Wednesday, August 28, 2013

DAY 6 ~ BERGEN, NORWAY..

As Salam & Selamat Sejahtera.. 30 May 2013 = Day 6.. Dah reda sikit masa lepas Raya ni, sambung2 lah citer pengembaraan hari tu... Masih terpahat dalam memori, indah sungguh ciptaan Ilahi...!!


Sebab Bergen ni cantik & nun di Barat letaknya, maka hubby kata duduk 2 malam lah.. Maka Day 6 tu kami jenjalan Bergen.. Ada sis sorang tu Malaysian married to Norwegian duduk di Maaloy nun kat atas sikit tapi dia outstation.. Also macam tak sempat jgk masa.. Malam ke 5 & 6 kami di Bergen lah kiranya (tengok map naaaa)..


BERGEN AQUARIUM
(Norwegian: Akvariet i Bergen) is a public aquarium in Norway. It is situated on the Nordnes peninsula in Bergen and is one of the city's tourist attractions. When it opened in 27 August 1960, it was considered to be the largest and most modern aquarium in Northern Europe. (Wikipedia)..


Ohhhhh I love this creature... Sangat cute.. Tergedik2 jalannya...


Berdua-duaan gitu tunggu makanan.. Yeaahh, its feeding time..


Berator lah memasing nunggu giliran nak posing.. Opss ada jgk yang posing kat depan ni..


This is the late, ROCKY...


Lama hayat hidup Rocky ni... 29 tahun 4 bulan...


Biasalah tempat cenggini, mesti ada rombongan Cik Kiah senior & junior ni...


Pelik budak tu, mokcik ni tak perabih amik gambar kan... Mokcik tak tau bila sampai sini lagi nak ooiii...


Rupa tak la cantik sangat tapi kaler biru dia tu cantik kan..


Nemo's habitat...



Luar punya area...


Feeding the seals...


The fantastic show...


Haiwan2 ni kalau diajar, pandai jugak ikut kata...


Terbelit lidah nak nyebut bahasa Norway ni..


Habis sekerat hari kat Aquarium, kami longgarkan kaki jalan2 pusing bandar Bergen..


Heading towards Tourist Information Centre... Nak tanya pasal jalan nak balik.. Better lalu jambatan atau naik ferry... Naik ferry dgn kereta agak mahal tau..


Mencari2 lah FISH MARKET, rupa2 nya kat area2 Tourist Info Centre tu je.. Aiiisshhh.... Dokek la bonar..


Omaaakkk aaiiii... Memacam ado... Bosar bonar ni... Harga pon bosar... Takut weh kolesterol tempat orang.. Kalo berjalan ni, kesihatan jgk utama nak kena jaga.. Memang wajib berpada2.. Lain la kalo dah amik health insurance valid satu dunia... Fresh ones, memang la mahal kan.. Fyi, sepiring FISH & CHIPS paling murah yg kami nampak RM60 - sepinggan je tau.. Even Subway sandwich tu pon double harganya.. Kalo nak pi Scandinavia ni, baik lah bawak bekalan dari Malaya sbb food etc mmg mahal.. Tapi tengok jugak, kat supermarket banyak offer utk vegetarian food macam pizza ke, pasta frozen ke..


Memacam jenis ikan salai yang ada ni.. Gerraammmm je.. Salmon salai pon ado..


Yang kaler itam ni kan, daging ikan paus.. Whale kan.. Memang la mahal ya amat... Mana tak nya, nak tangkap ikan gergasi tu pon dah satu hal payah nya kan... Tapi depa kasi kami rasa... Macam rasa daging lembu rupanya..


BRYGGEN... Bergen's first buildings along the old Hanseatic Wharf.. Memang sini lah area yang paling padat dengan tourist.. 


Haaaa... Ni lah deretan stalls yang menjual segala mala jenis hidupan lautan... Lebih kurang sama je barang dagangan depa ni..


Mokcik ni kalo penat berjalan, ada jgk terkadang niat nak landing cenggitu... Nak tunggu lampu hijau je ni...


Here I tell u the souvenirs sooooooo MAHAL one...!!! Antara negara yang mahal... Tapi ada jgk yg OK.. Cuci mata je ya.. Agenda utama ialah jalan2 tengok dunia...


