Thursday, February 28, 2013

TER-MAKAN DAGING KUDA KAH AKU..???

Last weekend sebenornya ke KL lagi.. Ngeeee 3 minggu bertorots2 u.. Kesian ya amat ke hubby bawak kereta sensorang u.. Sebab asal citernya, last week Selasa petang dia pi KL, balik Khamis pagi.. Petang Khamis tu masuk keje.. Jumaat pagi pi KL kami ikut, balik Sabtu malam sebab meeting dia tu Sabtu the whole day.. Then Ahad pagi keje, Ahad petang dia pi KL semula sebab meeting Isnin pagi.. Malam Isnin tu dia balik.. Kami tak ikut la sebab kids sekolah, takkan nak ponteng kan.. Sape tak risau kan, namun gitu kekdahnya, doa je lah sepanjang masa moga Allah lindungi hubby hingga ke akhirnya..


Jumaat tu lepas solat Jumaat kami terjah IKEA la setelah berbulan tak masuk sini.. Sementelaah perots dah berkeriok, kami hantam la meatballs pujaan hati ini.. Tetapi beberapa hari lepas ada pulak berita tentang meatballs IKEA ni dikhuatiri dibuat dari daging kuda..!! Aiyayayaaa, nak muntah la pulak.. The people @ IKEA yang terlibat dah kata tidak, tapi terasa2 ke kat tekak ni.. Tetiba rasa badan sangat gagah perkasa macam ada tenaga kuda..!! Huwa hahaaaa...


Jugak memborong chopping board yg boleh lentor lentoq ni.. Yang lama dah terbelah seribu tapi guna jugak sebab stok takde kat IKEA ni sekian lama..


Jugak capai 5 biji untuk rumah aunty yang dah terbengkalai nak buat homestay tu.. Ejen tak guna ni lembap bebenor.. So busy maaaaa... Will launch soon..


Hubby bising Ts dia selalu ada kesan atas bahu baju.. So nak kena cari hanger yang round round round hujung tu.. Dah tau kat IKEA ni ada.. Hamik capai 40 ketol..

Also feveret always.. 2 kotak.. Tak sempat sampai Kerteh pon sebab melahap kat bilik hotel sambil sambil....


Menikmati keindahan Malaya... Saujana mata memandang... Suka sangat hijo2 nun di sana... Memang tak ke mana pon.. Hubby meeting kat hotel tu jugak so kids ni dikerah siapkan homework dalam bilik je.. The mother eat & sleep sebab petang tu nak drive vroooommm balik Kerteh kan..


The mother dunno what to do, teropong ke golf course.. Kids tengah kusyuk buat homework.. Cannot ON TV..!! Dolu2 u know kan, caddy semua lelaki kan kan.. But nowadays, caddy2 adalah pompuan.. Import pulak dari seberang.. Kesian caddy lelaki tempatan dah kurang kerjaya. Also dah takde pelapis pemain golf tempatan.. Sebabnya antara pemain golf yang terror2, ada yang bermula dari kerjaya caddy je.. Sepanjang program tu, ada sorang golfer je guna caddy lelaki but I lupa pulak nak snap photo dia.. I like that golfer (lelaki) yang guna caddy lelaki heheee...


Balik Kerteh kids request SUBWAY sebab tak sempat makan kat KL.. Yezzzaaa... Sonang kojo den.. But mine yang health conscious (once in a blue moon) ni guna roti BREAKTHRU...


Tu segala tok nenek dalam sandwich SUBWAY or BREAKTHRU tu... Cheese, Meatloaf, Shredded Roasted Chicken (saki baki) & segala mala sos yang disukai.. Dinner malam kemarin ni..


Pagi tadi berpusu-pusu lah kami ke Dewan Seri Diamond... Curi foto dari FB Maklang.. No angry me aarrr Maklang..


Sebenarnya my photos ter-delete dari HP.. Nak amik beria2 segan lah pulak.. Macam paparazi je la amiknya.. Tapi ter-delete la pulak.. Nak duduk depan pon segan... It was a great one from him Alhamdulillah... Moga kita semua sentiasa dicucuri rahmat Allah & sentiasa mencintai Rasul saw... 

Monday, February 25, 2013

GATHERING DENGAN BLOGGER2 TERSOHOR...

Rabu lepas ke Dungun.. Nak jumpa Kak Dr Nurazzah.. Blogger yang kenal since 2007.. Kak Azzah ada talk @ UITM Dungun.. So kami kidnap dia kejap pagi tu.. 


Lamanya tak lalu sini.. Biarpon Dungun-Kerteh dalam 45 minit je..


