Saturday, September 19, 2015

SAIGON & SEOUL IN SEPTEMBER...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Tiap kali bulan September datang, memang banyak yg dikenang... Antara yg besar bila suami ditarik ke Vietnam utk bekerja.. Dia pergi awal lagi pd bulan Julai 1997.. And this makcik terpaksa follow later in September 1997.. Kena quit kerja lagi.. Dipaksa utk bersama suami.. Time tu tak ada anak lagi.. Bayang kan masa tu tak ada apa pon kat sana yg meriah mcm sekarang ni.. Hanya ada 3 bangunan tinggi.. Dlm 20 tingkat je kot.. Kereta pon boleh bilang je.. Basikal & motor menguasai jalanraya..


Foto dari balcony apartment... Antik ehh foto lama..
*****
Seterusnya di bawah, perjalanan hidup kami 10 tahun di Vietnam.. Namun ada break sikit ehh hehehee... Tak dapat den nak meng-kronologi kan semua.. Sbb dulu2 guna camera yg pakai filem gulung2 tu.. Tak ada nak kopipes ya.. Dapat scan pon sgt happy.. Hahhaaa ada jgk yg snap je dari hp..


Trip pertama travel dalam Vietnam... Kami ke DALAT.. Macam Cameron Highland lah.. Sejuk.. Singgah di LANGBIANG (named after 2 fattalistic lovers)..


LIEN KHUONG.. Nak fly ke Dalat dari Ho Chi Minh, airport nya di bandar ni..


Kawasan pergunungan memang banyak waterfall kan.. Macam kat DALAT ni..


The BEN DUOC Memorial Temple (Đền tưởng niệm Bến Dược - Củ Chi[1]) is a cultural history project of the Communist Party Committee and people of Ho Chi Minh City, Vietnam. It was built to memorialize the significant contributions of the soldiers and people who were killed in the Saigon-Gia Định region during the anti-American and anti-French fighting.[2] The temple is sited at the Bến Dược hamlet, Phú Mỹ Hưng village, end of the Củ Chi tunnels.[3]
Source : Wikipedia


Sambutan Hari Merdeka 31 Ogos 1998 di PHAN THIET..

Phan Thiết is a coastal region of Southeast Vietnam and capital of Bình Thuận Province. At its center is a bustling little fishing port with a harbor full of colorful boats, vibrant outdoor markets and landmarks including the circa-1762 Van Thuy Tu Temple, honoring whales and housing some 100 skeletons of the locally revered sea creatures.


Sand Dunes di PHAN THIET..


Wedding seorang Muslim Champa di CHAU DOC kot.. CHAU DOC ni dah dekat sgt dgn sempadan Cambodia.. 8 jam naik kereta ohhhh kebas badan.. Penempatan Muslim Vietnam & Cambodia.. Diorang ni lah yg byk membantu kami di sana, membantu kerja rumah dah juga sebagai teman.. Cakap ayam itik tu biasa lah hahahaa... Nostalgia..!!! 


SEPTEMBER 2000.. Hubby ditugaskan ke SEOUL utk beberapa bulan.. Hangkut lah Zharif yg baru berusia 4 bulan.. Weather mmg cantik sbb Autumn masa tu.. First trip jalan2 kami ke CHUNCHEON di bhg Barat Korea Selatan.. 


GYEONGBOK PALACE (SEOUL) rasanya.. Banyak sangat palace kat Korea ni.. 


December 2000 ke SORAKSAN.. Angin kuat sangat tak dapat kami naik cable car ke puncak... Nak trekking, siapa pulak nak jaga baby,, Tapi memang aktiviti kurang dianjurkan atas sebab cuaca..


Suka betol rumah tradisional kat Korea ni..


During weekend, kadang tu temankan hubby nak ber-ski.. Ni dah tak ingat kat mana.. Tapi kami pernah ke YANGJI, YONGPYONG, PHOENIX (PYEONGCHANG) & few more.. Memori berkarat sikit dah haaaa... Kadang pi daytrip je..


Ski jugak tapi pegang pinggang Encik Somi... Kalau terlepas, maka tergolek lah.. Aiishhh, always bad dgn balancing badan..


My first experiment buat snowman lah ni.. Encik sebelah tu dah main byk masa study dulu2... Ni tepi HANG-GANG River je.. Opposite apartment seberang jalan..


Subhanallah... Musim Bunga.. April 2001.. Cantik sungguh2 nya..


Sempat visit luar Stadium je tapi tak dapat tgk pon WORLD CUP.. Sbb dah tamat tempoh kena balik Vietnam..


SEOUL LAND AMUSEMENT PARK..


FORTRESS apa ke.. Memori sangat lah ke laut dah... Jalan2 weekend je ni.. Memang asal weekend je kami akan jalan.. Mmg bila jalan, selalu waktu weekend.. Must grab the chance.. Bila lagi nak sampai kan...


