Monday, April 29, 2013

FABULOUS & FANTASTIC FRIDAY...!!

Lama tak ke KL... Cukup sebulan tak jejakkan kaki ke sana.. Khamis baru ni, lepas Asar kami vroooomm to KL, hubby ada meeting Jumaat tu.. As always dok area KLCC je lah sbb hubby boleh jalan kaki je ke opis.. Sebenarnya takde pon rasa rindu KL tu, akan tetapi ada rasa sangat suka hati, lompat tinggi2 sebab nak jumpa si dia ini...


Alhamdulillah.. Jodoh kami dipertemukan di KLCC.. LG ~ SALAM DUA BENUA & 2 puteri comelnya... Walopon tak lama, tapi puas hati sangat2 sebab dapat jugak hug2 & potpet2 sekejap.. TQs LG for your time.. Till we meet again & have fun in Malaysia...


Sebenarnya sebelum jumpa LG, jumpa SHIDAH (blogger DAIRI MAMA) kat parking lot KLCC... Biasa lah passing2 barang yang jauh order nya... Then kami terus ke Food Court mencari2 LG... 


Lepas solat Jumaat, kami 3 beranak vrooommm ke Cheras.. Another bloggers meeting @ McD Bandar Tun Hussein... Met blogger ZARIN - PERIUK BELANGA tu.. And another close fren yang baru pindah dari Kerteh ke Cheras.. Bagus duduk setempat kat Cheras tu.. Senang nak jumpa.. 


Meleleh2 tengok Zarin tayang2 WHOOPIE PIES dalam blog dia.. So this time, paksa jugak dia buat walopon order last minute.. Hahahaaa dia kesian dengan orang Laut China Selatan ni.. Yuummeehh...


BROWNIES sekotak yang di-order dari SHIDAH... Yuummeehh..


KEK KURMA jugak order dengan SHIDAH... Yuummeehh...
*
I'm blessed with lovely friends Alhamdulillah... 
May our ukhuwah last forever..
Yup.. Fabulous & Fantastic Friday..
Alhamdulillah...

Tuesday, April 23, 2013

SAYA YANG BUSY BODY....

Date : 23/4/2013
Time : 2.30pm
TODAY

Fyi, nak cross main road 4 lane ke Mall tu kena naik jejantas tau..!! Cannot imagine the boy kena hangkut bag & bola bowling tu.. Then kena lalu jalan dalam yang tepinya hutan..!! Aiyayaaaaa... Budak ni 11 tahun tapi badan kecik...

Monday, April 22, 2013

ANOTHER HISTORY...

Maap maap tak sempat habis BW semua... Soon very the soon InsyA... Pagi hari jadi student suku masa, pastu masak & layan anak2 amik hantar sekolah macam2 aktiviti sampai petang/malam... Alhamdulillah satu event dah habis.. Hantar amik Marsha practice untuk SMART ENGLISH COMPETITION... Nak citer jugak sebab masa banyak habis kat sini selama ni & takde masa BW & update blog hahahhaaaa....


Here we're last Saturday @ UITM Dungun.. 
FINAL SMART ENGLISH COMPETITION.. 
Asal sebenar tak tau apa ke benda competition ni.. Tak macam Action Song, Choral Speaking dll sebab practice yang tu je.. Rupanya ni all spontaneously on the stage.. 6 of them, 2 each from Year 4,5,6... Each student kena baca short essay to the judges.. Nak tau fluent ke tak kot.. 


Next is spelling & oral test.. Then 6 of them dapat satu long essay/story, kena discuss, summarize & re-tell... Semua essay given memang on the spot.. Takde dapat awal2 pon.. Ada 6 judges kat bawah stage tu.. Mak apak pon suspen, ngalah ke pi interview keje... Ni macam open interview tapi atas stage hohoooo... Derau darah mak.. Memang nervous lol..!!!


Next is re-write the word yang dibisik2 dari first student tu.. Gilir2 sampai habis tapi ada time given.. Word tu kat kertas putih kat wall belakang stage tu..


Last but not least ~ Action Song Performance.. Yang ni ada additional students from Year 1,2,3.. Ohhh maaaaiiiii... Marsha dah tinggi ke, nun jauh ke belakang... Baru Darjah 4 tu... 


Alhamdulillah...!! Saat2 suspen dah berakhir... They're the CHAMPION.. Actually cikgu2 dah punah sikit harapan sebab ada 2 mistakes masa jawab soalan semua tu.. Ya laa tapi sekolah lain pon ada mistakes jugak.. Kudos to the teachers jugak for their effort, hardwork, dedication melatih bebudak ni...!!


