Wednesday, March 20, 2013

PERGINYA TAKKAN KEMBALI...

Bergembiralah kamu di syurga wahai Baby Hussein.. Innalillahi wainna ilaihi roojiun..

Sunday, March 17, 2013

SHORT TRIP TO KL & DOA UNTUK BABY HUSSEIN..

Khamis malam baru ni ke KL.. Hubby ada hal Jumaat tu.. Also kami nak jengah new family member yang baru lahir Isnin lepas.. Welcome to the world, BABY HUSSEIN..


My cousin Nat's baby.. Cucu sulong my aunty lah ni.. So adorable.. Khamis malam kami terus ke Presint 8 nak tido sana dengan Baby Hussein.. Bila call/sms diorang ni, rupanya depa kat emergency room Hospital Putrajaya.. Katanya baby Hussein tak gerak after 10 minutes minum susu.. Masa tu kat rumah cuma my aunty, my cousin Nat & baby Hussein.. My aunty drive pi hospital without glasses.. My uncle baru pi Myanmar pagi tu.. Baby Hussein's dad pulak in Spore..


Bila sampai Hosp Putrajaya, baby Hussein dah dalam NICU.. Ohh my.. Rupanya agak kritikal.. Doctor had to perform CPR, heart beat very very weak.. Baby dehydrated kata doctor.. My cousin Nat dah meraung kat emergency room masa bawak baby Hussein, my aunty citer.. Baby Hussein baru tengok dunia 4 hari.. Kami pon tak sempat tengok lagi.. Nat delivered baby Hussein @ Columbia Puchong.. Katanya lepas waterbag pecah, doctor amik masa 12 hours baru decide nak operate.. Lama tu kan.. Bila baby Hussein dah jadi camtu, depa rush pi Hosp Putrajaya la sebab 2km dari rumah je.. Malam tu jugak baby Hussein's dad sampai from Spore.. Doctor did mention some possibilities yang kami tak nak dengar, tapi kami tetap terus berdoa baby Hussein akan sembuh seperti awalnya.. Masa lahir, record semua OK sebab warded pon cuma 2 hari.. Keep on praying.. First time masuk NICU ni.. Ada jugak baby2 lain yang lain tahap kritikalnya.. Airmata ni sentiasa meleleh2.. 
***
Ya Allah, sembuh kan lah bayi2 ini.. Berikanlah kekuatan & kegembiraan pada ibubapa mereka.. 


Pagi Jumaat 11am, kami ke Gerai Nasi Ambang/Ambeng near Presint 14/15 kot untuk Brunch aka alas perut sebab memang tak lalu nak makan/masak.. Hati ada kat Hospital je.. Dah lalu banyak kali tapi tak sempat nak pi.. Not bad lah daripada nak buat sendiri.. Banyak bahan2 nya... Lepas tu  ke Hospital kejap untuk jengok cousin Nat, to comfort her.. Hanya Allah yang tau kesedihan dia.. Kami tak boleh tengok Baby Hussein.. Parents je boleh masuk.. Nat's kakak ipar kena halau sebab dia masuk seposen, kebetulan pintu NICU tengah terbukak luas.. 


12pm kami ke KL dulu.. Settle semua hal & lunch (3pm) @ DE TEMPLER, TAMAN MELATI.. 


Walopon lapar tapi tekak tak dapat nak telan sebab ingat baby Hussein..


DUMPLINGs.. Siap makan, kami vrooomm to Hosp Putrajaya.. Masa tu, baby Hussein still not out of critical condition tapi ada improvement... My sis & cousin2 lain ada yang datang.. Kami  terus doa.. Petang Jumaat 7pm kami push off balik Kerteh.. Hubby kena masuk plant/keje Sabtu tu.. Marsha ada sekolah ganti.. Sekolah Zharif pulak ada meeting PIBG.. 
***
Doakan baby Hussein cepat sembuh sihat walafiat...!!!

Wednesday, March 13, 2013

PICNIC, PIE & PERUT...!!!

Sila jangan muntah ya.. Pagi tadi menge-pie lagi.. Sape nak, sila lah ke rumah.. Semestinya kalo ada frozen puff pastry berserta filling dalam peti beku heheheee...  Kak Rina buzzed semalam ajak picnic.. Yey yeeyyy.. Ter-kebetulan hati pon sendu sayu ni, bila jumpa2 & makan2, hilanglah semua tu.. 
***
"Walau sekuat mana hati diduga.. 
Jiwa raga wajiblah redha & ceria.."