Alhamdulillah.. Tanah & pasir yang terhakis teruk masa Tsunami di Jepun baru2 ni telah hilang kecacatan pemandangannya.. Dah cantik semula Alhamdulillah..


Seronok betol kalau sepanjang jalan kat highway macam ni kan kan..


Suka tengok pokok2 ditanam merata2 tempat esp tepi laut ni..


Almost there.. PANTAI TELUK GADONG, DUNGUN.. Tepi kampus UITM Dungun tu saja.. Yey yeeeyyy ada banyak port kosong kami boleh lepak..


Main dish = NASI LEMAK, AYAM GORENG & co ni dimasak oleh MAKLANG.. BUBUR LAMBUK POWER pulak CHEF HANIELIZA yang masak... Si Mulan tolong makan je.. Asal nya nak makan kat kedai je tapi last minute Maklang kata lagi best picnic.. Alhamdulillah ada CHA GIO (POPIA VIETNAM) frozen dalam freezer, boleh la goreng & bawak.. Muffin resipi CHEF HANIELIZA pon senang, so godek yang tu je la.. Buat MUFFIN SWEET CORN je.. 


Muffin Sweet Corn & Cha Gio from me the malas one.. Molot 4 saja tapi makanan macam untuk 14 orang.. Wallaaaa so best one.. Can tapau oso... Alhamdulillah..


Rasa tak mau balik je.. Bestnya kalau rumah tepi laut kan kan.. But scary la kalau ada pirate datang..


Subhanallah...


Mulan with 3 BLOGGERS tersohor.. MAKLANG, DR NURAZZAH & CHEF HANIELIZA.. Kenal since 2006/20007 masa tu kami di Vietnam lagi.. Moga ukhuwah kekal abadi..


Masa mula kenal Maklang (HALINA ABDUL HADI), dia rajin masak & post resipi dalam blog.. After a while dia start menjahit RIBBON EMBROIDERY.. Dah publish few books.. Tempahan mencurah2.. Dr Nurazzah pulak rajin mengumpul teko & pinggan mangkuk antik - sama2 gang CHEF MAT GEBU ni... Chef Hanieliza tu takyah introduce lah.. Dah terkenal se-antero Malaya.. Tqs so much akak2 for your time melayan molot si Mulan.. Alhamdulillah.. Moga sentiasa murah rezeki semuanya.. Come come laaa mai datang Kerteh/Kemaman atau yang sewaktu dengannya, insyA MAKLANG & CHEF HANIELIZA akan masak nanti.. MULAN tolong makan je..

Tuesday, February 19, 2013

JALAN-JALAN & JET LAG...!!

Masih jet lag lagi... Jumaat lepas kami ke KL.. Banyaaakkk halnya.. Nak pi Khamis malam penat & tak larat.. Umur2 manja ni kan, cannot force2 one laa.. Gotta take it easy... Miss all of u.. Sorry tak dapat cergas nak BW, nak update pon emosi mengada2 melayan jet lag.. Prrgghhh.. Noti lah my body..


Sampai KL Jumaat tu terus ke Shah Alam.. Jumpa blogger NEEZA SHAHRIL @ PLAZA SHAH ALAM sebab nak pulangkan jubah2.. Hehehee... Kita jadi saudagar jubah sekarang tau.. Tolong jual je lah.. All Arab mari laa.. Salah satunya macam dalam foto kat atas tu.. Liplaps u..!! But so cantik one..


Lepas solat Jumaat, vrooommmm to Kota Kemuning.. Yezzaaaa... Sangat happy sebab dapat gomol baby RAI-OURKIZUNA.. Gerraammmm sesungguhnya.. Kalau lah dekat, mau amik kejap2 pinjam bawak balik rumah.. Bau baby kan sangat lah best..


Dapat jugak borong free MISO PASTE yang halal ni.. Alhamdulillah.. TQs Rai..!!


Oppsss.. Sebelum ke rumah RAI, kami pekena NASI DAUN PISANG dulu.. Kevulur sebab breakfast sangat awal sebelum push off ke KL... Dalam area Kota Kemuning kedai ni  rasanya.. Dah lost dah... Sedaaappp bangat..!!! Murah jugak RM9.90 semua ni termasuk Teh O Ais Limau.. 


Sabtu pagi tu kami ke MAYBANK TRAINING CENTRE, BANGI.. Jumpa blogger GOBOKLAMA yang hantar nya ARIF untuk OPEN WATER session... Aiyooooo so malu one.. Kecik manis comel orang nya but me so the badang one..!! Visual Art Lecturer, suka sangat kalau NJ ni post kat blog pasal seramik.. Yezzaaa Alhamdulillah dapat sebiji seramik hasil tangannya.. Oppsss, dah masuk lemari utk exhibit...