2 tahun berturut2 CHAMPION... Cikgu lagi suspen sebab nak maintain susah kejenya... 


The happiest girl.. Alhamdulillah takde silap tapi baca laju sangat macam train, takut judge tak dengar clearly... Cikgu pon komplen laju...


Tinggal je Marsha with the teachers overnight in Dungun.. Ni waktu menanti KDYMM Sultan Mizan berangkat ke Dewan UITM Dungun on Sunday.. 


Dapat lah semek ni naik stage amik hadiah dari KDYMM Sultan Mizan... History lah ni... Tapi atas sebab musabab yang telah ditetapkan, hanya 2 orang cikgu serta murid terlibat yang dapat masuk hall untuk Majlis Pengurniaan Hadiah ni.. Takpe takpe, tak kecik hati sebab dah menang.. Kena hormat aturcara majlis.. Payah jugak sebab abangnya sekolah Ahad kan.. Tak larat la nak kejar Dungun-Kerteh..

Tuesday, April 16, 2013

XIN CHAO VIETNAM ~ PART 4

Maap maap... Tak sempat nak BW lagi.. Sejak menjadi pelajar suku masa, bukan sepenuh atau separuh masa, suntuk jugak time ni.. Nanti free, kita singgah ekk... Nak kejar masak, amik hantar anak ke sekolah.. 
*
Sambungan kisah musafir ke Vietnam.. Dulunya konon penduduk sementara.. Pagi tu kawan opis lama pinjamkan kereta untuk kami ronda2 tengok area rumah lama... 


Pokok & motorsikal.. View yang sangat common.. 


Love the pokok2 yang hijau2...


Opps.. Lalu kat opis kenkawan lama.. Dulu opis tempat lain, ni yang baru.. Opis & plant hubby jauh sikit, 80km dari rumah.. Tiap hari ulang alik.. 


Flyover & bridge ni dulu masih under construction masa kami di sana.. Now dah siap, Alhamdulillah kurang traffic problem nya..


Tak nampak sebiji kereta pon.. Dok kena halang dek motor2 yang berjuta.. Takde Mat Rempit kat sana sebab jalan kecik2 & penuh dengan motor2 lain jugak.. Sorry la kome2 takleh nak tunjuk skil merempit..


Yezzaaa.. Phu My Hung.. Ala2 Putrajaya la.. New housing area yang jauh dari city centre tapi cantik tersusun & murah..Dolu kami duduk sini, takde pon mall ni.. Aiisshhh....


Wowww... Ada Giant jugak...


Ni memang ada dari dulu.. Local supermarket lah kiranya.. Tempat shopping barang dapur yang kering2... Beras, kicap, bawang, sos dll.. Produk Tamin ada jual kat sini.. Sonang den nak cari kicap dll..


Haaaaahh... Parkson pon baru ada.. Awat la dolu tak de...


Here we're...!! Rindu jugak compound ni..


Lorong yang penoh nostalgia..


A place once we called HOME.. #225, The Waterfront..


Antara tempat melepak dengan kelorga & kenkawan dolu2... Tetiba terasa syahdu.. Anak2 membesar di sini.. Apa pon, walopon di mana badan berada, Bumi Malaya jugak sentiasa terpahat di dalam hati...


Habis tour Phu My Hung & rumah lama, kami ke bandar la.. Last dah ni untuk shopping kenkononnya.. Roundabout ni antara trademark nak ke BEN THANH MARKET..


Main entrance/landmark untuk pasar tersohor ni...


Hehehee... Membeli bag2 kiriman adik2... Kedai my old fren lah kiranya ni..


Antara tempat wajib.. Segala air buah rasa nak hentam.. Pegaga, kelapa, strawberry, tebu, avocado, ciku, limau dll.. Tapi takde masa.. Dapat 3 gelas sorang je wahahaaa... Ada yang tanya, boleh ke minum.. Semua tu cuma buah, campur air & gula ya InsyA.. Baca lah Bismillah sebelum minum & doa mintak dijauhkan dari penyakit.. Cuma kalau tekak & perot sensitif untuk apa2 alien food/drinks, maka dinasihatkan jangan lah cuba.. Nanti ret ret pulak susah kat tempat orang..


Tak lupa rembat segala kekacang.. Pistachio, Cashew, Lotus Seed dll... Yummm Yuummm... Bahan lecikang pon borong kat sini.. 


