Monday, August 3, 2015

SOUTH AFRICA~WHITE SHARK CAGE DIVING @ GANSBAAI (ENTRY TERTANGGUH)


Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Wadduuhhh tertangguh lama post ini.. Kena belajar nak transfer video GO PRO to still photo.. Alhamdulillah senang jugak belajar dgn YOU TUBE.. Tapi nak update pulak amik masa.. Almaklum anak2 nak berperang dgn UPSR & PT3.. Mak pon sama berhempas pulas.. Moga dipermudahkan urusan anak2 kita semua.. 

Tetiba terasa jugak rindu dgn South Africa ni.. Sebab byk aktiviti outdoor yg awesome.. OK kita sambung citer menyelam dalam sangkar besi semata2 nak tengok SHARK... Hubby yang drag kami pi tengok.. Betol la katanya.. Bila lagi nak tengok.. Dah google banyak & ramai recommend pi GANSBAAI... Memang dalam perjalanan ke MOSSEL BAY & mmg cari yg dekat dengan driving route.. Rasanya dah ada post dulu foto rumah2 ni tapi takpe lah sebab malas nak check..


Cantik2 nya rumah tepi laut..


Ohh so ohsem...

 

I like 1000x..


Memang residential area, mana lah Dive Centre nya..


Dah siap taklimat & amik suit/towel bagai, berarak ke pantai utk naik bot..


In the boat.. Cantiknya rumah2 tepi pantai tu kaaannn..


Haa itu lah Kapten Kapal kami yg berbaju oren.. Mulut tak stop bercakap tapi sepatah tak faham.. Masa taklimat je faham or tatkala perlu, keluarlah bahasa omputih yg kita faham.. Nampak tak kepala2 dalam cage, tepi bot dalm air tu..?? Situ lah port kami tunggu SHARKS... Nak tengok dgn jarak dekat lah kisahnya..


Mulut memang tak putus doa jugak tak putus makan lolipop atau gula2 sebab PENING LAUT..!!


Haaa thats the umpan yang dicampak ke laut.. Tu 8 orang dalam cage tengah menanti SHARKS.. Pakai divesuit tebal tapi menggeletar semacam jugak.. Ikut giliran lah kami masuk air..


OK.. Satu sudah mari.. Temperature agak sejuk hari tu, 11'C.. Serius memang sejuk.. Tak pernah pergi laut yang sejuk.. Suhu yang SHARKS tu suka dalam 18'C je rupanya.. Padan lah tak ramai yg datang cari umpan..


Tengok dari atas bot pon terasa menakutkan.. Ganas mencari makan...


Thats so close kan kalau tengok dari cage.. Ni yg kami amik dari atas bot lah..


Ni hubby yg amik.. Nampak la bebayang SHARK.. They said hujan pada hari sebelumnya so visibility kurang memuaskan..


Maaakkkkk aaaii... Dekat nya ekor SHARK ini.. Sesunggguhnya takut jugak dirempuhnya cage tu & heret kami ke tengah laut.. Macam2 dalam kepala tapi nak jugak masuk air..


Semua kena pegang kemas2 besi kuning ni.. Kaki pulak kena sangkut kat besi cage kat bawah tu.. Suspen jugak kalau2 hujung kaki dibaham ikan besar tu.. 


Kaki2 kami anak beranak... Tak semua dapat masuk gambar..


SHARK lalu memang cepat.. Takde nya dia lalu catwalk depan kami.. So gambar2 memang kurang sikit.. Kami je lah yg dapat tonton sendiri.. Yang catwalk pelan2 ngada2 cuma ikan2 ni je laa.. 


Me, hubby & Marsha.. Tak muat nak masuk 4 beranak.. Zharif was next to me (right)..


Serius menggeletar dalam air laut bersuhu 11'C....!!! Ni lah keje nak tengok LIVE... But memang awesome.. Alhamdulillah...


My little hantu air.. But not so little anymore..


Heading back to pantai... Melayan cuaca yang best, view yg awesome...


And thats my port masa pergi & jugak balik.. Port utk spesis yang mabuk laut & uwek2... Spesis yang tak kira samada u look so macho ke hahahahaa di situlah kena duduk.. That side of the boat memang utk spesis mabuk laut.. Termasuk lah ai ni hokey hahahaa... Yes I is the senang mabuk laut..


Ni port utk spesis yang sangat tough & cool, sampai sudah tak muntah bagai wahahaaa...


Menapak lah semula ke Dive Centre.. Hhmm sangat awesome area tu..


Bukak kereta campak barang terus berjemur... Serius sejuk dalam laut tu..


Mother & Daughter.. Hot Coffee & Hot Choc time...!!! Sessi memanaskan badan.. Ni lah first time sun-bathing kekdahnya tapi tutup orat ya hehee.. Alhamdulillah dipermudahkan semua urusan.. Tetiba rindu South Africa lagi.. Antara banyak negara dah pergi, rasanya macam nak pergi SA ni lagi.. Nature, outdoor activities etc...

7 comments:

NEKCIK said...

Ya ampuun..rasanya tak nyanggup lah nekcik nak ikut sama...sereem you

Hanis Amanina said...

best nyaaaaaaaaaaaaa. memang adventure sungguh keluarga ni :D sy takde geng nak buat gituu. T_T

sis, nanti share tutorial nak convert video gopro ke still photo yeaa. baru tahu boleh buat gitu :D, sy biasa guna mode time lapse je kalau nak ambik gmbr random yg continuously

MyStory Pic said...

1000 kali like.......... bestnya. Alhamdulillah Sis MULAN dapat menikmati tempat2 yg ohsem round the world. Tak semua orang berpeluang macam ni.

LYAfrina said...

NMPAK CUACA kat sana pns...
beraninya duduk dkt jerung... huhu... klo lya x nak kot..takut..

wahida said...

ya Allah kak...sumpah best percutian akak kali ni...
kalau saya pun teringin nak tengok dekat2 shark tu...
peluang seumur hidup tu...bukan senang nak dapat peluang tengok shark live sambil mengganas mencari makanan...

oh bestnya...akak nak anak angkat tak? kalau nak, saya offer kan diri ni...hahaha...

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

aizamia3 said...

bestnya.. suka tengok.. ;)