Tuesday, June 10, 2014

SUNDAY TO SUNDAY.. BYE BYE HO CHI MINH CITY/PENANG...

Assalam & Salam Sejahtera..
Yes yes sangat lama blog tersadai tanpa berita.. 


Ahad : 1 Jun 2014
Kerteh to KL.. Hubby penat so stering kereta dipegang oleh co-pilotnya ini, dari R&R Kuantan.. Konon nak tukar @ Tol Karak tapi tapi....... Ouucchh begini keadaannya di Tol Karak malam tu..!! Kalo stop, pastinya berpuluh2 kereta overtake kami nanti.. Nak nangis pon takde maknanya.. Tak pernah drive dalam situasi ni wahahhaaa... Sampai Putra Heights menggeletar lapar.. Apa taknya, journey 3 jam setengah tapi 6 jam jadi nya hehehee..


Lepas very late dinner, teruskan drive to SAMA SAMA HOTEL.. Tido lah dengan lenanya.. 7am hubby jalan dulu sebab flight to Shanghai 9am.. Kami 3 beranak check out hotel tu kendian sikit lah..


ISNIN : 2 JUN 2014
Siap check in @ KLIA, kami roger2 blogger HAPPY IRFA yg sangat sweeettt... Yezzaaa Alhamdulillah ketemu jugak untuk kali pertama nya.. Potpet2 la kejap, then 2.45pm kami 3 beranak fly ke Ho Chi Minh City..


Woaahahh... Flight 2 jam ada movie..!! Ni lah akibat lama tak naik MAS.. Awesome.. Kids tak boring lah..


Check in @ Lavender Hotel... Dekat sangat dengan Ben Thanh Market... Tak besar ya bilik ni tapi sangat nice, neat & clean.. Ada cable TV, fridge, mini bar dll.. More than what we need..


Bathroom pon nice & clean.. Sangat penting...


The Lobby..


Lobby yang spacious..


SELASA : 3 JUN 2014
Off to Hai Ba Trung Street naik taxi.. Dah berlatih byk hari bahasa Vietnam.. Alhamdulillah diorang faham lagi..


View yang biasa pagi2 hari..


Pompuan2 pon rajin cari nafkah..


Here we're..


LORONG : Tempat makan utama kami pagi weekend dolu2..


Kids were crazy order segala bagai.. Penuh semeja.. BANH MI CHA, PHO BO KHO, MAGGI BO KHO, CAFE SUA DA dll...


From LORONG, kami balik ke hotel.. Soon later, Jillian (my close fren, Chinese Malaysian) datang & fetch us... Bawak jalan2 tengok HCMC.. 6 tahun kami tinggalkan, banyak betol berubah..


Lepak sat @ Serena's place at Thao Dien/An Phu.. Cantik betol view dari apartment Serena ni.. 16 tahun dia di HCMC.. Kami 10 tahun je.. 


Petang tu, Makcik Phatima datang jengok kami.. Makcik Phatima, 7 tahun bersama kami, jaga anak2 dari baby.. Memang dah macam keluarga sendiri.. Dia lah kakak, teman & saudara ketika jauh dari keluarga..


Hotel dekat dengan Ben Thanh Market.. So anytime lah boleh terjah.. Its wajib to try fruit juice kat pasar ni.. Macam2 jenis buah ada.. Murah pulak tu..


RABU : 4 JUN 2014
Off to LORONG lagi for breakfast.. Park ni memang best.. Hijau di tengah2 bandaraya.. Kalau kami jalan kaki dulu2, memang tak panas langsung Alhamdulillah..


Antara tourist attraction di HCMC.. Kalau cuaca terang, memang cantik cathedral ni..


Same food macam semalam nya... Kids wont get bored with the food lah..


Again Jillian came & fetch us.. Lalu Skygarden.. Pernah duduk sini.. Best, Japanese deco apartment..


Off to PHU MY HUNG... A new township, tempat tinggal kami yang terakhir.. Lunch with dear frens yang masih di HCMC hingga kini.. Msia & Spore.. Sakit, pening, susah, gembira, sama2 kami hadapi..


