Sunday, December 21, 2014

DAY 8 : SOUTH AFRICA~STORMSRIVIER TO PORT ELIZABETH..

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA.. Today 20/12/2014 kami check out dari Andelomi, Stormsrivier.. Drive to Port Elizabeth dlm 180km.. Masih lagi update dgn handphone.. 


Hubby beli pisang banyak.. Hhmm malas beli tepung.. So lenyek 4 roti dlm 1/2 cawan susu, 2 telur, 2 pisang montel & 3-4 sudu teh gula.. Microwave je sampai keras tengah tu.. Dah 2 hari berturut2 buat ni.. Wallaaa menu ringkas cepat.. 


Hubby ajak try naik Segway..


Woaahh ini off road punya masuk hutan.. 


The guide bawak kami lalu local residential area...


Termasuk penempatan yg berkulit kaler tu.. Setinggan plus yg berumah batu murah..


Then off to TSITSIKAMMA NATIONAL PARK.. Ohhh maakk aaii boleh depa snorkeling dalam suhu belas2 darjah ni..


Though cloudy tapi Subhanallah memang cantik...


Pantang ada trail, pasti kami dipujuk ajak pergi trekking.. Sebelum masuk trail cuaca masih cloudy..


Ombak menghempas dengan kuat..



At noon after an hour, mentari bersinar dengan terangnya Alhamdulillah..


Subhanallah...


I am the packer, the cook, the 2nd driver, the planner, the photographer also.. Selalu lah di belakang sekali.. Pastu snap foto belakang je..


Subhanallah another beautiful view..


One fine day Insya Allah.. Kalau cuti dapat sebulan..


Off to PORT ELIZABETH..


Still @ GARDEN ROUTE..


Windmill..


Will sleep here tonight.. JIKELEZA BACKPAKCKERS LODGE..


Our room.. Bilik mandi kongsi di luar sana.. 


Shared kitchen.. Semua peralatan ada kalau nak guna.. Nak samak tanah pon ada.. 


Our room..


In the kitchen...


Ditampal near the sink... 



Drinks etc ada dijual and please lah tulis apa awak ambik & bayar nanti.. 



Off to DONKIN before pi dinner..



Lupa Port Elizabeth ni sebelah East so cepatlah mentari terbenamnya.. But its beautiful kan.. 



Mencari MARYAM's KITCHEN yg kami nampak sebelum check in hostel..



Susah nak cari kedai yg buka after 5-6pm.. Alhamdulillah Maryams Kitchen bukak.. 



Me & Marsha had Chicken Tortillas.. Yummehh..



Maryam's daughter-in-law recommed habis SALOMIES.. The boys had STEAK SALOMIES.. Rupanya Roti Canai dengan Kari Daging.. Daging dipanggil jugak Steak kat sana nun rupanya.. Mulanya terasa jgk Tipah Tertipu sendiri tapi sedaapp tau.. Kari depa ni lain sikit pastu penuh daging nya..



Haaahhh antara yg tersohor.. Pening tengok BILTONG, BILTONG everywhere.. Rupanya macam Beef Jerky.. Yg lain memang la tak Halal tapi Kedai Maryam ni ada jual.. Kami borong la jgk nak bawak balik Msia..


Titbits yg dijual antaranya macam Muruku kita.. Rasanya menu depa ni campur2 India, Arab jugak kan.. Alhamdulillah kenyang perut & Alhamdulillah smooth semuanya today..

2 comments:

greetingsfromengland said...

Awesome Mulan, been following your trip, love it. My neighbor went there last year, she has relatives there, she truly enjoyed it too. Hope the rest of your trip goes smoothly. Have fun!

m.u.l.a.n said...

Greetingsfromengland: Alhamdulillah & tqsm.. We had great time Alhamdulillah