Monday, October 26, 2015

THROWBACK EUROPE & VICTORIA, AUSTRALIA - LODGING2 YG MASIH DLM INGATAN..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. Yes yes masih rojin menghapdet blog sementara agak free ni.. Nanti cuti sekolah, kids at home kan, mau kena masak 12x sehari.. Asyik nganga je.. Belek2 blog, terasa nak nak compile lodging masa di Melbourne & few places in Europe yg agak menarik kekal di hati.. Antara sebabnya adalah comfy & murah.. Fyi, ada few backpackers hostel yg TIDAK MENERIMA kanak2 bawah certain umur.. So masa cari lodging murah eg backpacker hostel, kena tengok bebetul ya.. Sat lagi hangpa kena halau.. 


Homestay near Mount Buller (Victoria, Australia).. Lebihkurang 20km kekdahnya.. Nak sewa kat cheapest ski resort kat Mount Buller pon still mahal.. Lagipon peak season.. Semua naik gunung nak main ski time tu.. Jumpa kat internet ni, thru property agent.. Mcm dlm kampung tapi comfy & murah.. Antara sebab kami sewa kereta, mudah utk ke sesuatu tempat..


View dari rumah tu.. Subhanallah awesome nya.. Terperasan mcm rumah sendiri lah pulak..


Cadar kena bawak sendiri ya.. Baca betol2 terms & condition tau masa nak booking tu..


Senang kan, masak je sendiri.. Capai je tanah kat luar tu nak samak bagai.. Ada ostaz kata, tak payah samak pon, ikut lah memasing ya..


Comelnya bilik ayor..


Toys bagai semua ni mmg dah ada dlm rumah ni.. 


Ni lah lodging paling suspen.. Sebab the only place yg payah nak dapat bilik tatkala hampir nak fly dah ke Melbourne.. Last2 tekad call owner, masa ru kami duduk Vietnam lagi.. Alhamdulillah owner kasi bilik dia.. Buat2 kesian kata dgn anak2 nak main ski tapi tadak bilik yg murah.. Owner kasi satu bilik yg sebenornya utk dia spend time weekend tu.. Kami dpt satu mlm je.. Alhamdulillah sangat.. Sunggoh baik owner tu..


The room.. Kecik ya amat muat katil je.. With bunk bed & queen size kat bawah tu.. Mcm playground  jadinya budak2 ni main naik turun.. Tapi best sangat.. Lain dari yg lain.. And I love the wooden bed tu.. Kayu yg cantik..


Queen size bednya.. Cadar pon bawak sendiri ya..


Outside the ski resort.. Nak snap foto kat dapor besar tu segan sbb ramai naauu manusia.. Semua masak sendiri sbb semuanya bajet2 mcm kami.. Depa semua baik2.


View dari balcony resort tu..


Main puas2 sebelum check out & drive to Sands.. 


OTTERSTADT, GERMANY.. Almaklum nak yg murah.. Dapat motel jauh dr town.. Drive sendiri boleh cari walopon jauh sikit.. Tapi comel.. Ni upper floor.. Floor bawah tu rasanya owner yg duduk.. Sbb dlm pagar yg sama..


Comelnyo bilik ayor kan kan..


Memang cosy amat..


Sempit pon tak apa janji murah & selesa..


Unit ni ada 5 katil.. Dgn satu bilik kecik with 2 single beds ni..


Tu main door/entrance.. 


HOLLAND.. Asalnya book motel lain tapi bila sampai, nama tak ada pulak dlm sistem.. Tapi rasanya silap kami.. Sbb check in lambat naauu.. 9pm.. Tapi actually dah call earlier kata lambat.. Cuma masa sampai tu ada sorang lagi nama Ahmad tp dari Pakistan.. Dah argue siap tunjuk printed booking dari Internet tapi dia kata tak ada dlm sistem hotel dia.. Kami tau dia dah silap pi terima Ahmad Pakistan tu.. So kami kata takpa, tolong carikan bilik tempat lain.. Haaaa kan, sonang cerito.. Depa bagus, tlg call sana sini yg berdekatan utk cari bilik utk kami.. Lesson learned..!! JANGAN CHECK IN LAMBAT NAAAUU.. Tapi biasa je sebelum tu kami call kalau nak check in agak lambat.. Takde hal pon.. Takde rezeki duduk situ lah kan.. Alhamdulillah smooth semuanya..


Breakfast.. Bangun pagi baru perasan hotel yg baru ni macam muzium.. Kena tambah sikit je utk hotel ni.. Takpe janji ada tempat tidur. Lagipon tempat jauh2 dari bandar memang murah sikit..


Segala macam barang lama/antik yg dipamirkan di seluruh pelosok hotel tu.. Also very OKU friendly.. Sbb hallway & bilik air pon byk handrail..


