Thursday, July 25, 2013

DAY 5(I) ~ HEMSEDAL TO BERGEN, NORWAY....

Day 5.. 29 May 2013... Alhamdulillah langit biru.. Ku syukur pada MU... Ada masa terluang sikit2 ni update lah sikit2 untuk hilangkan kerinduan saat2 di Scandinavia hari tu..


Sebelum check out kena buang segala sampah sarap yang kita bawak/buat dalam gojes room tu.. My boboy sedang mencari tong sampah.. As always, lepas breakfast kami check out to the next destination...


Woaahh... Mini tractor, pink kaler u...


Senang je check out, sumbat je kunci & apa yg perlu dalam letter box..


Hemsedal ni kawasan pergunungan.. That's why ada ski resort.. And that's why la masih ada saki baki snow walopon dah masuk Summer season..


Waaahhh.. Terjumpa ini jeram/sungai...


Scary jgk nak ke sana tapi best lah... Mana nak dapat lepak2 kat sini kejap...


Awesome...


Posing sat pilot & co-pilot..


Another superb spot...


Kasi bebudak ni chance enjoy the nature...


Clear water, cool weather... Subhanallah..


Cool je rumah sebiji tu...


Higher and higher...


Frozen lake... Sejuk tapi tak de sejuuukkk sangat...


Seriously tak tau apa ni tapi macam graveyard kot.. Only yang ini kedudukannya tinggi dari yang lain kat atas tanah tu.. Macam ada nama manusia...


Saujana mata memandang...


Dunno the reason behind the formation of these rocks.. Nak kata kubur, takde pulak tanda nama... Sebab takde langsung info about ni... Apapon sesuatu yang menarik.. 


Frozen lake ooooo....


Rasa nak try je jalan atas tu..  


Lower ground sikit... Baru nampak hijo2 tanah rumput..


Alhamdulillah beautiful weather...


Sungguh geram dengan rumah2 tepi tasik, tepi jeram, tepi gunung ni..


Subhanallah...


Jalanraya memang tak banyak kereta... Tak banyak?? Tak ada kereta lain...


Ohhhh my.... Awesome...!!!!


Hubby kata moh try Historic Road.. Tengok apa ada...


Museum.. Tak masuk lah sebab nak enjoy outdoor.. Dah tau sikit2 cukup lah...


Church & kawasan kubur lama.. Unik kan senibina tu..


Another church lama...


OK.. Mana2 pon boleh..


Historic Route ni semua ada... Gunung, air terjun, sungai, jeram, tasik... Woaaahhhh superb..


Cozy je rumah cenonet tepi jalan tu..


Heading to Aurland..


Laerdals Tunnel... 24.5km.. LONGEST TUNNEL IN THE WORLD...


Siap ada R&R dalam tunnel.. This one kaler biru.. There's another one kaler hijo but I cudnt take the photo lah sbb laju bebenor pilot ni bawak kereta...


FLAM... Tapi kami tak stop sini sebab jauh lagi perjalanan... Apapon jugak sangat awesome tempat ini...


GUDVANGEN... Ada ferry untuk cross fiord... Tapi kami stop untuk coffee & longgar2 tulang kaki & tulang belakang.. Tak naik la ferrry2 ni sebab sayangkan masa...


Pahlawan Viking dengan my kids...


Cantik sangat2 tapi cannot go further hujung tu sebab under construction... Tak tau apa depa nak buat lagi padahal dah cantik sangat tempat ni..


Rumput atas atap untuk keep cool masa winter..


Awesome.. Awesome... Duduk lepak kat fiord ni memang sangat asyik... Subhanallah cantik sangat...


Time to go...


Hahh... Zaman dolu2 punya kegunaan untuk pancung kepala orang salah..


Bye bye GUDVANGEN.. When will I see again....!!


Day 5 Part I sampai Gudvangen je.. Nanti kita sambung journey sampai Bergen ya... Kena pause jugak sebab pilot & family amik masa jalan2 cuci mata tengok dunia Ilahi yang cantik tak terperi... 

Tuesday, July 16, 2013

DAY 4(II) ~ OSLO TO HEMSEDAL, NORWAY...

Salam RAMADHAN penuh berkat... Ya Allah kuatkan diri & tabahkan lah hati ini.. Mode : Sangat Sedih..


Sambung lah citer melayan hati yang sangat syahdu & sayu sensorang diri ni... Selesai 3 destinasi Copenhagen - Gothenburg - Oslo = 612km.. Bye bye Oslo...


On the way to Hemsedal..


Walopon cuaca mendung tapi Subhanallah sangat cantik...


Mirror Lake... Kami panggil lah..


Another Mirror Lake...


Woaahhh... Subhanallah..


Asal ada tempat cantik memang kami akan stop amik foto..


Terpaksa memaksa mereka2 bertiga itu utk berposing kejap.. 


Gol, Norway.. Tapi kami ada 30km lagi untuk sampai Hemsedal..


Suka tengok senibina yang lain dari lain ni...


Here we're... HEMSETUNET APARTMENT.. Ini ski resort.. Tapi masa Summer sangat murah lah.. RM250 untuk 6 orang.. Ni bilik bawah.. 2 beds..


Living & Dining Area..


One of the 2 rooms upstairs...


My kids tidor kat 2 katil ni.. Asal nak sorang sebilik tapi tak jadi sebab penakut semuanya...


Kitchen di sana...


Awesome place...


Few other rooms kat that block depan tu...


View from our balcony..


Jalan-jalan Hemsedal Town... Kecik sangat bandar ni..


Peppes Pizza.. Kami tunggu laundry siap kat basement tu...


Senyap sunyi sepi esp after 5pm..


SKI RESORT MAP....


Ada gunung, ada tasik, ada sungai...


Subhanallah... Love everything...


Jalan-jalan naik gunung..


Love the architecture too..


Naik tempat tinggi maka ada lah saki baki snow...


Daddy dah masuk kereta tapi dia tak mau balik lagi...


Dipaksa lagi.. Huha haahaaaaa...


Subhanallah.. Cantiknya... And please enjoy foto2 di bawah...





Another apartment just opposite ours... Mahal lagi tapi cantik...


Alhamdulillah semuanya dipermudahkan Ilahi... Selesai Day 4.. Dari Copenhagen to Hemsedal dah.. Ada 8 days lagi.. Pelan2 update.. Rindu jugak Scandinavia tapi bumi Malaysia tetap di hati..