PADI SEAL JUNIOR ni ngada2... Macam2 dapat, ni pulak dapat goodies dari PADI AUSTRALIA... Selamat ada sebiji beg sekolah... Hehehe... Tak yah beli dah..


Lepas scuba diving pool session, vrooommm balik Klang tinggalkan kids dengan my sista.. Ada wedding invitation, anak big boss @ SETIA ALAM CONVENTION CENTRE... Dah sound kat hubby jangan ngada2 borak lama2 sebab mesti yg ramai tu staff2 la.. Ehh eehhh, jumpa boss lama @ Vietnam & wifenya .. Maka nya kami bagai nak rak la berborak berdua je.. Dah tak pedoli orang lain.. Saja datang lambat sebab tak mau jumpa ramai orang yg tak kenal.. Ya laahh, kita bukannya staff.. Tengok kat belakang tu, hall punya besar tapi orang dah tak de sangat.. Sebab jamuan dah nak habis masa... Hehehee, plan yg bagus kan kan kan.. Tapi sebenornya sebab lambat pon.. Pagi tu kan kami di Bangi.. Pukul 4 kami berempat bersurai, amik anak & vrooommm balik Kerteh.. Dasat kan, round satu Selangor kami.. Mau badan ni tak jet lag..???

Tuesday, February 12, 2013

CUTI GONG XI FA CAI DI HOSPITAL...

As Salam & Salam Sejahtera... We are back ~ HOME SWEET HOME... 
Hubby ada kena attend meeting in KL 5-7 Feb.. Tetiba pulak Subuh hening Rabu lepas, adik ipar sms yang MIL warded emergency kat Hospital Ipoh, kencing manis 24..!! Ouucchhh tingginya.. Hubby's in KL, takkan nak balik amik 3 beranak ni.. Lepas hantar kids pi sekolah pagi Rabu tu, pi Dungun cari tiket bas.. Memang sah2 tiket ke KL untuk Rabu & Khamis dah habis lama.. Alkisahnya my fren sorang ni memang dah pujuk awal2 ajak drive keretanya pi KL Rabu petang & ponteng the kids Khamis tu.. Sebab hubby dia pon dah ada KL since Isnin... Nak tak nak, ponteng jugak la kids Khamis tu.. Seriau jugak bawak kereta Odyssey orang ni.. Alhamdulillah selamat sampai...

VIEW FROM MIL'S KATIL
Kami push off ke Ipoh Jumaat tu sebab hubby abis meeting Khamis dah malam hari.. But why Ipoh & not Taiping..?? Rupanya MIL sakit tu kat Gerik masa jaga cucu kat sana.. Hospital Gerik kata Ipoh tu HQ depa, maka kena hantar emergency ke Ipoh.. Mintak tukar Hospital Taiping tak dapat sebab dah jadi kes in Ipoh.. Ya lah, takkan nak gaduh dengan doktor pulak.. Doktor pon dah pening lalat dengan patient yang gila ramai tu.. Banyak pahala doktor2 yang keje hospital besar ni kan.. 


Dulu pernah travel balik Taiping masa CNY.. Gila punya traffic KL-Taiping 7 jam.. That was 4 years ago kot.. Alhamdulillah masa drive Jumaat tu traffic masih OK walopon Twits kata traffic is slow kat banyak tempat @ North South Hiway... Tapi Sabtu tu, dah start lah macam semut hurung gula, banyaknya kereta atas jalan tu... Kami balik tidor @ Taiping, tu yang dapat tonton ratusan ribu kereta atas hiway PLUS tu..


Berkenalan dengan patient yang duduk Ipoh, depan katil MIL tu.. Dok interview dia tanya mana makan sedap kat Ipoh.. Maka citernya suruh try MEE REBUS RAMLI.. Sabtu malam on the way balik Taiping dari Ipoh, akak ipar call ajak singgah dinner @ MEE REBUS RAMLI sebab kami escape hiway amik jalan Sg Siput... Tapi kekdahnya kami dah terlaju & terlepas kedai tu...  Tapi Alhamdulillah depa pi, maka dapat lah tapau beberapa bungkus.. Ni foto mintak adik ipar snap.. Sesak jugak malam hari kat kedai ni..


