Wednesday, February 25, 2015

SESSI MENCOBA RESIPI & CINTA DIRI...

Assalamualaikum & Good Day y'all...!!

Lamaaaaaa sangat tak bersiaran.. Moga semua sihat & gumbira.. Ya ya yaaa masa memang tandus tak terkata.. The King now mmg kekdahnya separa KL & separa di sisi.. Maka yg di sini berlari lah ke sana ke sini seorang diri melayan urusan family & diri almost setiap hari... Wallaaaa like marathon gini.. Apapon kena sentiasa redha hati & happy.. Kaaann kaaannn.... Baru lah hidup ini sangat ber-erti...

Tak tau lately ni suka sangat browse recipes & mencoba sedaya upaya.. But kiddos ni dah meng-google recipes since December lepas.. Yang utamanya Choc Chips.. They did well..!! Sodap lak tu.. Sonang kojo omak nanti eehh.. Am sharing the recipes.. Kiddos yang cari too.. Alahai recipes ni anak2 dah snap & simpan kat alboms.. So tak dapek den nak carikan link dah haaii.. 

 

We did this a week ago.. Ikut je semua bahan.. Pasti jadi..


Yang ni kena tambah tepung, sikit atau banyak tambahannya biskut tetap akan jadi.. Sbb its chewy ones..
                                          

Tried this few times & mmg thumbssss up lah... Sessi menghabiskan kurma "wedding doorgifts" yg berbotol2 kecik tu..


Ohhh this one oso sangat senang & lazat... Add choc chips akan menambah kelazatannya..


Ohhooooo mmg awesome Kimchi recipe ini.. Tapi kaaaannn, tahap kesabaran pastinya diperlukan dengan kadar yg tinggi.. Memotong, merendam, memerah dll..

 

Last but not least, latest crave tadaaaaaa pastinya TAKOYAKI yang tak ada di mukim yg kami diami ini... Kok mahal bangat dijual sana sini, maka pastinya murah kalo dibikin sendirik.. 


Tadaaa bought the pan @ Groupon.. Tapi masa beli tu diskonnya lebih.. Paid less than the one in the pic di atas.. Chose this one sbb takut yg letrik susah nak kontrol macho bahangnya api... Yang ni boleh angkat angkut bila suka suki.. I tell u beli lah.. Sonang jo bikinnyo.. 


Tadaaaa... Jadi nya sudah.. Awesome I tell u.. Sama seperti di kedai tau.. Murah ya amat... Buatlah siang malam pon.. Heheheeee...


Its been 3 days kami 3 beranak... Batuk & perit tekak since balik dari KL baru ni masa CNY... Alhamdulillah without fever & flu.. Nak telan agak seksa ya amat... Siap maknya dapat inhaler ala2 lelah gitu.. Redha dgn nikmat NYA ini.. Di kala ini baru lah terasa bagaimana kalau nikmat menjamah makanan ditarik oleh Yang Maha Esa.. Ini lah cerita petang ni tetiba excited nak bercerita tentang makanan & terasa rajin ya amat nak mencoba bebagai resipi.. Pahit camna pon ku telan jua.. Why eehh, doktor muda takde pantang larang nak makan apa2 tapi doktor senior banyak jugak pantang larang makan minum nya tatkala batuk & seumpamanya... Take care y'all..!! Cintailah diri sendiri.. Makan lah apa pon yang dihajati..!! Nanti sakit tak boleh nak telan nanti.. Hehehee....

13 comments:

MamaFaMi said...

Hish... inilah dia yang mama tak berapa nak suka blogwalk ni. Kan dah teruja. Kot takat teruja je tak pe, ni terus terbeli sekali. Hish..... tak memasal, mama terus beli takoyaki pan tu. Sebab tak berani nak guna yang letrik tu, takut tak pandai main suhu dia. Huwaaa....... sabar je la Mulan ni. Lenkali beli apa-apa, tak payahlah tunjuk mama. Tunjuk kat orang lain tak pe la!

Kakcik Nur said...

Cuaca panas sangat sekarang, jadi memang mudah kena sakit tekak. Kena minum banyak air masak... :)

nohas said...

stay healthy..

takoyaki memang sedap tapi mahal, buat sendiri lagi puas hati..

NEKCIK said...

Tu diaa..dah puas berjalan..waktu untu ke dapor..alhamdulilah..perut kenyang hati pun saenang!!

Rai OurKizuna said...

waaa... banyaknya makanannn~! saya pakai takoyaki pan yang letrik..tapi on off jugak kak.. takut terhangit..tapi so far takde la hangit pun.. cuma kena cepat2.. pakai letrik boleh duduk.. sbb buat atas meja kecik je..

terima kasih sapot bisnes kami kak..

GREENJADE said...

tu dia...byk menu ...tang kimchi tu mmg menguji kesabaran sis..simple tp renyah sikit..saya buat sekali je pastu x rela dah...hahahaha!!


hope sis cpt recover ya...mmg perit batuk2 sakit tekak ni...saya pn baru je recover ni

m.u.l.a.n said...

Mamafami: takpe murah je yg ni hehehee..

Kakcik: betol tu kakcik..

Nohas: tqs.. Buat sendiri jimat kaann..

Neikcik: hehehe molot nganga je ni..

Rai: haaa kalo bisnes mmg kena duduk laa.. Ni kn anak beranak je ok kot masak atas dapor.. Tak confident nak guna yg letrik hehee..

Greenjade: tq tq.. Tapi kimchi mmg awesome kann..

Mie said...

Bolehlah mencuba buat sate kambing pulak...hehe

Tihara said...

alhamdulillah saya suka biskut yang chewy dari yang rangup berderai..
:)

wahida said...

saya pun sakit tekak pakej sekali harung dengan batuk dan lelah...huhu...

akak take care ye...

aishah nin said...

Skunk ni mudah je kan...nak resepi apa google je..dari tak tahu masak boleh pandai masak..hihi

uncle gedek said...

Last post ialah 25 February...?

Kaamooonnnnn!

LYAfrina said...

waa..byk tu resepi nk dicuba...

musim skarang..lya dh 2minggu batuk2 ni