Thursday, July 30, 2015

RAMADHAN PERGI, SYAWAL KEMBALI..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA..

Ramadhan berlalu dengan beribu makna.. Kini Syawal pula datang menjelma..
Moga kita semua sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati NYA..


Kami beraya di Selama, Perak dulu.. Dalam pada masa berlalu pergi tanpa disedari, anak2 ni dah nak sama TINGGI...!!!!


We had Ketupat Palas, Rendang KIJANG & Meehoon Sup AYAM HITAM/SELASIH... Sebahagian tulang & isi nya memang HITAM... Rasa macam ayam kampung.. Berkhasiat dengarnya..


Supply utk keluarga tercinta, Taiping & Kuantan.. 3 each.. Semua masih bogel, hanya dihias pada hari Raya.. Alhamdulillah siap semua pada hari Selasa pagi..
BAVARIAN CAKE, MARBLE CHEESE BROWNIES, CARROT CAKE, 
RED VELVET CAKE & 2 KEK KURMA...


RED DEVIL permintaan adik montel.. Resipi dari joyofbaking.com.. Mouse rosak tak boleh nak copy link.. Tak bawak balik sprinkles kaler merah, terpaksa lah tabur cebisan2 halus kek heheeheee..


KEK KURMA + CARAMEL TOPPING.. Resipi ni dari allrecipes.com... 


BACARIAN CAKE permintaan suami terchenta.. Resipi ni nanti nak cari semula dari mana ya.. Tapi dalam tu mcm berlapis sbb ada guna cooking chocolate..


RED VELVET yg merahnya tenggelam sbb lighting ke laut..


7 Syawal yg lalu, tetiba rajin meng-google COTTON JAPANESE CHEESECAKE.. Resipi dari myresipi.com... Sorry mouse ni rosak, tak boleh nak copypaste link..


Tetiba ter-rajin membuatnya.... Ikut step by step tanpa miss..


Ini lah hasilnya... Macam jadi je.. Alhamdulillah..


Lembutnya tak terkata.... Sedap biarpon hangos sikit atas nya...


Another BAVARIAN CAKE.. Permintaan anak teruna utk Majlis Raya di sekolah nya... 


Menu yang paling awesome tak kira bila pon..
PATIN TEMPOYAK PETAI, BUDU & TEMPOYAK...


STEAMBOAT...!!! Lama betol tak masak ni.. Periuk tu dah hampir masuk list akan di "GARAGE SALE" kan.. Kids pon tak percaya mak nya ada periuk tu.. Masa duduk Vietnam memang rajin sesangat masak STEAMBOAT.. Menu paling senang sebenarnya.. Tapi kena ada stok bahan anak cucu cicit tu lah.. Lain lah kalau uols pandai buat fish cake, fish ball & sebagainya... Melamine ware pon beli di Vietnam khas utk menu ni.. OK sekian dulu cerita Syawal.. Busy semula dgn anak2 nak UPSR & PT3 ni.. Will be back.. Love my blog & reading blog2 kenkawan semua..!!!

8 comments:

Kakzakie said...

Salam Aidilfitri dear!
Sesekali ada peluang menjengah blog sarat dgn makanan menggoda
Membaking sampai 6 pcs tu betul-betullah kakak salute:)

Hanis Amanina said...

cotton cheesecake tuu nampak sgtttt gebu! :D

nohas said...

Salam Aidilfitri..

belum pernah makan daging kijang, apatah lg dibuat rendang, mesti sedap..pelbagai jenis kek..yummy, yummy..

permatamama said...

wauu makannan nampak sedap sangat , anyway selamat hari raya!

NEKCIK said...
This comment has been removed by the author.
NEKCIK said...

Wuiii tabek pring kat mulan..membaking sampai 6 keping tu..takde delivery ke setapak ke ni..dekat jer...se jer

LYAfrina said...

salam aidilfitri kak...

waaaa..semua sedap2 tu....
rendang kijang...msti sedap ni..

Cikna said...

Salam syawal... Masa kek tu bogel dpt cam red velvet je.... Xprnh mkn patin msk tempoyak tp klu sambal tempoyak daun kayu mng febret,huhuu.....;-)