Ni lah rupa MEE REBUS RAMLI ni.. Sangat pekat.. Rasa macam Mee Rebus Utara, also ada rasa Mee Udang Kuala Sepetang tapi pekat naaaa... Makan sikit dah kenyang... Memang sedap..!!! Ada telor, cucur udang, tahu, kentang rebus, telur sebiji semangkuk... 


Ahad petang kami gerak ke KL sebab tak larat nak drive marathon Ipoh-Kerteh hari Isnin (semalam) tu.. Petang Ahad tu akak ipar sms kata MIL dah dapat tukar wad bilik 4 katil.. Alhamdulillah sebab BP & sugar dah turun & stabil.. Semalam gerak balik Kuantan drop mak, visit tokki & tok.. Pastu terus balik Kerteh.. On the way tu, akak ipar sms citer MIL dah discharge.. Alhamdulillah... Akak & adik ipar ada bisik2, MIL & FIL ni dok hentam deghoyan kebun diorang tu... Aiyayaaaa.... Memang banyak pon deghoyan jatuh hari tu.. Kesian kan, anak, menantu & cucu2 semua duduk jauh2... Ada banyak jugak depa simpan frozen & buat temfoyaks.. Stock untuk kami la tu sebab tak dapat yang fresh...

Monday, February 4, 2013

TRAVELLING TIPS FROM A BIASA2 TRAVELLER..

Assalam & moga sejahtera semua sentiasa.. Masing2 dah ketaq kaki nak Cuti Raya China panjang next week kan kan.. Kami ketaq jugak walopon rasanya hubby kena standby keje.. Cuti kat rumah laa.. Apapon teringat Cuti Raya China masa duduk Vietnam.. Memang lama cuti tu, sampai kedai2 pon banyak tutup lama.. Tapi nowadays dah tak sangat.. Cuti ala2 kadar je sebab ekonomi kot..


Yang best masa Cuti Raya China or TET di Vietnam ialah Pesta Bunga nya.. Sepanjang2 Nguyen Hue Street tu, depa dok tayang bunga2 & berbagai jenis pesen replika yang diorang suka lah.. Kereta memang takleh lalu maka kekdahnya kami sorong je anak2 ni.. Sorang satu kena sorong, takut merengek penat nak jalan..


Citer pasal jalan2 dengan anak2 kecik & besar, ramai tanya camna kami travel dengan baby & anak kecik.. Ramai yang kata leceh jalan dengan anak2 kecik.. Eehh eehh jalan2 dengan anak2 lah best.. Yang penting kena plan also cari gajet2 yang berkaitan.. food & toys yang diorang suka kena masuk dalam list.. Tak kira la nak berjalan kat dalam atau luar negeri.. Ni masa Zharif umur 4 bulan, apak nya gendong dengan BABY CARRIER ni.. Carrier ni untuk baby 0-6 bulan umurnya.. Ada limit untuk berat baby tapi tak hengat lah.. 12 tahun sudah baaa... Boleh carry kat belakang jugak.. 


Carrier ni pulak beli masa kami duduk Korea kejap dolu.. Untuk baby 6-12 bulan.. Kat Korea memang femes emes carrier ni.. Senang kalo turun naik LRT/Subway kat sana.. Ada limit berat jugak tapi dah lupa.. Yang bagus sebab carrier ni boleh letak atas lantai untuk baby duduk masa omak apak nak makan, lepak  etc..


Besides BABY CARRIER yang gendong tu,  kami ada BABY ROCKER+CARRIER+CARSEAT yang dalam circle tu, boleh guna dari baby lahir.. Tu yang sangat penting.. Kalo nak beli barang baby, pastikan age limit.. Jangan semedang beli, takut tak elok untuk badan baby.. 


Stroller ni jugak sah untuk baby baru lahir sebab boleh recline sampai terbaring.. Ada wind/rain cover.. Tak basah/sejuk baby nanti.. Ada cosytoe boleh cover badan & bahagian kaki baby takut sejok salji nanti... Stroller ni kalo lipat, jadi ala2 umbrella gitu.. Senang & save space.. Memang berguna during winter in Korea..


Amoi ni umur 2 tahun masa ni.. Apaknya adventurous kan, omaknya a bit a bit only.. Ada tempat susah nak guna stroller so kena lah gendong dengan CARRIER ni.. Ni untuk budak besar sikit  yang boleh duduk.. Ada weight limit tapi udah tak hengat.. Ada sun shade, maybe dalam poket carrier kot.. 