KHAMIS : 5 JUN 2014
Check out hotel.. Tapi sebelum tu siap pekena breakfast @ LORONG lagi utk last day ni.. Balik tu, lalu INDEPENDENCE PALACE.. Another tourist attraction..


Check out hotel & straight to Airport.. Bye bye Ho Chi Minh City.. Miss u already..


Amik kereta @ KLIA Parking & straight to adik's house @ Bandar Botanic, Klang.. Sumbat lah segala frozen sup BO KHO, CHA GIO dll khas untuk suami tercinta.. Ya lah, dia belanja pi HCMC, mintak bawak balik semua food ni, so kena lah cuba tunaikan & Alhamdulillah semua OK.. Malam tu hubby sampai from Shanghai utk hal kerjanya..


Frozen CHA GIO @ Popia Vietnam..


JUMAAT : 6 JUN 2014
BO KHO yang siap di-defrost..


Untuk si dia yang tercinta...


Then off to PHOTON VALLEY, Hulu Langat, hantar kids berkhemah 3 hari..


SABTU : 7 JUN 2014
Ad hoc..!! Wedding reception sepupu di Penang.. 7am bertolak dari Klang & 7pm kami sampai Shah Alam.. Yeeeyyy kami dah lalu JAMBATAN KE 2 PULAU PINANG..


Cantik jambatan baru..


Macam kat Denmark je dulu..


Woaahhh.. Bangga..


Us..


Siap makan, terus balik.. Amik first bridge la pulak..


AHAD : 8 JUN 2014
Again to Hulu Langat to fetch the kids.. Cantik tempat ni sebab dalam hutan yg masih hijau & terpelihara..


The road..


From Hulu Langat to PUSAT SAINS NEGARA... Ada WORLD OCEANS WEEK.. Kids Scuba ada bukak booth.. Haaaaa, my King terpampang di gambar itu.. TQs Michael Scotland for the awesome photo..


HOME SWEET HOME...

14 comments:

Rai Ourkizuna said...

whoa.. memang hectic.. ni sepanjang cuti sekolah kali ni la ye kak..

saya tertarik dengan roti yang ada macam sumbat tu dalamnya tu.. hehehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak yg baca perjalanan ni pun rasa penat... hihi...

Travelog MY said...

Uh uh.. betul tu, sy yg baca tumpang penat

Cheq Sue said...

ewah kak...n3 berapa ari nih... macam lalu kat highway ke kekdah membacanya

rostina76 said...

fully utilize masa yg berharga. bravo!!!!btw selambanye balik kg 3 beranak (eh eh tanya org kita pun selalu kena camni). last but not least terliur le tgk makanan @lorong tu. selalu dok tgk org tayang yg style sup putih gitu je cam xbest (walau dorg dok gebang sedap sesangat laaaaa), ta[i yg mulan tayang ni serius daku terliur. huhu!!!!bila nak g kg mulan ni (berangan tak abis2)

:: Cik Viva :: said...

Panas kan skang kt sana..berpeluh sampai baju basah kat dlm benthanh tu. Tapi tak serik, nak jugak merayau kt dalam tu..hehe

mrs.smile said...

fuuuh padat aktiviti akak...eh ke putra heights? itu kawasan tempat saya tinggal

nohas said...

belum berkesempatan ke HCMC..sedap nampaknya makanan2 Vietnam tu..my ofismate suka buat Vietnamese rolls..sedap n healthy food..

Fazleyatul Aini said...

wah siap ada tapau dari hcmc
hihi

Irfa said...

hihi, muka sy cam kontrol ayu je
tp sy jeles dgn mknan vietnam yg tapau disejukbeku, huhu

uncle gedek said...

Oh... 'balik kampung' eh?

~Beb~ said...

hamboihhhhhh jln sakan nahh?

zara7696 said...

Nak makan Halal Pho kat Hai Ba Trung tue la saya tak jumpa masa kat HCM. Melepas! Dah tulis alamatnya, tapi tak jumpa. Mungkin terlepas pandang.

m.u.l.a.n said...

Tqsm tqsm semua for the comments...