Habis shopping, balik hotel.. Lepak2 sambil kemas barang... Dah mintak late check out.. Flight 8pm.. Makcik Phatima datang tolong kemas baju dll.. Memang camtu, dia akan suruh kami rehat & dia kemas semuanya.. Rasa nak hangkut je makcik ni balik Malaya.. 7 tahun lebih bersama kami, dia ibarat mak, kakak & teman dalam mengharungi hidup di negara asing.. Hubby keluar ronda2 lagi sebelum balik.. Biarlah dia, kot2 ada lagi yang tersurat & tersirat yang nak dicari.. As for me, beli kiriman orang je.. Agenda utama ialah makan2 & cari winter jacket untuk Marsha.. Dah dapat diam je lah.. 


On the way to TAN SON NHAT AIRPORT... 
Till we meet again Makcik Phatima..!!!
HEN GAP LAI (bye bye) VIETNAM...!!!!!
Cukup lah walopon cuma 1 malam.. 

Wednesday, April 10, 2013

XIN CHAO VIETNAM ~ PART 3

Bangun pepagi biasa la dikejutkan dengan honk2 motor kereta di Ho Chi Minh City.. Seawal 5am (6am Malaysia), dah meriah bunyi honk2 macam bunyi mercun/bunga api hari raya.. Yeah, bising2 pon, I miss this place.. 


From our balcony...


Dulu2 takde banyak pon bangunan tinggi2 ni.. 


Jalan masih belum sesak.. Tatkala di waktu ni (5-7am), ramai penduduknya beriadah...


Selalunya penuh lah rakyat jelata beriadah di taman2 yang telah lama wujud & dijaga rapi...


Haaaaahh... Akak2 gossip apa tu..? Sempat lagi tu..


Yes, memang sentiasa dijaga rapi taman2 ni.. Hijo merata2 tempat... I like... Kalo buang sampah merata, memang kena maki.. Hahahaha, pernah ada manusia yang buang merata dulu, pekerja am tu marah bebenor.. Ya tak ya, tong sampah ada, nak buang merata2 pulak..


Spotted this pakcik hangkut botol minyak penuh keliling motor.. Kalo kat Malaya memang dah kena saman kan.. Kat sana pemandangan yang biasa kalo hangkut segalanya atas motor.. But lately depa kata ada strict sikit la tak macam dulu..


Yeahh, we're here... Lorong idaman kalbu... Dedaun rumput ni memang biasa dihidangkan dulu.. Wajib ada dedaun2 ni, untuk kesihatan berpanjangan Makcik kata.. Sebab nak pi spital kena ada duit.. So sebaiknya jaga kesihatan..


Hubby & Zharif's MAGGI BO KHO.. 


Marsha's feveret ROTI PATE.. Ala ala CORNED BEEF di hiris nipis dengan PATE (hati ayam yg dikukus dgn lada hitam & dilenyek2) dan disumbat dalam FRENCH BREAD yang sejengkal panjangnya.. Mine was  FRENCH BREAD cicah sup BO KHO Zharif tu...!! Yuummeeehh... Apak & anak lelaki itu amik 2 mangkuk sorang.. Satu dengan mee & satu cicah roti.. Melepaskan geram..


Dah nak balik, eh ehh ada kawan lama baru tiba..  Jodoh pertemuan memang di tangan Allah.. Tak sempat nak call sebab suntok masa pi satu malam saja... Depa suami isteri ni keje syarikat yang ada kapal untuk terbang di langit tu..


Posing sat kat lorong idaman kolbu kami ni...


Adik beradik MUSLIM CHAM VIETNAM yang kejekan stall ni..


Bye bye Min & Zal... 


Foto ini dipukul dari lorong idaman itu.. So the landmark yang opposite lorong ini ialah kedai TRIUMPH & PIERRE CARDIN itu... Siaran ini atas permintaan mereka yang meminta tunjuk arah..


1- BEN THANH MARKET
(Le Loi Street)
2- KEDAI PHO LORONG
(182, Hai Ba Trung Street - kalau nak naik taxi, tunjuk kan alamat ini.. Atau kalo nak try, sebut lah MOT TAM HAI, HAI BA CERNG)


Close up lah sikit... Harap dapat membantu.. Fyi, HAI BA TRUNG ni bermakna 2 sisters... Ada kisah sejarah tapi terlupo lak den, makcik ado citor dolu2... Dalam map takde tunjuk lorong kecik tu, but hakikatnya there is...!! Cari je kedai TRIUMPH & PIERRE CARDIN tu.. InsyA jumpa lah nanti..