Tuesday, January 28, 2014

MISI MENGEJAR IMPIAN 2014..

Assalam & Selamat Sejahtera All... Macam2 misi tahun 2014 ni.. Antaranya nak masak macam2 benda yang orang lain boleh masak... As long as penghuni rumah ni boleh & suka makan lah kan.. Rindu tau lama tak berblog.. Bukak blog tapi nak BW agak terhad.. Yes I have to admit Instagram lagi pantas tapi takde la detail macam blog.. Akibat kenaikan bermacam jenis benda dalam dunia Malaysia terkini, maka dapor ini terpaksa lebih bekerja keras dalam memastikan hari2 di rumah, semestinya makan makanan dari rumah sahaja.. Tau je la kan kalau2 terpaksa travel ke Kuantan visit mak atau ke KL ikut hubby meeting, kena lah makan kat luar kan.. So ini cheapskate kena lebih tegas... Satgi kaki ni gatal2 nak berjalan jugak.. 


Tak yah nak remeh2 goreng cekodok pepagi buta utk mereka ke opis & sekolah.. Bancuh je tepung, telor dll... Masuk je dalam Pemanggang Ajaib... Sessi promo yg takde royalti ya.. Since kids ni kurang sikit dgn cekodok, maka OKONOMIYAKI lah jadinya.. Sonang kojo den..


Hasrat nak beli barang organik je in the future... Besar sungguh pasta ni lepas direbus... Tapi payah la nak dapat kat sini.. Mahal rupanya barang organik ni.. 


Akan lebih makan ikan dari daging.. Wajib jaga kesihatan badan yang tidak semakin muda remaja.. Baked Dory with Cheese memang favourite...


Lama tak mem-bake APPLE CRUMBLE.. Apple hijo kan bagus.. Ni cuma guna Brown Sugar, kurangkan sukatan pon OK.. 


Baked Chicken.. Guna je Pemanggang Ajaib tu.. Takde guna minyak pon.. Cepat pon ya..


Saki baki lebihan Baked Chicken di atas.. Carik2 & tabur atas Pizza.. Ada lebih setahun tak membakar Pizza.. Atas sebab ada kedai Pizza terkemuka di sini wahahaaaa... RECYCLE lebihan makanan adalah antara AGENDA UTAMA tahun ni & seterusnya...


Terperasan ada KURMA lebih sekilo dalam fridge sewaktu sessi SPRING CLEANING kemarin dulu... Google internet & jumpa satu recipe bagus (sebab bahan ada) di www.allrecipe.com.... Yummeh tapi manis ya amat... Dah kurangkan gula actually... So next time kena kurangkan lagi..


Plain Butter Cake 7up yang guna marjerin ni sepatutnya resipi Atok sebab dia yg selalu guna marjerin.. Tapi dia kata, dia takde resipi guna 7up... Olah2 la sendiri, taruk macam2 kaler & macam2 flavour...  


Snack yg best..!!! Nachos.. Boleh campak je saki baki daging or ayam, carik2 kan aje & campak sekali.. Last nya microwave atau bakar kejap nak kasi Cheese cair leleh... 


Udon pon best & sihat.. Sebab banyak guna ikan & tahu/tofu... MISO PASTE banyak tak halal kan.. So blend lah Taucu & campur cuka masa buat sup tu.. Taraaaaa sonang ajo... 


I love this one..!! Smoked Oyster Sandwich & Pitted Olives... Lupa taruk cheese slice tapi tetap ohsem lah... Takde Tabasco, guna je lah Hot Sauce Kimball tu... 


Last but not least... Ini keje En Suami yang saya pasti... Multi use lah ni ya... Asal ada depan mata, capai je lah ya.. Padahal bermacam saiz bentuk bekas plastik ada kat rumah (bukan banyak pon).. OK lah have to admit dia bijak menggunakan perkakas dapur.. Mempelbagaikan kegunaan bekas itu kekdahnya wahahahaaa... 

Thursday, January 16, 2014

BALIK VIETNAM TRIP & HADIAH UNTUK BLOGGERS...!!!

Assalam & Selamat Sejahtera... Hope all in great health.. Woaaahhh memang sarat marat schedule semenjak cuti sekolah.. Nama je cuti tapi penuh jadual ngalahkan Menteri wahahaaa... Walopon sebegitu rupa penuh jadual, sempat jugak seketika 2 malam ke Ho Chi Minh City.. Balik kampung konon kata kan wahahaaa...  YES, I miss Vietnam so much.. 10 tahun duduk sana, anak2 membesar di sana, macam2 kami belajar.. Namun begitu, MALAYSIA memang No 1 lah dalah jiwa raga..!!


