Wednesday, December 17, 2014

DAY 4 : SOUTH AFRICA : HERMANUS - GANSBAAI - HERMANUS..

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA.. Pagi2 tadi 16/12/2014 dah gerak to Gansbaai, dlm 45km from Hermanus.. Maaf ya update via handphone.. Abaikan alignment text & foto ke kiri kanan ini hehee...


Subhanallah cantiknya view..


Alhamdulillah great weather...


Bukit2 & hutan di bumi Benua Afrika ini..


Tak jemu memandang..


The road..


Arrived Gansbaai.. Bandar yg famous dgn CAGE SHARK DIVING..


Suka betol tengok properties sini..


Cantik kan..


Simple & nice..


Residential area tapi banyak CAGE DIVE operators di rumah2 ni..


OK off we went.. Si Dia yg adventurous heret the whole family turun laut tengok alive SHARKS..!!


Alhamdulillah lovely weather..



Properties di tepi laut.. Though tak terik tapi very bright gitu.. Kena pakai sunglass all the time gamaknya..


OK done with the diving.. Jalan kaki ayam balik to tour centre.. Tak jauh pon lagipon awesome utk kami yg gigil3 freezing cold tu.. Photos later ya sbb nyonya tak boleh pegang camera atas bot atas sebab mabuk laut & muntah berjemaah dgn mat/minah saleh lain.. Why, sebab kan huwaaaaa dah lah turun dalam air laut 11'C, lama pulak sbb SHARKS lambat datang.. We went in groups of 8 dalam cage tu.. So kena ikut giliran.. Dalam air ok lagi cuma sejuk tapi masa giliran org lain, dok atas bot yg enjin stop & terapung2 beralun2 tu mau tak mabuk laut.. Body system kita kan lain2, so yg easy measy mabuk laut tu maka kami muntah berjemaah lah hahaaa apa peduli sbb mat/minah saleh lain pon ada yg sama darah dgn I ni hehee... Atas bot mmg dah ada port utk muntah berjemaah, so cool kan hahaa.. I like..!! Nak amik foto, ampun lah badsn sendiri pon terhoyong hayang.. Tunggu upload camera hubby.. Serious tak pernah rasa freezing cold gitu, gigil gege tadi..


Sampai je centre, terus cekau roti & hot choc.. Time ni lah terasa bestnya Malaysia yg panas.. 



Rasa nak golek je atas rumput panas tu.. Kalau takde angin mcm kat laut, weather mmg panas jgk..


Kenyang perut kena balik lah nanti kena halau pulak kan hahaa..


Depa here tak de jeti.. Semua bot ada tempat parking atas darat.. Bot sampai pantai, ada traktor dgn platform yg siap utk terus tarik bot to the parking lot.. Ehh kena drop passengers dulu lah.. So teratur..


Alhamdulillah semua smooth tadi.. Great experience.. Suspen toksah citer lah sbb dalam laut dekat dgn SHARKS.. By 1pm kami bertolak balik Hermanus.. 


Dah tak larat nak keluar sbb post mabuk laut hahahaa, hubby jalan kaki tapau dinner.. Ada Halal Indian Cafe.. 


Yes I did mention to him nak cari sudu gantung ni.. Tapi konon nak yg design yg cun & pelik sikit mcm kat Internet.. Haaaa si dia balik dgn sudu baru.. TQSM honey.. Nak order online, postage dah melambung mahal.. Dah cari puas kt Msia tp tak jumpa.. Dulu2 ada in Isetan & Parkson tapi dah takde.. Alhamdulillah dah jumpa yg ni.. If uols tau mana nak beli set sudu gantung ni, pls let me know ya sbb ada kawan lain pon nak.. Thats all for today.. Semua kat Msia tengah tidur kan, kami baru dinner & belum masuk Maghrib..

5 comments:

MamaFaMi said...

Tak ada gambar diving ke?

whitecappuccino said...

semua cantik ..great weather tempt snt bersih kan

aizamia3 said...

terbayang macam saya pulak yang muntah2.. huhuhu..

home renovation said...

Kontraktor ubahsuai rumah kawasan kajang, bangi, cheras, serdang dan kawasan sekitarnnya. Membuat kerja-kerja memasang tile, plumbing, tabletop/meja dapur, mengecat DLL 》 BLOGFACEBOOK Hubungi: 0182233854 KHAIDIR

m.u.l.a.n said...

Mama: belum upload hehehee..

Whitecappucino: mmg cantik Subhanallah..

Aizamia: mmg x malu dah masa tu hehee

Home reno: tqs..