Monday, July 6, 2015

RAMADHAN PENUH BERKAT, SYAWAL SEMAKIN DEKAT...

Assalam & Selamat Sejahtera..

Woowwww..Bersarang2 jadinya blog kesayangan ni..
Tidak pernah diabaikan, ianya sentiasa di dalam di hati.. 
Ramadhan disambut 19 hari penuh berkat..
DiujiNYA kita dgn dugaan & nikmat..
Bulan Ramadhan bulan mulia..
Jangan lah sekali2 ianya disia-sia..
Makanlah dengan berpada--pada..
Berbelanja lah dgn kadar termampu sahaja.


Haaaa.. Nak tayang hasil 2 minggu lebih yg lepas.. Ada leftover ikan goreng (dicarik2 isinya), ada belen kelapa parut kuih sagu (digoreng tidak sampai hangus).. Beli kacang botol, hiris bawang merah, perah limau nipias, sprinkle lada hitam, garam, gula.. Tadaaa jadilah KERABU KACANG BOTOL..


Maam Besar diberi mandat untuk pilih tempat dinner atas sebab musabab special day dia yg semua sambut sekali setahun.. Boss besar dapat kek sebegitu rupa untuk hari nya yg istimewa jgk.. Buka puasa kat luar ni memang tak puas.. Kena makan cepat2 pastu balik nak solat.. Sangat best berbuka kat rumah, makan santai2 kan.. Tapi melayan kerenah anak2, ikut aja lah..


Beginilah kekdahnya fizikal peti sejuk bulan Ramadhan ni.. Disumbat2 selagi boleh utk diguna pakai semula sbb waktu makan terhad kan.. Alhamdulillah masa big boss takde, kita recycle je selagi boleh.. Kalau big boss ada, kena lah masak fresh2 gitu..


Terbeli pisang montel sebelum puasa.. Dah masuk minggu puasa, tak luak2.. Projek menguji pisang montel dijadikan PUDING RAJA.. Sepatutnya guna Pisang Lemak Manis tp bukan senang nak dapat.. Alhamdulillah ok sbb pisang tu tak masak sepenuhnya.. Pan fry je atas non stick pan dgn sedikit butter.. Jala Emas ada stok dari Kelantan, my sista selalu supply.. Gajus pon ada fresh dari Krabi dapat ole2.. Prunes pon ada dalam fridge.. Cuma beli ceri hijo merah je sbb itu kemestian my boboboi..


Ahhaaaaa.. My amoi ni suka sangat tengok foodnetwork channel.. Dah berbulan2 mintak SLOPPY JOE.. And I was like apa ke mende SI JOE ni.. So gugel lah nak mencari resipi bagai.. 
***
A sloppy joe is a sandwich consisting of ground beef, onions, tomato sauce or ketchup, Worcestershire sauce, and other seasonings, served on a hamburger bun. The dish originated in the United States during the early 20th century. (Wikipedia)
***
Alaaaa macam BOLOGNESE SAUCE je lah.. Sementelaah ada frozen Bolognese Sauce dari birthday depa2 ni, dolu, so defrost je lah.. Pastu keringkan sikit atas non stick pan.. Jadi lah ianya sebegitu.. Sedap tau awak... Partner dgn Air Buah Naga (yg kepanasan)...


Ni semua antara menu2 masa big boss takde.. Frozen MURTABAK RAJA KELANTAN... Also supply dari my sista yg bersuamikan anak Kelantan.. Sedap tau.. Sempat masak SAM BO LUONG (Laicikang Vietnam) the day before.. Masak seperiok besar utk agihan kenkawan yg dekat & senang dihubungi wahhahaaa.. Ada belen2 utk kami sekelorga lah.. Dah habis dah stok laicikang ni.. Ada harapan akan ke Vietnam lagi yeeeeyyyy.. Ada leftover pisang montel goreng yg buat PUDING RAJA tu.. Ada jgk belen kuih sagu merah pink.. Campur je lah semua.. Prunes je dah takde.. Apa2 je lah kan..


Bulan puasa ni macam kemestian kena ada ACAR BUAH JERUK.. Buat jgk lah sekilo jeruk.. Tapi sbb kedekut minyak maka kering lah hasilnya.. Ratah2 aje pon ok..