Hehehee... Menge-pie lagi pagi tadi lepas hantar kekanak Ribena ke sekolah.. So today buat Chicken+Mushroom Pie.. Dapat sebakul pie.. 


Kak Rina bawak Pasta Bolognese.. With sausages.. Yummeehh.. Sejak rumah Kak Rina kena banjir hari tu, dia belum beli fridge lagi sebab yang lama dah kong.. So dia masak instant je semua.. Instant meaning, beli terus masak laa.. Bukan instant food...


Kak Lina (MAKLANG ~ RIBBON EMROIDERY) bawak MEE SIAM yang ada kuah TAUCU tu.. Fuuhh, sedaaappp.. Also the Keria.. My feveret tapi nak buat malasssss...


Kak Rina beli dengan ex-student dia yang ada bisnes cookies/cakes.. Rasa sayang nak makan.. Cantik & sedap mini Fruit Cake ni..


CHEF HANIELIZA bawak FRITATA.. Rajin sungguh Chef.. I kan tolong melahap je.. Sangat bagus kan kan..


Moga ukhuwah kekal abadi.. Opss today kami picnic @ PANTAI TELUK KERTEH.. Memandai je kasi nama.. Ni semua foto curi dari FB diorang sebab gue punya camera SD card tertinggal kat rumah.. Bawak camera kosong.. Prrgghhh mengongs.. Food banyak sangat best.. Tapau boleh makan sampai dinner.!!! I like... Alhamdulillah... Perot ku kenyang...!!!

Saturday, March 9, 2013

MENGE-PIE LAGI DENGAN PIE MAKER BARU...!!!

Hehehhee... Mood menge-pie ni tak tau la sampai bila.. Kemarin meng-pie lagi.. Sebab rasanya tak puas melantak home-made pie ni lagi.. Huwa hahahaa... But pastry beli yang frozen je lagi sebab masa takde nak nguli sendiri2.. Not a PRO NGULI pon ya..


Yumm yummeehh.. Sendiri bikin sendiri makan..


Cantik kan gegolden kaler pie tu...


Patutnya ada 16 tapi bebudak Ribena ni dah ngap panas2 sebiji sorang..  Pastu terjadinya trajedi..!!! Tak tau mana Apple Pie & mana Beef Pie..!! Hahhaaa, makan je la tak kisah apa2 rasa.. Marsha je la yang sakit sebab dia tak suka Apple Pie.. Nampak tak ada yang tak golden tu.. Dah baca few comments kat internet, biasalah ada +ve dan -ve nya tapi takd ela keterlaluan sangat pon.. Sape rajin tunggu la sampai even kaler goldennya.. Si Mulan yang tak sabar ni tak mau tunggu, maka cenggitu lah jadinya.. Namun sebegitu rupa, habis dan habis semua pie itu..!! Alhamdulillah...


Actually first batch memang cantik kekaler golden-nya lepas dibakar 6 minit.. Second batch tu amik lebih masa sikit maybe about 9 minit untuk capai tahap golden yang cantik.. Pastu lubang yang dalam bulatan merah tu kan, macam terlebih heat sebab cepat bebenor kecut nya.. So lesson learned, untuk itu lubang, kena taruk pastry last sekali togeder2 filling & pastry untuk cover-nya.. Baru lah OK comel.. Silap haribulan lah ni, patutnya each batch lain2 filling.. Gatai taruk campur2, lepas tu setalam pie tak tau filling apa, yang mana.. Opss, filling2 semua ni kena masak dulu.. Cannot put raw2 one aaarr... 

Wednesday, March 6, 2013

I LOVE MY PIE MAKER....!! CLAP CLAP, JUMP JUMP....!!

Marsha dah lama mintak karipap.. Supplier sini dah pindah jauh, sorang lagi dah pi umrah.. Petang Isnin lepas, lepas hubby ke KL, ter-rajin jugak menggodak daging & kentang buat inti karipap.. Konon nak buat sendiri la karipap tu.. Terasa time tu berkobar2 jenin nya sebab zaman meng-karipap ni cuma masa duduk Vietnam je dulu.. But I did it.. Together2 ter-rajin with Chipsmore Cheesecake.. Error ya, bukan Choc Chips Cheesecake as mentioned earlier..


