Tuesday, January 28, 2014

MISI MENGEJAR IMPIAN 2014..

Assalam & Selamat Sejahtera All... Macam2 misi tahun 2014 ni.. Antaranya nak masak macam2 benda yang orang lain boleh masak... As long as penghuni rumah ni boleh & suka makan lah kan.. Rindu tau lama tak berblog.. Bukak blog tapi nak BW agak terhad.. Yes I have to admit Instagram lagi pantas tapi takde la detail macam blog.. Akibat kenaikan bermacam jenis benda dalam dunia Malaysia terkini, maka dapor ini terpaksa lebih bekerja keras dalam memastikan hari2 di rumah, semestinya makan makanan dari rumah sahaja.. Tau je la kan kalau2 terpaksa travel ke Kuantan visit mak atau ke KL ikut hubby meeting, kena lah makan kat luar kan.. So ini cheapskate kena lebih tegas... Satgi kaki ni gatal2 nak berjalan jugak.. 


Tak yah nak remeh2 goreng cekodok pepagi buta utk mereka ke opis & sekolah.. Bancuh je tepung, telor dll... Masuk je dalam Pemanggang Ajaib... Sessi promo yg takde royalti ya.. Since kids ni kurang sikit dgn cekodok, maka OKONOMIYAKI lah jadinya.. Sonang kojo den..


Hasrat nak beli barang organik je in the future... Besar sungguh pasta ni lepas direbus... Tapi payah la nak dapat kat sini.. Mahal rupanya barang organik ni.. 


Akan lebih makan ikan dari daging.. Wajib jaga kesihatan badan yang tidak semakin muda remaja.. Baked Dory with Cheese memang favourite...


Lama tak mem-bake APPLE CRUMBLE.. Apple hijo kan bagus.. Ni cuma guna Brown Sugar, kurangkan sukatan pon OK.. 


Baked Chicken.. Guna je Pemanggang Ajaib tu.. Takde guna minyak pon.. Cepat pon ya..


Saki baki lebihan Baked Chicken di atas.. Carik2 & tabur atas Pizza.. Ada lebih setahun tak membakar Pizza.. Atas sebab ada kedai Pizza terkemuka di sini wahahaaaa... RECYCLE lebihan makanan adalah antara AGENDA UTAMA tahun ni & seterusnya...


Terperasan ada KURMA lebih sekilo dalam fridge sewaktu sessi SPRING CLEANING kemarin dulu... Google internet & jumpa satu recipe bagus (sebab bahan ada) di www.allrecipe.com.... Yummeh tapi manis ya amat... Dah kurangkan gula actually... So next time kena kurangkan lagi..


Plain Butter Cake 7up yang guna marjerin ni sepatutnya resipi Atok sebab dia yg selalu guna marjerin.. Tapi dia kata, dia takde resipi guna 7up... Olah2 la sendiri, taruk macam2 kaler & macam2 flavour...  


Snack yg best..!!! Nachos.. Boleh campak je saki baki daging or ayam, carik2 kan aje & campak sekali.. Last nya microwave atau bakar kejap nak kasi Cheese cair leleh... 


Udon pon best & sihat.. Sebab banyak guna ikan & tahu/tofu... MISO PASTE banyak tak halal kan.. So blend lah Taucu & campur cuka masa buat sup tu.. Taraaaaa sonang ajo... 


I love this one..!! Smoked Oyster Sandwich & Pitted Olives... Lupa taruk cheese slice tapi tetap ohsem lah... Takde Tabasco, guna je lah Hot Sauce Kimball tu... 


Last but not least... Ini keje En Suami yang saya pasti... Multi use lah ni ya... Asal ada depan mata, capai je lah ya.. Padahal bermacam saiz bentuk bekas plastik ada kat rumah (bukan banyak pon).. OK lah have to admit dia bijak menggunakan perkakas dapur.. Mempelbagaikan kegunaan bekas itu kekdahnya wahahahaaa... 

12 comments:

Kesuma Angsana said...

walla semua menu sedap2 tu !

MulutPayau said...

Aduhhh tetiba perut berkeroncong tengok semua makanan tu...

nohas said...

menu sihat..smoked oyster n pitted olive sandwich..

Wak Gelas said...

rajinnyer makk.,ahHKs

Kakzakie said...

Tengok ajelah makanan tapi resepi kena google sendirilah ye...

mrs.smile said...

Tudia....meriahnya dengan macam macam masakan, rasa nak gapai jer tangan ikut screen ni....kot kot bole tumpang merasa sama hihihi

LYAfrina said...

lg bagus memasak di rumah sbnarnya.. puas hati hasil masakan kita ;-)

kak..jgn lupa follow IG lya : lya_afrina

Irfa said...

eemm campak2 pun dah nampak sedap
kalau betul entah lah mcm mana rupa ye ;)

Dr Singa said...

entri marathon ....!

Rai Ourkizuna said...

akak..yummehhhh...

sori berjanji manis pasal miso paste.. tak nyempatnya nak ngorder..

:: Cik Viva :: said...

woww..pizza, i likee =)

ain sweet thots said...

wahh ... tetiba lambakan mknn kat sini. semua pun nmpk sedap cik mulan ;)