Balik hostel kami lunch dulu lah sbb lapor... Also tak tahan bau smoked herring ni.. Rice cooker kesayangan, 5 inci utk 1 1/2 cawan beras kecik tu.. Cukup lah utk 4 molot ni.. Nampak tak kicap ABC tu, mesti ada heheee.. Asal nak makan dgn lauk Pak Brahim, tapi sebab jumpa Herring, maka tu lah menu hari tu.. Buah2 sambung makan dalam bilik.. Stok makanan memang berlebih..


Sedap tau SMOKED HERRING ni...!!! Ikan salai kering, masin sikit lah depa tabur garam... Yang ni reasonable harganya also isi je, tulang halus2... Besar pon ya, puas sekali makan.. 


Dapat pulak makan kat luar backyard hostel dengan view yang amat awesome..!! Subhanallah cantik sangat walopon cuaca tak terang sangat...


Siap makan & solat, kami jalan2 lagi bandar Bergen ni.. Memang tak puas,,


Haaa itu orang tak puas makan Smoked Herring... Nak pi borong lagi utk dinner...!!! 


Macam2 la diskusi anak & apak ni...


Cuaca tak terang sangat tapi Alhamdulillah tak hujan... Senang nak jalan2 kaki... Biasa lah model2 yg dipaksa...


Time ni dah pkl 7pm rasanya.. Maghrib pkl 10pm nanti... Tu yg ronda2 lagi sbb langit belum gelap...


Suka manyak munga...


BERGEN CITY PARK..


Lepak sat enjoying the awesome view & beautiful weather...


LILLE LUNGEGARDSVANNET..
A small lake in the city centre of Bergen, Norway. The octagon-shaped lake was formerly connected to Store Lungegårdsvannet, but the strait between the two was removed in 1926 (Wikipedia)


STATUES ON FOUNTAIN @ TORGALLMENNINGEN, BERGEN..
Torgallmenningen is a gate and space, or rather common in Bergen city center. It stretches from the square to the east of Olav V's place in the West. From Strand Street and west of it is closed to vehicular traffic and is one of the city's most important meeting places. The street was, like all other commons in Bergen, originally a fire road , planned by fire in 1582 (Wikipedia).


Haahhh ada pulak Zebra jelmaan @ FISH MARKET ni..


Ohhh my... Terkerat dua pulak dah.. Tapi takde darah yeaahh.... 


Tadak duit, boleh bayar dengan cincin emas, subang emas, rantai emas, gelang emas jugak...


Towards the end of ronda2 Bergen City dah ni... Dah tak sesak sbb dah dinner time ni.. 9pm rasanya tapi terang lagi... 


BRYGGEN.. UNESCO WORLD HERITAGE SITE...
Last photo lah ni...



Wednesday, August 21, 2013

DAY 5 (II) ~ HEMSEDAL - BERGEN, NORWAY

29 May 2013... Day 5 Part 2.. Ada 7 hari lagi nak cover citer, untuk kenangan sendiri & anak2... Dah tersadai kat rumah ni, maka boleh la BW & hapdet mana yang bisa.. Best jugak tergolek2 atas katil masa anak ke sekolah.. Kelas kat surau pon tak start lagi.. Hubby pulak outstation lagi.. Of course lah takleh ikot sebab dah sekolah kan.. No way lah to ponteng anak2 lagi.. MENANTI BROTHER REPAIR FRIDGE NI tak mai mai lagi... 


Subhanallah cantik nya cuaca.. Cantik jugak tempat nya.. Ni area Stalheim kalo tak silap.. 


Yezzaa... Lovely TVINDEFOSSEN WATERFALL on the way to VOSS.. Perot dah lapar sebenarnya tapi sebab tak tahan tengok waterfall dari jalanraya tu maka dengan sendirinya kereta masuk parking.. Kids lagi excited nun dah dah ke depan 2 beradik.. Omaknya terkapai2 mencari camera bagai...


Dapat jugak abadikan foto di sini.. Seriously best lepak sini.. Dah tak hengat perot berkeroncong...




VOSS town... 


Suka tengok senibina gereja tu.. Pecahan batu2 pada dinding..


Aman tenteram je bandar ni.. Takde sesak bagai.. 


Yes..!! Jumpa port bagus untuk lunch.. Tepi tasik gitu... Nampak je terang tapi tak terik pon...


Sebelah tu tasik... Sebelah sinun pulak tanah tinggi bukit bukau... Cantik kan...


Hubby jeles tengok ada orang tengah berkayak... Kalo lah masa banyak, memang lah sempat.. Takpe kat Malaya pon boleh berkayak...