So breakfast pagi semalam sensorang2... A slice of cheesecake yang sangat baik untuk diet (sape nak kurus hahhaahaaaa) & toasted bread (breakthru ya) with INTI KARIPAP + melted cheese slice... Strawberry also, tapi sebagai lisptick hehehe... Toksah dikira la kalori hillary nya ya.. Memang hillarious sensorang diri..!!


Tadaaa... No tipu2 one.. Petang semalam, dengan frozen pastry yang ada + inti karipap, maka sejarah telah tercipta.. PIE MAKER yang baru tiba Isnin baru ni dari PERTH, AUSTRALIA telah selamat dirasmi dengan jayanya.. Alhamdulillah..


Serious tau.. 6 minit sahaja..!! Dalam manual kata 6-10 minit tapi tergerak hati nak check lepas 6 minit.. Bukak je pie2 ni nak golden2 kalernya.. Sangat cepat sampai nak mem-foto step-by-step pon tak sempat..


Dari 8 biji, tinggal 2 biji.. Omak & anak2 dah bedal 2 biji sorang semalam.. Nak simpan untuk hubby lambat la pulak balik dari KL.. So kids bawak sorang satu ke sekolah pagi tadi plus sandwich.. I tell u, please lah beli sorang satu.. Sangat cepat & senang.. By the way, pie maker ni masih berstatus pinjam.. Dah guna tapi belum bayar.. Sebab supplier nya CIK FAIRYLILY masih bercuti se-antero Malaya & akad jualbeli belum dijalankan.. Harga pon belum termaktub, tapi pada kotak AUS 69.90 rasanya.. Harga Poslaju & shipment dari OZ belum dikra.. Wakakakaka, ini kes sebab tak sabar2 nak guna.. Very so the excited one..!! Jangan cuak kalo asyik tengok piring hijo & buah strawberry tu.. Tengah mood hijo merah.. Hehehhee...

Monday, March 4, 2013

KALAU RASA GEMBIRA TEPUK TANGAN.. CLAP CLAP.. JUMP JUMP...

Sebelum coretan diteruskan, hati sangat sedih dengan trajedi di Sabah.. Tak tersangka keamanan Malaysia dicabar untuk seketika ini.. Moga cepat berakhirnya persengketaan ini & Malaysia terus kekal aman.. 
***
Hari ni 4 Mac, cuti Pertabalan Sultan Terengganu.. Tak ke mana2 pon.. Semalam budak dah sekolah, esok pulak ada exam rasanya.. Jumaat baru ni duduk rumah je, budak2 banyak homework.. Sabtu ke Kuantan pi visit Mak & amik Bibik Aji (bibik walk in) untuk cuci rumah aunty nak buat homestay tu.. Pagi tadi ke sekolah hantar Marsha ada latihan Smart English.. Pastu dok menggosok baju hubby nak ke KL (dah pi pon) sebab ada meeting esok & lusa.. Tengah sedih pilu ditinggalkan, tetiba POSLAJU sampai.. Dia kasi parcel u..!!


Wohhooo.. So happy tepok tangan lompat lompat.. Alhamdulillah dapat jugak bag ni & coffee dari nun jauh Australia.. Walopon dah disqualified, tapi blogger FAIRYLILY @ PERTH kasi jugak bag tu sebab saya tergolek2 merayu.. Hehehe tq tq.. Moga murah rezeki Fairylily..


Tak sesabar nak bukak...


Tadaaaa... Pesanan dari jauh.. Merentas benua gitu.. Orang sibuk2 pasal Pie Maker, kita pon sibuk jugak.. Excited kemain lagi.. Harapnya buat lah nanti.. Dah kobar2 dah ni tau.. Nak buat terus lah konon tapi takde bahan la pulak.. 


Waahhh... can make muffins oso maaaa..


Cenggini lah ropa bentuk nya.. There's also yang 4 lobang (lain brand) tapi macam besar lah pulak pie tu nanti.. This one kira bite size.. Hehehee... Selamat menge-pie Cik Mulan..!!


The outer body looks like this..


See see... How rajin I am today.. Lepas hubby pi KL, tetiba rasa sayu.. Selalu camtu, kalo dia pi KL weekdays tu tak rasa sangat, but kalo weekend or on public holidays, mula lah rasa lain je.. Sunyi semacam.. Ewaah konon.. So mem-busy kan diri kat dapor, dapat sebiji Choc Chips Cheesecake yang kecik.. Ni baru keluar oven & mau masuk fridge.. Later 10pm baru boleh potong kot.. Rasanya dah setahun tak buat cheesecake ni.. Sebab musabab rajin bebenor kekdahnya..