Saturday, June 29, 2013

DAY 3(II) ~ TANUM, SWEDEN TO OSLO, NORWAY...

OK selesai berangan2 macam dok kat zaman2 ICE AGE/BRONZE AGE kat VITLYCKE MUSEUM ni, kami terpaksa lah angkat kaki dulu.. Nak ke Oslo pulak tapi Tanum ni kira dah halfway dah.. So anoher 160km je.. Kami dah set kalau nak check in tempat baru, kami kena sampai before 4pm.. Sebab depa ni kadang2 tinggalkan je Reception Counter & jalan2/balik rumah.. Lepas tu tinggalkan nota dll... Hampeh lah mana nak faham bahasa kalo tak guna bahasa Inggeris..


Bapa Mithali dengan anak2 nya...


On the way, jumpa hypermart & berbagai2 lagi kedai nya.. Kat sana tak de sangat Mall besar2 macam 1Utama, KLCC, Midvalley... Tapi depa punya mostly 1 atau 2 tingkat tapi sangatlah besarnya jugak.. Ada 2km kalau jalan dari hujung sini ke hujung sana..!!


Boss/Hubby/Pilot tengah membayar.. Kat sana beli barang sikit pon guna Credit Card..


Kalau ada anak2, sure senang sorong dalam troli ni kan kan..


Plaza Toll pon guna credit card..


Somewhere near Halden.. Pit stop untuk lunch.. Kami masak nasi tiap pagi.. Sebab memang dah tau perjalanan pagi hingga petang, campur tolak berhenti sana sini amik foto & masuk tempat2 attraction... Nanti later lah tayang periuk antik dll tu..


Entering OSLO..


Bicycles everywhere...


Alhamdulillah this time dapat apartment 2 bedrooms, paling murah yang dicari dalam Oslo utk tarikh itu.. Selesa la sikit sebab bathroom ada sekali.. Takyah keluar2 bilik untuk mandi lagi..


One of the bedroom..


Also ada dapor & fridge.. Yezzzaaa, this time bercuti memang agenda masak sendiri yang banyak sebab banyak habiskan masa siang hari di atas jalan tengah2 highway, gunung, hutan belantara.. Save duit pon banyaakkkk naaaa.. Takde masa nak pusing2 masuk bandar cari kedai halal..


Construction... Dibalutnya bahagian yang berkenaan... Takde kasi habuk2 terbang ke kawasan berdekatan yang lain.. 


On the way to the park..


As always lah, after 5pm memang cengginilah jalanraya kat sana..


Menarik jugak building ni..


Sampai je park, terus terkam Tulips... Mak & anak dara yang sangat excited...


THE FROGNER PARK @ VIGELAND SCULPTURE PARK
Vigeland park is situated in the district of Oslo called Frogner. This large park is a home for 227 granite and bronze sculptures by Norway's celebrated sculptor Gusrav Vigeland. Gusrav Vigeland was born on 11th of April 1869 in Mandal, a small coastal town of Southern Norway. His father was a master carpenter in Norway. (Google)
Yezzaaa, another aktiviti jalan2 longgarkan tulang kaki... My tour guide @ Pilot @ Hubby @ Boss itu sangat lah Fast & Furious nya..


Ngapalah patung budak tu macam geram & nangis ehh..


Yang tu dibuat dari Bronze.. Fuuhhh keje yang rumit tu..


More Tulips...


And more...!!!


Patung2 di sini semuanya hasil ekspresi Vigeland.. Bentuk manusia berbagai peringkat umur, pelbagai kedudukan.. Maakkk aaii, ada yang tak senonoh pon ya... Tak amik lah.. Tu pon bawak anak2 lari jauh2 hahaaa... Tapi expalin jugak sikit2.. 


MONOLITH
The Vigeland Park's highest point is the over 17 meter high monolith, a column consisting of 121 figures, carved out of a single granite block - hence the name. Whereas the melancholy theme in the fountain is the eternal cycle, the column gives room for a different interpretation, human longing and yearning for the spiritual and divine.. (Google)


Dari tangga MONOLITH tu..


OK its time to go... Tak sempat nak join others golek2 atas rumput...


Love this angle..


Cantik jugak dari carpark ni...


Kalo dah tepi lautm, maka ada lah harbour... Maka adalah beratus (ribu) bot2 di situ...


Jalan2 longgarkan otot2 lutut lagi.. Tour Guide paksa kena lah ikut.. Ya tak ya dah sampai kena lah tengok kan kan..


Kalo dah fortress tu, maka daki lah bukit... Sebab most of them atas bukit.. Senang nak perang kan.. Nampak musuh dari jauh..


AKERSHUS FORTRESS
..Is a medieval castle that was built to protect Oslo, the capital of Norway. It has also been used as a prison. (Wikipedia)
Atas bukit tepi laut.. Memang lah cantik...


Dah posing kat atas, turun lah pulak apa ada kat bawah sinun... Awesome..!!


Camni rupa fortress dari dekat kan.. Selalu tengok Movie dll je dalam TV @ Cinema... Macam citer Merlin dll..


And also must have meriam lah..


Besar sesungguhnya fortress ni..