Khamis baru ni ke KL lepas opis, 3 days weekend kan.. Banyak hal nak kena settle.. Dah bajet akan bukak puasa atas jalan so dah siap tapau food from BAZAR RAMADHAN.. Beli tapau masa travel je, selalunya memang masak.. Ngam2 nak bukak, time tu kat TOL BENTONG.. Iftar Jami'e lah kami semua dalam kereta masing2...


Sampai PNB 8.10pm, hubby kata siap2 terus ke MASJID AS-SYAKIRIN KLCC... Dah terbiasa kalau berpuasa di KL ikut dia kerja, kami akan duduk PNB.. Pastu bertelekung je ke masjid.. Seronok sbb rasa macam kat Mekah.. Bukan kami je, muslimat lain pon cenggitu.. Kami berarak ke masjid dari hotel dgn telekung.. Ohhhh rindu nak ke Mekah lagi.. Insya Allah.. 


Subuh tadi segelap 6.30am, drive sensorang ke Kuantan nak hantar mak pi airport.. Mak nak pi umrah.. Tinggalkan kids siap2 nak ke sekolah, ada sahabat tlg hantarkan ke sekolah.. Hubby kat KL, now 80% kat sana dia tu.. Alhamdulillah smooth drive.. Suspen sbb kabus selalu tebal tapi Alhamdulillah tak teruk sangat.. Kereta lain pon banyak, set2 kerja Kuantan ni agaknya, so not that sunyi lah.. On the way balik Kerteh, mengantuk nya lah teramat sangat.. Nak stop tidur kat R&R pon tak berani jgk.. Drive lah pelan2, nak follow kereta depan, highway ni memang sunyi tak ada kereta kalau tak musim cuti/raya.. Tersenggok2 jgk.. Alhamdulillah selamat sampai rumah, terus pengsan... Moga mak selamat pergi & balik.. Moga dipermudahkan segala urusan & mendapat umrah yg mabrur...
***
Ta ta ti ti tu tu... Foto ehsan IG saya.. Ngehhhh..

11 comments:

GREENJADE said...

kakakkkkk mana pegi? lama tak hapdet blog.

tu dia...s.ekali dia tayang2 food ya.bikin panas ni.hihihi

moga mommy kakak selamat pegi & balik umrah ya.

Kakcik Nur said...

Aduhai banyaknya gambar makanan...tapi puding raja tu nampak lebih menggoda. :)

Siapa yang dah pergi ke Tanah Suci pasti rindu hendak pergi lagi... Mudah2an ada rezeki untuk kita mengulang ke sana. Aamiin...

MyStory Pic said...

Salam akak.... sudah lama sungguh tak jengah ke sini....

Puding diraja tuh... menggoda sungguh... awal sambut puasa arutu balik Kelantan tapi kempunan tak dapat makan jala emas....

balik sebelum raya nih mesti nak makan jala emas.... balas dendam.... huhuhu sedapnya

Kakzakie said...

Uh... lama sungguh kakak tak sembang di sini. Atau tuan empunya busy. Selamat menjalankan ibadah di bulan ramadhan dari kakak

Bab fridge sesak kakak rasa semua org pun sama kalau bulan ramadhan ni:)

aizamia3 said...

kalau peti ais ai penuh macam tu, tukang bukak tukang rasa ialah dak Nuha.. dia akan belek lelama kat depan peti ais tu.. ;)
perjalanan yang jauh memang memenatkan tapi dah itu rutin kenalah hadapinya.

mrs.smile said...

selamat menjalani ibadah puasa akak...belum terlambat lagi kan
peti ais rumah kita lebih kurang sama sumbat selagi boleh..tapi cuba juga habiskan makanan dan bajet masak dalam kuantiti yang nak dimakan jer :)

radin fadli said...

Mak aih peti sejuk tu dah macam stor makanan dah, mesti macam mcam ada.

NEKCIK said...

sib baik dah buang sawang..dah nak raya kaan..suka dapat sembang sem,bang kat sini..kot kot dapat semangkok puding raj

wahida said...

akakkkkk...sedapnya kerabu kacang botol dan puding raja tu...huhu...

selamat hari raya kak..
maaf zahir batin ye...
hati2 di jalanraya tau!
sayang kakak...

Bpk Baktiar said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Tie HT said...

Selamat hari raya kakak mulan
Saya datang beraya ni :)