Layan lah pulak kekanak Ribena explore hotel ni.. Mcm2 ada.. Hikmah di sebalik kejadian malam sebelumnya.. 


SWITZERLAND.. Tersohor mahalnya.. Google2 utk lodging.. Jumpa satu bilik di Hasliberg.. Tanah tinggi tempatnya.. Umpama hostel.. Bilik air di luar.. Bilik kami ada 3 single beds & 1 bunk bed.. 


View dari balcony.. Subhanallah cantik nya.. Lepas Subuh lepak je kat luar.. 2 malam di sini sebab nak jalan2 keliling Swiss.. Interlaken kan mahal yg ampon.. Time tu Summer pulak.. Drive sendiri takpe, bawak pelan2..


Ohh nun kereta sewa kecik kami di parking lot..


View dari balcony lagi.. Rasa tak nak balik kan.. Alhamdulillah kami dapat bilik dgn harga berpatutan dgn view yg sangat awesome.. Subhanallah..


Rupanya bandar kecik ada kisah dongengnya.. Ada cerita mengenai asal usul Dwarf katanya..


Tempatnya di tanah tinggi. Maka masa Winter ianya adalah tempat main ski.. Mesti ada cable car naik atas lah kan..


Wooaahh.. Tak menyangka ada playground di puncak gunung ini.. Subhanallah.. Alhamdulillah dapat merasa.. Baru perasan, ski resort memang terkeluar sikit dari bandar kan.. Maka kekdahnya time musim Summer, ski resort semua ni atau yg berdekatan, sewa bilik memang murah.. Tapi jauh sikit lah abt 20km. Public transport macam tak ada pon.. 


PARIS, FRANCE.. Juga tersohor mahalnya.. Tapi kami dapat bilik di Chilles, France.. 20km dari Paris.. Also 20km ke Disneyland.. Kekdahnya Chilles ni di tengah2 antara Paris & Disneyland.. Drive sendiri takpe boleh redah je.. Cuma ke Paris, kami naik train dari Chilles ni.. Kejap je dah sampai.. Tak payah ribut2 bawak kereta masuk Paris.. Crazy woooo... Kat Paris kita menapak je lah.. Seronok..


Believe it or not.. RM150 utk bilik ni utk satu malam.. 2 single beds & 1 bunk bed.. Sempit tapi kemas & bersih.. Bilik murah memang sempit.. Alaaaa nak tidur je.. Bukan lama pon dlm bilik.. 2 mlm di sini.. Serius tak percaya RM150/malam.. Tapi percaya lah..


Switzerland to Frankfurt.. DORNBIRN, AUSTRIA.. Tersesat ke Austria yg tiada dalam plan asal kami.. Alaaaa kat border je sebenarnya.. Tapi memang cantik Austria ni.. Masa cari bilik, ni lah satu2 nya yg agak murah alaaa on the way to Frankfurt je.. Takde lah tersasar jauh dari route kami.. Drive sendiri takpe.. Yg pelik kereta kat Europe ni mcm kurang telan minyak.. Lama jalan baru isi semula.. Memang minyak mahal sikit tapi kereta tak telan minyak dgn banyak.. So kekdahnya sangat bagus lah kan.. Cantik kan rest area depa ni, dok kat tengah2 beberapa tingkat hotel kecik ni.. Sunyi sepi je bandar kecik ni.. Mcm kena serang dgn Alien.. Tapi kami suka sangat..


Macam hotel baru.. Memang cantik & very comfy tapi tempatnya jauh so murah lah dr yg lain..


Semua katil utk kami kat situ je lah.. 


Kononnya ronda2 petang nak beli telur, jumpa kedai BATA.. Waaah, ada di Austria yek.. Memang patut lah takde orang, pukul 5-6pm lepas waktu opis, semua kedai/pejabat dah tutup.. Biarpon Summer, siangnya lama.. Depa spend time kat park atau kat rumah dgn family.. Bagusnya kan..


Haaahhh... Only in Austria.. Hahahaaa... Semua di atas ni adalah antara2 lodging yg sentiasa dlm ingatan sbb MURAH.. Also cosy & comfy & unik.. Walopon jauh tapi berbaloi.. Ni cuma di Europe & Victoria, Australia je.. Yg lelain kendian lah ya.. 

4 comments:

Kakzakie said...

Bila makan angin tempat tinggal tu janji selesa sudah memadai sebab kita bukan banyak masa di dalam bilik tapi lebih kepada jenjalan..

nohas said...

yang kat Switzerland tu, bestnya view dia..

Sugar n Spice said...

Mmg kena minta khidmat nasihat you lah Mulan kalau nak travel.

Marissa M said...

Nak menangis tengok pic akak. Inshaallah, one day :)