town. saya plan nk sewa kereta masa kat sana. slmt x ms parking?sbb sy baca byk je kes kereta sewa kena curi kt sana.

Pastu insurans kereta tu akak ada tambah x ape2 coverage yg company kereta tu rekemen? mcm Rental Damage Excess Plan. Ke akak amek yang wajib je?

Lg 1 selamat x nk drive kt sana waktu mlm?sbb sy plan nk buat day trip je dr cape town tu.sy tak gi jauh2.maybe yg dlm 2-3hr drive je dr cape town.

sorry kak mulan...sy byk tanye

m.u.l.a.n said...

Syikin.. Kami x drive mlm kt Cape Town.. X berani.. Ok je nak park kt tourist spot sbb ada org jaga walopon bukan yg legal. Kasi la tips sikit ke yg jaga tu. Mmg ada kereta kena curi depan kitorg tp local punya lah.. Dashboard semua kena bukak & kosongkan.. Apa2 compartment dlm kereta pon kasi bukak & kosongkan. Except dlm bonet tp cuba kosongkan.. Nk tinggal kereta kt parking lot pon kena kosongkan kereta. Kotak tisu pon jgn ada..

Psl sewa kereta nnti nk tanya detail dgn suami ya..

Syikin, kalau Kak Mulan lambat reply kat blog, nnti Syikin email ke o-mulan@hotmail.com ya..

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)