Dah besar & berat sikit, last purchase untuk barang budka kecik.. Stroller yang paling ringan & kalo lipat lagi kecik jadinya.. Tidak sah untuk baby.. Cuma untuk budak yang dah boleh duduk, 1 tahun ke atas.. Jangan salah guna kan peralatan untuk baby & toddler tau.. Tak elok tulang tumbesaran tulang baby/anak2, kata Pakar yang berkenaan..


Stroller ni tak ada rain cover... Maka kekdahnya masukkan raincoat sleeves kat handle stroller tu je & cover semua mana muat.... 


3 Wheeler ni memang elok untuk atas jalanraya & kat beach sebab wheel nya macam tayar beskal.. Jugak sah untuk baby baru lahir.. Hubby pon kadang dolu jogging2 sambil tolak anak dalam ni.. Terkadang kami ke pulau2 sebab model besar tu pi scuba diving kan kan, so kena hangkut jugak ni.. Semua gejet2 ni dah terjual & terhadiah sebelum balik Malaysia Dec 2007 dulu.. Semuanya bertahan lebih 7 tahun, Alhamdulillah... Pelaburan beli masa SALES 70% MOTHERCARE yang berbaloi... Alhamdulillah.. TETIBA RASA NAK BERANAK LAGI... INSYA ALLAH...


Kalo bab clothings masa travel, memang hubby dah pesan marathon tak kasi bawak banyak.. Hehehee, check in pergi & balik, 2 je luggage bag kami 4 beranak masa pi Europe 11 hari aritu 2 tahun lepas.. Bahagian beg yang penuh dengan makanan tu masa balik penuh la sikit dengan barang dagangan.. Walopon agenda berdagang jatuh yg terakhir dalam TO DO LIST.. Sikit2 ada lah.. Dalam 45kg je rasanya 2 bag tu.. 1 backpack (70L-100L) & 1 duffel bag with wheels.. Very handy one kalo trolley takde kat airport.. Kena prepare jugak keadaan ni.. Sorang carry (hubby le tu), sorang tarik (I le tu).. Kalo berjalan, pastikan hari ke 3 @ 4 boleh basuh baju.. Tak pon pakai baju cendehati yg baru beli selai dua tu je.. Hehehe... Seluar 2 helai sorang.. Rotate la.. Ada jugak yang kata kalo sejuk takyah kisah basuh/tukar baju.. Kalo tahan OK je.. Ngggggaaakkk.... 


What to bring, expect & unexpected.. Mana2 tempat atas bumi ni kena hujan rasanya kot waimma Musim Panas/Summer... Kami anak beranak ada 2 in 1 waterproof jacket ni sorang sepasang.. Outside layer water/windproof.. Dalam tu ada la thin wool jacket.. Ada zip for both untuk cantum sekali.. Kalo tak sejuk, boleh guna as baju hujan je..


Also boleh guna masa Winter.. Ada wool jacket & wind/waterproof layer.. Takde la sejuk & basah baju kat dalam tu...


Kalo tak hujan & sejuk je, cabut lah yang layer waterproof luar tu.. Tinggal yang thin wool je.. Also of course lah with t-shirt etc kat dalam tu.. Hehehee... And ooppsss lupa nak mention earlier, STROLLER BOLEH JADI  SHOPPING TROLLEY..!!! Gantung la beg2 shopping tu kat mana2 selagi muat macam stroller kami kat belakang tu..


My wooly-like Black Jacket ni yang tak sporty tapi casual glam2 sikit.. Beli @ GANGNAM UNDERGROUND SHOPPING ARCADE, Seoul masa duduk sana.... Alaaa lagu OPPA GANGNAM STYLE tu.. Murah2 barang kat underground arcade tu.. Kalau pi Seoul, Korea, sila ke GANGNAM UNDERGROUND tu.. Jacket ni ada hood tahan basah kepala & waterproof oso maaa.. Nasib muat lagi.. Biorpon badan dah almost double the original size.. Wakakaaaaa... 


Ni antara kasut travelling kami.. Hubby ni adventurous maka kekdahnya kasut pon kena sesoai.. Better yang waterproof sebab tak kuasa nak hangkut 2-3 pasang sorang.. Takut la basah nanti.. Waterproof kan senang.. Ada jgk hati nak pakat boot setinggi peha atau lotot macam Victoria Beckham.. Tapi sebab perjalanan musafir ni 90% sangat outdoor & terhad maka hasrat tu kita simpan dalam mimpi la dulu.. Nanti camna nak solat, nak terjah hutan belantara.. Nak golek2 & berlari2 tepi tasik, gunung.. Tak kisah la boot tinggi tu, janji selesa & praktikal..
*
NOTA KAKI & HATI : NIAT UNTUK BERKONGSI..