Saturday, January 3, 2015

DAY 11 : SOUTH AFRICA - Swellendam to Cape Town..

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA.. 
Masih lagi update dgn hp walopon dah sampai tanah air.. Selasa 23/12/2015 bangun pagi terus kemas.. Nak check out & drive to Cape Town.. Last day drive jauh lah kiranya ni.. Ya lah dah sampai Cape Town nak pi mana lagi kan, nak kena balik Malaya lah terus.. 220km Swellendam to Cape Town...


Matahari terbit dlm pkl 5.30am.. Memang susah dah nak tidur lepas Subuh walau kat mana pon.. Capai hp meronda lah kawasan guest house ni.. 


Asal celik mata memang lah lapar depa ni.. Best nya breakfast kat patio ni.. 


Sessi menghabiskan apa yang ada dalam bag makanan.. Tak kuasa nak hangkut balik Malaya..


Been wanting to snap their traditional house ni.. Atap dibuat dari THATCH..
(Grown locally in abundance, thatch is an eco-friendly and sustainable roofing material. Here is South Africa we have an abundance of grasses that are suitable for thatching and the timber framing system used to mount a thatch roof consists of pine or eucalyptus from local forests around the country.. Info : Google)


Alhamdulillah weather was bright masa kami mulakan perjalanan.. Last day driving jauh in South Africa ni..


GPS pon GPS lah.. Signboard pon kena tengok..



Masa tengok balik foto ni, woaahh macam dalam studio je...


Walaupon kering kontang kekuningan, Summer di sini memang amazing.. Berbelang jgk tangan kami memandu di South Africa ni..


Ada kekambing bebiri tau di celah2 rumput kuning tu.. Sebab bebiri tu pon kaler sama dengan rumput kuning tu..


Love the view... Subhanallah cantiknya..


Stop nak isi minyak.. Ohhh ada lagi Thatch Roofing ni... 


Sampai bandar CALEDON.. 115km lagi ke Cape Town.. Ni lah pertama kali tengok signboard Casino di South Africa ni.. Tempat wines pon ya.. Lalu je lah yek.. Tak dan nak singgah dah..


Kami ingatkan tasik...


Rupanya Steenbras Dam & Water Treatment Plant..


Alhamdulillah sampai Cape Town.. Owwhh singgah Somerset Mall kejap nak tukar duit.. Also cuci mata.. Amoi tu dah sentap satu bag CAPE TOWN.. Aisshhh... Masa di bank, kami terjumpa Makcik pakai tudung.. Kami tanya mana tempat makan Halal.. Dengan ramah, katanya di Vangate Mall.. Ok nanti sat nak cari barang sini dulu..


Aaahhhh di adah dapat apa dia nak.. Bodek bapak memang lah gitu senang je dapat.. Bodek mak, potpet lah jawab nya.. Memang depa tak jalan dengan mak nya.. Guna sebahagian duit raya diorang, seperti dah dimeterai.. Semua ada limit.. Ada lah jugak Summer Sale tapi tak sehebat di Europe.. Takde murah mana pon.. Amoi beli sweater, sbb yg lama dah senteng.. Cepat nau tinggi nya.. Baru Darjah 5..  


Kepuasan hati dia.. Apa lagi kalo tak bebarang diving...!! Biar kan aje dia.. Memang yang dicari2 selama ini.. Sebab murah sangat dari Malaya..


Actually sepanjang perjalanan, penuh lah signboard BILTONG.. Entah apa lah ke benda nya.. Bila ditanya rupanya macam Beef Jerky.. Dengan usaha sedaya upaya kami sms Shanaaz, owner homestay malam pertama kami sampai sbb dia Muslim.. Diberi lah alamat kedai Halal Biltong ni.. Also kami ambik dari plastik Biltong yg kami beli di Port Elizabeth sebelumnya di Maryam's Kitchen.. Tempat yg sama rupanya ie di ATHLONE.. Area ni memang penempatan ramai Muslim.. 


Haaaa.. Amik ni dia borong begitu banyak... Macam snack lah depa 3 beranak ni kudap2.. 


Suka sangat lah dapat Biltong ya korang.. 