Posing sat kat meriam itu... Jangan meletops dah lah..


Posing lagi arahan The Queen sebelum beredar balik...!! Hari dah 8pm tapi Maghrib lambat lagi.. 10pm rasanya..


On the way back to the apartment, lalu depan Opera House.. Tak sempat lah lagi.. Tengok another day nanti...


The unique design... Dari dekat..


Dari jauh sikit...
*
OK Alhamdulillah selesai Day 3 ini... Balik mandi, makan, solat & tidor... To be continued...

Thursday, June 27, 2013

DAY 3(I) ~ GOTHENBURG/TANUM, SWEDEN

Day 3 (27 May 2013).. Gothenburg to Oslo = 293km anggaran nya... Bangun pagi, mandi, kemas katil, sapu bilik & pi kitchen & makan..


Bye bye Kviberg.. Hostel ni memang dalam kawasan bekas penempatan tentera tu.. Tengok je lah bangunan semua kaler terra cotta kan..


Alhamdulillah lovely weather... Bye bye Kviberg.. Sunyi sepi jalanraya.. Rasa sedih nak tinggalkan tempat ni..


Opppss.. Co-Pilot tersasar jalan.. Nasib Pilot tak naik hangin.. Sepatutnya masuk highway tapi TER-masuk ke jalan dalam.. Walopon begitu jalanraya nya sangat smooth & elok... Serupa highway kita.. Actually highway kat sebelah tu je, paralel dengan jalan dalam ni.. Takde lah tersasar jauh sangat pon..  Tau je lah, baru guna GPS ni kan kan.. Hahaaa...


Eh eehhh... Ada tempat supply HALAL  food kat situ... Pagi2 ni kedai tak bukak lagi.. Tapi kami takleh tunggu lah sbb perjalanan jauh..


Subhanallah cantik..


Haahh..??? Apakah itu..?? Pilot kata moh pi tengok... Hikmah tersasar salah jalan... Dapat jengok tempat itu..


Woaahh.. Love this one.. Ada burung, awan biru, rumput hijo, pokok2..


Kekanak Ribena tengah berkumpul nak masuk..


BOHUS FORTRESS
In the beginning, the Bohus fortress was built of the tree. However, since the fortress was located in the border region, then soon it was rebuilt in stone, and it has become one of the strongest fortresses in Scandinavia. (Google)
Brader tu sound kata tak bukak lagi, pukul 10am nanti.. Aiyayaaa... Takkan nak tunggu sejam.. Penat den daki naik nak tengok..


Turun dari situ & cari port lain...


The fortress is huge...!! Kami amik jalan tepi & daki...


Woaahhh... Awesome..!!


Subhanallah...


Dah puas saji mata kat atas tu, kami turun lah ikut jalan tepi fortress tu.. Jauh lagi nak drive..


The wall... Fuhhh besar2 batu nak buat dinding fortress ni..


Woowwww.... Ternampak Tulips tepi jalanraya.. Pi Amsterdam dulu tak dapat tengok Tulips.


Ohhh my anak dara cangkung tepi jalan nak amik foto Tulips..


Somewhere on the way... Asal cantik je kami stop la jamu mata...


Peta topografi Scandinavia, banyak gunung2 & sungai.. Maka mesti lah ada bridge..


Also mestilah ada tunnel..


Sebab masuk Sweden, mesti lah jugak ada IKEA... Tak stop lah sbb take benda nak cari. 


Hubby the Pilot kata masa banyak lagi.. So dia mintak google cari Point of Interest kat GPS tu.. Maka kami singgahlah VITYCKE MUSEUM ni...


VITLYCKE MUSEUM is the information and knowledge centre of the World Heritage Tanum's rock carvings in North Bohuslän. There are exhibitions, a rebuilt Bronze Age Farm, slide shows, stores and cafés at the museum. Vitlycke museum brings to life the rock carving era in many ways. At the Bronze Age Farm you can see how people lived 3000 years ago
Haaa, suka lah budak2 ni tengok sebab ala2 dalam cerita BRAVE..


Banyak jugak field trip kekanak sekolah...


Belongs to DAYCARE CENTRE...


Cik Jemah & Cik Kiah tengah bergossip...


Yang lain sibuk dengah hal masing2... Best gila ada daycare centre kat sini.. Macam2 lah budak2 ni boleh belajar & explore dari kecik...


Besar tempat ni. Seronok sangat sebab aktiviti untuk semua golongan umur da di sini.. Cuma masa je tak izinkan..


Reconstructed BRONZE AGE FARM.. Ala2 dalam movie gitu...


Ni buaian baby..


Dalam salah satu rumah nya...


Tu tempat carving.. 


Ni budak angan2 nak jadi macam MERIDA dalam citer BRAVE...


Tempat buat parang, pisau, kapak dll.. 


Menunggu apaknya hiking ke dalam.. Semua dah penat... Takut & sejok pon ya...


Rasa tak nak balik depa ni..


Kalaulah banyak masa, memang kami nak spend sehari kat sini.. Memang tak puas.. Asyik tengok dalam TV/Movie je...
*
Nak sambung tapi panjang & banyak foto lagi.. So kena break2 lah citer Day 3 ni...