Monday, September 30, 2013

DAY 10 ~ KARLSTAD to STOCKHOLM, SWEDEN...

As Salam & Good Day All... Mood tengah up up so kena cepat2 update wahahaaa...


Day 10 (3 Jun 2013)... Perjalanan dari Karlstad ke Stockholm adalah dalam 310km.. Tapi sebab camping site yang kami book nun ke selatan, maka total perjalanan adalah dalam 350km... Nak murah gitu lah, namun begitu tempat tu memang awesome... Nature baby...!!


Sebelum gerak of course lah kena makan dulu... Main masak2 kat chalet comel ni.. Sempit kat dalam tu, kami tarik meja keluar... Memang semua campers buat camtu pon...


Cuaca yang awesome.. Alhamdulillah..


Lepas kemas, kami tour camping ground tu... Macam2 bentuk tent ada... Tak sabar2 nak bercuti camtu nanti.. InsyA InsyA...


Mesti lama depa lepak sini.. Bersambung2 tent tu..


Area ni untuk short term campervan je kot..


Woaaahhhaaaa..... Kalau ada satu camtu kan best...


Area tu lain punya operator rasanya...


Ohhh mamaaaii.. Pesal Welcome pulak dah... Sah2 kami masuk jalan salah ni.. Time masuk signage lain...


Nak jalan jauh, isi minyak dulu.. Kereta ni guna diesel, walopon mahal tapi oil consumption sangat jimat.. Sebab bila compare, sama dengan Malaysia je.. 


I like..


Biru & Hijau... I like...


Time Summer ni, depa buat macam2 lah.. Repair rumah, tanam pokok dll... Hangkut sendiri beb... Kita kat Malaysia, mesti nak suruh orang hantar kan kan... Setepek aku kena.. Lepas ni tak nak buat dah..


Tower apakah itu.. Tak sempat nak cari info..


Lain tempat, lain design nya kan..


Oh yes... Kat sana, signboard semua tak boleh tepi jalan/highway... 


Ada church di sana...


Ohhh mamaii... I like...!!


There we're... GALO HAVSBAD CAMPING SITE....


Kami ter-sampai awal... Makanya lunch dulu lah.. Semua dah siap so ngap je lah... Easy kan kan... Reception tutup kejap for lunch break...


That's ours... Soooo cool...!! This time dalam hutan pulak ya.. 


Yezzaaa.. A chalet right in the jungle... Nature Reserve ni... Ada rusa dll.. Tapi depa lari sebab orang Malaya ni suara kuat.. Dah takde orang lain, of course lah suara kami bergema wahahaa....


Aiyaaaa kereta cannot park dekat lagi sebab ada batu2 besar takut licin... No worries, kerahan tenaga je lah...


Best best.. Walopon takut sikit sebab sunyi sepi gila tapi Subhanallah best sangat... Chalet depan tu ada young couple dengan baby...


The Kitchen..


Living/Dining Area + 2 beds...


The 1 Bedroom with 1 bunk bed... Of course lah kids punya...


Yezzaaa... Dah taruk cadar... Sendiri punya cadar tau.. Chalet2, Hostels memang selalu kena bawak cadar sendiri...


Siap letak barang, kami ronda2 bandar yang dekat.. Stockholm 35km from Galo Havsbad tu... Malas lah masuk city centre... Jumpa satu mall.. Besar jugak..


Hujan tapi best... Sejokkkks gila...


I like...


On the way balik chalet, haaahhh kena pulak follow truck depan tu tarik bot besau dia... Pilot tak stress sebab dok tengok bot idaman kalbu nya... Isshhh tak kuasa nak layan...


Ronda2 camping site cari laundry room... Yezzaaa dah la free, besau gila pulak tu.. Nak mandi dalam tu pon boleh... Fyi, camping sites & hostels memang selalu ada laundry room.. Selalu tak mahal atau kadang banyak yg free pon macam yang ni...


Tour camping site jap.. Banyak jugak campervan ekk.. Tak perasan mula nya sebab kami amik jalan lain.. Besar gila tempat ni... Ohhh yaa.. Chalet kitorang tu tadak bilik mandi & toilet tau... Wahahaaa... So kena plan betol2 nak pi mandi/toilet... 


Balik grocery shopping, maka penuh lah kejap kitchen ni.. 


Jumpa Salmonssss yang fresh kat supermarket tu... Maka kami boronglah... Hubby nak BBQ.. Rebus potato & guna Mushroom Sup (Malaya mari)  + Kicap as gravy... Wallaaahhh... Yummeeehh...


Malam tu hubby & kids amik giliran prepare dinner, mem-BBQ bagai.. Yezzaa... Best best.. It's 9pm actually tapi sebab Summer maka nya hari masih terang.. Maghrib 10pm.. 


Lepas BBQ, Coffee & Hotchoc time lah pulak.. Me as always inside the chalet lah sebab tak tahan sejookkss... Molot ni potpet mintak siap cepat sebab nak buat tour ke bilik mandi & toilet pulak... Takde la jauh tapi kami naik kereta jugak sbb sejok nak redah hutan tu.. Also nak hangkut towel, toiletries bagai wahahaa.... Alhamdulillah smooth journey.. To be continued ya... Thanx for reading...!! 

Wednesday, September 25, 2013

DAY 9 ~ OSLO, NORWAY to KARLSTAD, SWEDEN...