The famous TONGDAEMUN Market.. Tempat cuci mata & cuci poket.. Cadar2 yg awesome... 9 bulan di SEOUL, June 2001 kami ke Vietnam semula...


MEKONG SAMPAN TRIP... Aiisshh budak kecik ni takut air masa kecik...


Adiknya sangat lah hantu air si amoi kecik ni..


CU CHI TUNNEL...


Rasanya 3-4 kali kami sampai CU CHI TUNNEL ni.. Takde la pi tiap tahun sbb yg sama je..


DAM SEN WATERPARK..


DAM SEN PARK.. Best depa main sini.. Masa tu, ni je lah beberapa tempat yg ada nak bawak anak2..


SAIGON WATER PARK.. Managed by company dari Malaysia.. So canggih byk sikit lah..


Hahahaaa amoi kecik dengan AO DAI nya... 


HO TRAM.. Tempat kami lepak kalau bosan dgn bandar.. Resort yg awesome & sangat reasonable.. Pantai yg bersih..


Bakul perahu...


Untuk tangkap ikan.. 


NHA TRANG... Itu Incik sempat menyelam.. 


Sunrise di NHA TRANG mmg awesome.. Dari tingkap bilik hotel je.. Hotel sepanjang pantai.. 




Pesta Bunga TET sebelum Tahun Bari China, macam sambut musim bunga lah jugak... Sepanjang jalan NGUYEN HUE, HCMC dipamirkan berbagai jenis bungan & lanskap yg cantik2.. Siap ada man made lake kecik lagi dgn jambatan sekali.. Padahal ni antara jalan utama dalam bandar je ni..
****


TERRY FOX RUN.. Antara acara tahunan kami.. Seronok lari ramai2 lagipon dekat sangat dengan rumah, PHU MY HUNG...


Naik beskal pon boleh..


VUON XAI FARM.. Besar farm ni, ada lake, ada ostrich farm ni, farm lepak2 banyak pokok2, boleh naik kuda dll... Jauh sikit dari bandar HCMC..


International Day di sekolah anak2.. Memasak lah kami utk jamu kenkawan lain dari negara lain..


Zharif's first year in school.. Kindy rasanya..


Marsha's play school...


Marsha Year 1..


Zharif's last day in ISHCMC... December 2007... Bye bye semua... 7 tahun dia membesar di bumi asing.. Its time to balik kenal susur galur & tanah tumpah darah...


Tempat utama mentekedarah kat HCMC... Maap ya tak menepati standard utama.. Duduk bangku cangkung aje ni.. HAI BA TRUNG STREET, HO CHI MINH CITY...


Ohhhhhh.. Rindu betol BANH MI...


PHO BO & CAFE SUA DA...


Makan cangkung di lorong.. Breakfast 5 star ni bagi kami.. Dengan Kak Mai (merangkap jiran, sahabat & kelorga) bersama Makcik Phatima yg jaga budak2 ni sejak Zharif 1 tahun umurnya..


SAM BO LUONG.. Rindu kamu... 


Sebelum balik for good 26/12/2007, kami sempatkan diri travel ke HALONG BAY, HANOI, SAPA & PHU QUOC..


Alhamdulillah sampai jugak ke HANOI, ibu negara Vietnam... Ohhh emuknya I... Abaikan.. Tak reti nak edit.. Malas pon ya..


Night Train HANOI-SAPA... 8 jam naik turun bukit train ni..  Seronok kami esp the kids.. 


Last but not least, hubby tak sah kalo tak nyelam kaaannn.. PHU QUOC mmg awesome... Air laut macam tasik tak berombak... Ni lah area yg kapal ORKID HAMRMONI lalu sewaktu disentap lanun hari tu kan.. 


Antara aktiviti mingguan, hehehee den ber-LINE DANCE gitu.. Sesambil exercise gitu... Rindu jugak mereka ni esp our fren FOC Instructor Jepun (Keiko) ni yg dok sebut "tang" padahal "turn"..  Ni my farewell rasanya...


Jiran NASI LEMAK se-kawasan... Spore ada, Jordan ada, Korea ada, Indon ada.. Depa ni lah antara kawan masa sakit pening susah senang..


Jiran PLAYMATE anak2 se-kawasan.. Juga antara yg sama2 susah senang sakit pening...


Tak kira lah Spore @ Malaysia, namun kami masih berkawan setia... Makan minum sakit pening susah senang bersama...

3 comments:

nohas said...

nak juga jejak kaki ke lorong 5-star tu, kalau ke Vietnam...nostalgia, seronok ramai kawan yg sama-sama susah senang di perantauan..

NEKCIK said...

bnyak jugak tempat menarik kat saigon tu ye...halong bay tu mmg best sangat
bila nak merepeat seoul. ..

Pak Man said...

Terbaik lah!