Monday, December 16, 2013

SIPADAN ISLAND YANG TERSANGAT AWESOME..

As Salam & Selamat Sejahtera.. Moga semua sihat & gumbira di mana jua anda berada.. Fuuhhh, hectic betol 2 minggu lepas ni semenjak banjir.. Alhamdulillah semua dipermudahkan & moga semua redha dgn ketentuan Ilahi.. 

Setelah stucked kat rumah mak masa banjir 2 minggu lepas, Alhamdulillah dapat juga balik Kerteh utk pack barang2 ke Sipadan.. Hati memang tak selesa nak pergi tapi mak kata kesian budak2 dah excited lama nak pi.. So terbang lah kami ke Tawau pada 7 Dec lalu..


Naik aircraft QUEENS PARK RANGERS gitu..


Lama tak tengok langit biru.. Subhanallah cantik sangat..


Alhamdulillah arrived safely @ Tawau Airport..


After almost 2 hours by shuttle & 45 mins by boat, kami tiba di Mabul Island..


Welcoming All Divers..


Sunset yang sangat awesome..


The VAT 69 Team yang menjaga perairan Malaysia & menjaga kami hehehee.. Cool guys..


Off they went.. Under the sea, under the sea... La la la la laaaaa..


My Marsha & frens..


My Zharif..


The Junior Open Water Divers.. 


8/12/2013... SIPADAN ISLAND...!! Subhanallah cantik sungguh.. My first time here.. Alhamdulillah weather pon awesome.. And my camera terjun dalam laut hehehe.. So terpaksa lah guna handphone aje.. SD card belum tengok lagi.. No resort in SIPADAN ISLAND, cuma markas tentera yang menjaga pulau & perairan Malaysia.. Underwater yang sangat amazing cantiknya.. Gue cuma snorkeling ling ling ya..


Next day 9/12/2013 to SIAMIL ISLAND.. Tiada resort jugak, only few soldiers yang jaga perairan Malaysia & pulau kita..


Subhanallah SIAMIL ISLAND ni above water sangat cantik.. Tapi under water kurang ummpphh sebab terdapat lagi pengeboman ikan secara haram yang menyebabkan rosaknya hidupan laut.. Susah nak control bab ni sebab locals kurang prihatin..


That is DENAWAN ISLAND.. Very near to SIAMIL ISLAND ni.. Cantik sebab terdapat rock formation di sebahagian tepi pulau instead of beach, macam kat oversea.. Tak boleh zoom sbb guna handphone..


Foto untuk kenangan..


Bye bye SIPADAN & SIAMIL.. Hope to see you again in the future..


Last but not least, 10/12/2013.. Misi untuk tenggelamkan bot bocor utk dijadikan tukun.. FAILED sebab bot tak nak tenggelam hehhee.. Update blog guna handphone, foto semua tak di-edit langsung.. Nak kena tunggu free baru upload dgn camera hubby...


Update yang agak pantas di Instagram, tapi tak detail lah @ MULANIQUE..

Thanks for dropping by.. Will find time BW nanti.. 

Thursday, December 5, 2013

DOA LAH UNTUK KAMI..

As Salam & Good Day All..

Selasa pagi mak call kata rumah @ Taman Guru, Kuantan air makin naik. Selalu rumah mak tak naik air sbb tinggi sikit tanah tu. Hubby ajak balik sbb mak sensorang. Kerteh to Kuantan 4 jam sbb jalan byk tutup. Alhamdulillah 7pm kami tiba Taman Guru tapi air dah tinggi & hari makin gelap. Park kereta tepi main road & harung air lah kami 4 beranak.

                   

Ni 7pm kat area main road air belum tinggi. Nearing mak's house, air dah takat atas peha. Rumah mak dah takde letrik sbb TNB had to cut off atas sbb keselamatan. Hubby & my boy pi rescue aunty to mak's house. 

Worry tahap Everest sbb Atok & Nenek lost contact. Rumah depa kat belakang & worse. Ada yg kata dah pindah & ada kata depa kat rumah tak mau pindah. Uncle nearby pon ok Alhamdulillah. Then hubby, uncle & Zharif pakat jalan to the Pusat Banjir @ school nearby cari Atok. Harung air rakat peha in the dark 8pm..

Me, mak, aunty & Marsha duduk rumah. Bomba datang dgn big truck advice pindah tapi mak tak nak sbb sayang barang. Aiisshh...!!! Later tu 9pm hubby call kata jumpa Atok @ sekolah tu Alhamdulillah.. Kebetulan trak Bomba lalu so kami redah air dalam gelap naik trak Bomba & pi main road sbb hubby kata bawak semua ke rumah kami di Indera Mahkota. Uncle tak nak ikut but will keep in touch.

                                  

Air paras buku lali dalam rumah. First time in our life. Alhamdulillah mak sempat ajak sedara mara nearby angkat carpet before air naik lantai rumah.. Alhamdulillah Alhamdulillah kami & sedara mara lain selamat. Barang rumah belakang cerita.


Ni area rumah another uncle in Sungai Isap. His house air takat atap dah.. He & family dah pindah ke sekolah nearby. Alhamdulillah semua ok. Sedih tak dapat amik depa jugak sebab jalan dah banyak tutup. Sampai rumah kami tengah malam. Kesian Atok 84 tahun & Nenek kena pindah randah sebab depa ni memang kurang sihat. Alhamdulillah letrik pon baru ada Rabu tengahari.. Alhamdulillah kedai2 dekat ada yg bukak..

Alhamdulillah Alhamdulillah dgn nikmat Allah ni.. Sikit je dugaan utk kami compare dgn yang lain tu..

Hhmmm.. Bawak baju 2 helai.. Kami 4 beranak ni mandi sekali sehari sbb takde baju. Alhamdulillah cuaca sejuk tak peluh.. 

Today stok baju last dah. Letrik takde kat bandar Kuantan. Bank tutup, stesen minyak pon tak beroperasi. Duit kena save, minyak kereta pon kena save. Nak rescue & visit yang lain yang terlibat pon...... Moga semua dilindungi Allah..

Moga air turun & letrik ada hari ni..

Khamis..