As Salam & Salam Sejahtera.. Miss all so much.. Banyak naaaa halnya.. But all of you kan, always in my heart.. 


Day 9 (2 Jun 2013) tu kami siap breakfast & masak nasi as always lah... Dah nak gerak keluar dari Norway.. Awesome country with amazing view of mountains, fjords, waterfalls dll...


Keluar je dari city centre, kami nampak Masjid... Besar masjid BAITUN NASR ni.. Tak sempat nak singgah... Oslo - Karlstad ni dalam 220km.. 


Walopon Summer tapi cuaca nyaman tak terik macam tempat kita yg dekat dengan Khatulistiwa...


Pakcik yang bawak beskal ni sangat tua tapi kuat sesungguhnya kudrat dia ngayuh naik bukit tu..


Macam kat tempat kita jugak kan..


Ohhh another storage yang cool tu.. Kalo kecik2 main pondok2 dlm tu sure best gila...!!


"KU LIHAT HIJAAAAAAAAUUUUUUU...." 
I like...!!!


Jumpa supermarket kena stop cari stok makanan....


Gerraaammmm tengok buah2 yg fresh... Susah nak tengok buah yg buruk sebab cuaca sana sejok kot kan..


Borak sat kena interview... Pelik diorang ni agaknya mana la datang manusia gelap2 ni...


Opssss Garage Sale kah itu...??


Kat Europe ni, kalo tepi highway memang banyak shopping area.. Just that tak bertingkat2 macam tempat kita.. Mostly setingkat je. Tapi bapaklah luas.. Jenoh kaki nak melangkah... Longgau seluau...!!!


Lagi dan lagi...!!!


Kalo tak besar, yg kecik2 pon ada.. Tak kuasa ehhh nak nyinggah semua...


Sport Shop...!! Hubby telah terlepas tapi katanya tak pe..


McD ni everywhere lah ada nya...


Love everything... The weather, nature etc..


Ni dalam daerah KILS..


Yezzaaaa.... Our last SMOKED HERRING for lunch... With plain white rice & kicap wohhooo... Dah tak nyempat dah nak angkat muka.. Lapau gamaknya.. 


Lepas lunch, lepak tepi tasik sat.. Layan depa jap..


Lepak lama pon takpe kat sini.. Awesome awesome...


Ada 2 budak tengah mancing tu... Best betol kalo dapat cuti lagi lama... Macam2 nak buat.. Tapi kami tetap bersyukur walopon tak lama, Alhamdulillah kami diizinkan ke sana utk bercuti menikmati indahnya ciptaan Ilahi...


Finally safely arrived @ FIRST CAMP KARLSTAD, SWEDEN... Camping site ni tapi kami tak nyempat nak camping lah..


Welcoming us.. Tq tq..


Kami book one of the chalet tu.. Paling murah pon ya... 


Yes ours.. Comelnya...


Ni isi perot chalet ni.. 2 bunk beds, meja & kerusi... Takde TV ya..


Also closet kecik & tiny kitchen.. Ohhh I like...!!!


Ada banyaaaakkkk chalet kecik2 ni..


Dah siap solat, kami pi IKEA jap.. Memang bersepah la IKEA kat Sweden ni.. Tempat lahir kan kan..


Yang kat luar tu murah2 gila depa jual.. Camna nak hangkot..???


Aiyoyoyooooo... Gerrraammmm nya..


Lain sikit kot design kat Malaya..


Hijo...!!! I like...


I like oso meehh...


Eh ehh.. Rasa syahdu tengok grandpa & grandma lepak minum kopi situ...


Sudah cuci mata kat IKEA kami pi jalan2 shopping malls kat area tu jugak..


Hahaaaa.. The kids kata kat Terengganu pon takde signboard camtu walopon sebutan ala2 sama..


Takde la sampai ke hujung nun pon.. Gila besaaaarrrr, lengohs kaki mokcik jalan..


Jalan2 cuci mata je.. Memang macam2 ada.. Harga ada yang lebih kurang Malaya jgk pon.. Summer Sales agaknya.. 


Balik dari cuci mata kat IKEA dll tu kami jalan2 dalam camping site tu... Woaaahhhh, awesome awesome...!!


Best best picnic dalam hutan...


The kids memang lah enjoy..


Ada tiny Sulfur lake... Memang lah berbau busuk sikit.. Sulfur kan..


Balik chalet untuk dinner.. Nak jugak lepak2 dalam chalet comel molek tu..  


9pm.. Belum Maghrib pon.. 


Neighbor kat hujung tu duduk lama kot.. Siap bawak TV & satelite kecik.. 


Bilik mandi & toilet memang kat luar.. One block khas untuk tempat mandi & toilet, depa memang asing2 laki & pompuan.. Tempat basuh pinggan pon ada bilik lain kat block tu.. Bukan main taram je nak basuh pinggan dalam bilik mandi naaaa... Alhamdulillah depa kasi chalet kami dekat dengan blok mandi.. Ater amoi ni penat & tertidor awal also terbatal wuduk.. Maghrib 10pm, dia dah tertidor awal sebelum tu.. Kena lah kejot semula..  Time ni takde orang, tak lah segan nak amik gambor heheee... OK, tqs for coming & nanti kita sambung lagi citer naaaa... Take care uols...!!!