Masa di BREYS BUTCHERY kami terjumpa Hanieda & suaminya... Mulut yg gatal ni tanya di mana kah VANGATE MALL.. Ada aura malas nak cari dgn Tomtom Garmin hahaa... Sebab dekat2 situ je..



Hamieda & suami nya berkeras nak tunjukkan jalan ke Vangate Mall... Kami mintak explain je kat mana sbb hubby dah hampir mahir kononnya di area tu... Eehhh dia suruh ikut jugak.. Alhamdulillah... Moga Allah berkati mereka.. Baik sungguh hati couple ni..


Ni lah VANGATE MALL...


Brother pakai kain pelikat pon ada kat Mall ni.. Memang ramai umat Islam kat Mall ni..


Memang merata jugak HALAL food kat sini.. 


Pizza nya sedappp.. Lapor pon iyaaa..


Lasagna ni memang superb sebab depa guna rempah depa.. Takde rasa sgt Mat Saleh punya Lasagna.. Siap tapau...


Ronda2 cari stokin.. Sebab musababnya kan... Rupanya lodge & backpackers' hostel sini tak macam kat Europe.. Tak ada self service laundry.. Semua kena hantar kat depa.. Cuma homestay Shanaaz je ada mesin basuh.. Kisahnya tempat bermalam 2 malam memang lah sempat.. Tapi tempat yg tidur 1 mlm saja, mana sempat nak hantar basuh.. Murah je tapi tak sempat siap cepat.. Maka tak cukup stokin utk sehari.. Tapi hubby memang nak beli utk kerja so kami sama rembat pakai lah hahahaa...


Dari Vangate Mall kami check in di HOUT BAY.. Amboi singboard tak mudah ya... Tengah mereyam gatal lah pulak.. Sbb lupa bawak ubat.. 


Brightwater B&B.. Rasanya ni holiday home owner ni.. Aaiisshhh terasa macam perasan rumah sendiri pulak.. 


Living & Dining area..


So cosy...


Ohhoooo balcony nya mengadap bukit.. Awesome.. Berkabus gitu..


Bila awan berlalu pergi, baru lah bukit disinari mentari..


Boboboi pon dah dapat apa dia nak.. Lama dia simpan duit raya & duit belanja sekolah... Terasa cepatnya masa.. Tinggal 2 malam je lagi... Alhamdulillah safe drive & safe journey...
****
KEEP PRAYING FOR MANGSA BANJIR.. 
MOGA DIPERMUDAHKAN SEMUA URUSAN & KEKAL SABAR JUGA REDHA..
****
AL FATIHAH UTK MANGSA QZ8501.. 
MOGA ROH KALIAN DICUCURI RAHMAT & DITEMPATKAN BERSAMA MEREKA YG BERIMAN..

8 comments:

Fairy Lilly said...

Wah! bestnya travel lagi...
Yearly program tuh :).
The scenery is breathtaking...
Tingginya your girl for 11 yo, mak eh kocik jo...

aizamia3 said...

Subhanallah.. cantik sungguh pemandangan kat sana..

wahida said...

akakkkkkkk, saya nak jadi anak angkat akak!! boleh merasa travel sana sini...hehehe...

anyway, saya masuk baca blog akak tentang koh samui...tq for the great info kak!!

GREENJADE said...

rindunye...lama x jengok2 hakak kite sorang ni...sihat kak?

seronoknye travel lg hakak kite...

kakkk...foto2 mmg awesome sgt..suke sgt. ni kalu frame kan tepek kt wall pun cantik jadi nye kak...

LYAfrina said...

selamat tahun baru kak..

bestnyer dapat ke oversea sokmo.. mmg cantiklah semua yang kat sana..tenang je tgk..yang penting bersih je nampak

mummyseri said...

Assalamualaikum kak makanan sedap tu sedap mata nengok permandangan rasa mcm g jugek sana :) hehe

MamaFaMi said...

Dapnya Biltong!

m.u.l.a.n said...

Fairylily: Alhamdulillah diizinkanNya ke sana..

Aizamia: mmg cantik sgt..

Wahida: hahaaa mai mai..

Greenjade: Alhamdulillah

Lyafrina: Alhamdulillah diizinkan ke sana

Mummyseri: mmg sedaappp

Mamafami: makan tak hari tu..