Kalau dari Tan Son Nhat Airport nak ke bandar, memang kena lalu MASJID PHU NHUAN ni.. Antara perkampungan MUSLIM CHAM di HCMC..


Alhamdulillah.. Selamat sampai ke HOTEL RUBY.. Actually masa tu 17-19 Dec pi sana nak bawak Mak.. Tapi Mak suruh ajak aunty2 (yakni adik2 dia lah).. So my Acik & Ateh dengan girang nak ikut sekali.. Dengan itu, my misi was bawak THE 3 SISTERS lah kekdahnya melancong ke Ho Chi Minh City (HCMC)..


With 2 KING SIZE BEDS, kami berempat duduk sebilik lah..


Arrived 10am, letak bag kat hotel & terus ke HONG ANH BOUTIQUE @ NAM KY KHOI NGHIA STREET... Rambang2 lah mata THE 3 SISTERS... 


My ONLY MISSION ialah menapau segala food kat sini.. Hahhaaa, its jauh dari bandar @ HAI BA TRUNG STREET.. Naik taxi untuk beli breakfast... Terus shopping PHO BO, BO KHO, BANH MI TRUNG dll untuk tapau balik Malaya, untuk my hubby & kids...


Hasil tapau-an... Sejukkan dalam frdige.. Malam baru taruk kat freezer.. Bungkus2 lah dgn plastik & suratkhabar masa nak balik nanti ok.. Hehehee..


View from our room.. Bingit2 pon bandar ni tapi I like...


Also a must place to visit... Duduk minum2 segala mala Fruit Juice... Murah tau & of course sangat sedap..!!


Ohh dulu tak ada pon that tower macam Burj Dubai tu.. Tak naik pon lagi.. Tak apa lah next time.. I've seen a lot dah kat bandar ni..


Deco2 nak sambut NEW YEAR.. Berbunga2 bandar...


My mum & MAKCIK PHATIMA... My nanny for almost 8 years... Dia lah ibarat mak, kakak & kawan di sana dulu2.. 


My aunty2 ni tengah rabun mata nak shopping painting2.. Dapat jugak grab satu.. Tempat kami cuci mata dulu2.. 


My kids' school bag.. Kenetulan ke sana, so beli je lah.. Alhamdulillah diorang suka.. Branded tapi murah ya amat sebab reject atas sebab salah tagging & printing.. Quality memang original punya sebab kilang depa memang di Vietnam.. Who cares lah janji murah.. Murah dari kedai ORI masa depa buat SALES tau.. Kami dah beli banyak dulu2, punya lah lama nak koyak & rosak.. Alhamdulillah worth buying..


My mum punya cenderahati untuk kenkawan surau.. Kekacang tu I punya...


OURS.. Shopping 2 biji backpack 70L & 90L... Ganti yang lama yang dah almost 10 tahun belaka2..


Pagi 19 Dec sebelum pulang ke MALAYA... Camera tak bawak so kekdahnya guna handphone aje lah.. Tak kira lah quality nya, janji THE 3 SISTERS sangat happy & can capture some awesome shots.... I'm blessed & thankful to Allah for giving me one amazing mum & lovely aunties.. They're always by my side ever since papa meninggalkan kami.. 


Hohohooooo... Ni lah kunyahan yang femes di rumah sekarang.. Sementara stok masih ada hahaaaa... 


Also yang ini.. Tapi tak boleh banyak, nanti rongak gigi...
***
OK, remember post yang dolu.. Why blogging kan kan kan... There're 12 of you wonderful Bloggers.. Thank You from the bottom of my heart sebab sudi kongsi pendapat... 


I typed all 12 (maap yang 2 bawah tu tak nampak).. Ikut siapa yang komen dulu.. 


After I clicked RANDOMIZE, ini lah yang dipaparkan... So maka kisah, the first 3 dalam kotak merah will get the 3 cenderahati ikut susunan di POST hari tu.. And sebab ada belen2 souvenier, 4 dalam kotak hijau akan dapat jugak lah sikit2 insyA... Moga semua berpuas hati & insyA nanti I buat lagi hehehee...
*
So mereka2 di atas boleh lah email address rumah (Malaysia) to me o-mulan@hotmail.com
THANK YOU AGAIN..!!

Wednesday, January 1, 2014

WELCOME 2014..