Sessi cari bilik air hahaaa... Nanti tengah jalan hutan belantara mano den nak cari... Biasa lah, siap makan ni lah kojo nyo...


Woaaahhh... 


Subhanallah....


Peta topografi Norway banyak fiord2 maka kisahnya jambatan lah yang menyambungkan daratan2 kalau tidak feri2 lah.. Mana2 lalu messti ada jambatan, baik kecik maupon besar... Macam2 bentuk & senibina pon ada...


Here we're... BERGEN MONTANA HOSTEL... Kat atas bukit jugak tempat ni rupanya... Takpa naik kereta, bukan jalan kaki.. Nice one lah..


Omaaakkk haaiii... Witch kecik sambot kami kat RESEPSJON tu... Scary eehhh kalo malam hari ni...


2 bunk beds for 4 of us.. Simple, kemas & bersih.. Apa nak lagi.. Lebih dari cukup dah tu...


As always, hostel selalunya bilik air kat luar ya..


Also ada sofa, meja kecik, tempat gantung baju & sink... Lebih dari cukup.. Alhamdulillah bilik air kat depan bilik kami je tu.. Maybe sebab ada anak, kami dapat bilik hostel yang sangat dekat dengan bilik mandi.. Alhamdulillah..


Siap check in, letak barang & solat, kami keluar lah.. Takkan nak duduk melepak dalam bilik kan.. Woaahhh... Camno nak jaga building dengan pokok2 ni.. But nice kan..


BERGEN...


Beratur nak beli tiket.. Asal nak tunggu esok tapi sebab kedudukan matahari yang OK, maka hubby kata better pi terus..
FLOIBANEN is a funicular in Bergen, Norway which runs up the mountain of Fløyen. It is one of Bergen's major tourist attractions and one of Norway's most visited attractions (Wikipedia)


BERGEN dari FLOYEN...


Different angle...


Kids with TROLL... 
A troll is a supernatural being in Norse mythology and Scandinavian folklore. In origin, troll may have been a negative synonym for a jötunn (plural jötnar), a being in Norse mythology. In Old Norse sources, beings described as trolls dwell in isolated rocks, mountains, or caves, live together in small family units, and are rarely helpful to human beings. (Wikipedia)


Awesome...


Posing sat naa... Macam dah susut sikit je mokcik tu.. Hahahaaa.. Berkilo2 meter berjalan..


Macam tak puas tengok je...


Jalan2 longgarkan otot... Sebab sejok maka tak rasa langsung penat & peluhnya...


HANSEATIC WHARF...


Model2 yang sentiasa dipaksa untuk posing sana sini...


Bergen's first buildings were erected along the old Hanseatic wharf, Bryggen, which has been a lively and important part of the city through the centuries. This site, which features on UNESCO’s World Heritage List, comprises the remains of the old harbour buildings and is one of the best known medieval city settlements in Norway. (Wikipedia)
Foto yang cantik2 selalunya opposite building sebaris tu.. Tapi sape nak amik, jauh ooiiii nak ke seberang.. Terpaksa lah puas hati dengan yang ini.. Taruk camera atas tong recycle... Hahahaa..


Awesome...


Kami ada invisible cameraman hahaa... Tripod mini yang sebaya Marsha tu lah kami hangkut mana2 pon.. Nanti kita story pasal tripod tu..


Tak puas amik, mesti nak amik banyak2 foto kat wharf ni.. I like... Nak buat camna kan..


Kami jalan kaki & sight seeing sendiri2 je & sangat puas hati.. Tak kuasa nak amik any tour yang banyak di-offer merata bandar... Takut tak terkejar masa... Jalan sendiri2 sangat relax...


Kena paksa posing... Kena paksa senyoms... Hahhaaaa... Bila lagi nak sampai sini kan...


Hubby terkedu & terkesima tengok geng2 motor besar lalu depan mata... Tak kisah pon mokcik ni jerit mintak posing...


Thats our hostel... Actually our room memang nampak tingkap tu tapi dunno which one hahaa... Sebab dari bilik memang nampak area luar belakang hostel ni.. 


The King tengah setting2 camera nak tunggu sunset... Aisshhh ada awek interprem meehh.. Please enjoy foto2 sunset dari camera kaput I ini... Takde masa nak upload from hubby's camera.. More than 1000 jugak foto from his camera.. Mine oso lebih 1000... Buntang mata nak pilih.. Layan je lah my sunset photos from the backyard of BERGEN MONTANA HOSTEL ni...






Subhanallah cantik2 kan...