Wednesday, January 30, 2013

DAILY ROUTINE YANG MASIH HURU HARA...

As Salam.. Moga sejahtera semuanya selamanya.. Woaahh.. Bila anak2 sorang Sek Men & sorang Sek Ren, schedule dah jadi huru hara... Thot after second week dah OK, tapi masih lagi kucai barai.. Time pi sekolah je sama, time balik sekolah & aktiviti petang semua lain2.. Chauffer dah rentong dalam kereta sebab langit dah terik terang benderang.. Hari dah takde hujan.. Maka kekdahnya bila weekend, badan ni nak tergolek atas katil je.. Malas nak ke mana2 sebab rasa nak muntah bawak kereta.. Daily routine, average 6-7 kali keluar masuk sekolah amik/hantar anak2.. Enjin kereta tu pon agaknya boleh meroyan sebab kena torture tiap hari.. Nak BW & update blog pon takde masa...


Khamis, Jumaat & Sabtu.. 3 days weekend aritu kan.. Hubby ajak ke KL sebab ada hal Jumaat tu in KL.. Hhhmmm, nak tak nak ikut la sebab kids takde kena ponteng.. Khamis 2pm sampai KL terus ke Taman Putra Sulaiman, Ampang.. Lama betol tak ke sini SWEETREE ~ KOREAN HALAL RESTAURANT..


Cantik kan deco kedai ni... Kat bawah penoh, so kami makan kat atas... Less customer..


Mine.. TOFU & VEGETABLE SOUP.. Lazat...!!


Hubby's.. MENU DIRAJA KOREA yang entah ke apa namanya... Sedap...!!!


SIDE DISH yang berbagai rupa & rasa... Yummeehh...


Kids' BBQ Beef & Rice... Delicious...!!


CARAMEL MOCHA whatever lah... Best..!!


Lepas kekenyangan, pi grocery shopping @ KEDAI RUNCIT KOREA nearby.. Seaweed @ KIM ni makan dengan sup memang sedap..!! Makan camtu pon lagi sedap, tu sebab kena sorok dengan kekanak Ribena ni.. Habis depa pulun kalau ada depan mata.. Nak beli bukan ada kat Kerteh... Nun di Kolumpo...


Rice Cake for TOPPOKI.. Balik rumah masuk freezer je.. Nak guna baru rebus balik.. 


Lepas lunch kat SWEETREE, terus ke BANDAR BOTANIC KLANG rumah my sista.. Isshh cuti Maulud Nabi ni depa pi jenjalan ke Setia Mall la pulak.. So kami pon masuk AEON BUKIT TINGGI... Mencari2 barang dapor kat JUSCO.. Ehh eehhh, terjumpa Tepung OKONOMIYAKI yang dah siap ni.. Lately memang ngidam TAKO YAKI tapi tak kuasa nak beli acuan sebab takut tak terbuat.. Blogger RAI OURKIZUNA & MAMAWANDIHA ada citer pasal OKONOMIYAKI yang kurang lebih rasanya dengan TAKO YAKI tu.. Apa lagi, rembat laa... Amik sepeket je untuk eksperimen..

Foto = Google
Jumaat tu Hubby keluar sebab ada urusan dia.. My boboy ikut la as boduguard.. Huwa hahaaa, also nanti senang nak solat Jumaay terus.. My SIL yang duduk depan rumah my sista ni MC sebab tak sihat... So litle Zara tak mau la pi Daycare.. My gegirl ada la kawan main.. Maka kekdahnya the whole day Jumaat tu, si Mulan duduk rumah tergolek atas katil sambil gilir2 tidor & tengok TV.. My sista yang pi keje tu heran sebab akak nya dah macam BURUNG HANTU.. Every time dia SMS, akaknya atas katil/sofa tergolek tengok TV.. What to do man... This body is not getting any younger heheheee but the heart must one laahhh... Ada hajat nak cari few other things tapi rasanya MELEPAK lagi best..!!!
*
Sabtu pagi lepas brekfast masuk AEON BUKIT TINGGI lagi untuk final shopping barang dapor.. Heheheee... Lepas siap tu cabut balik Kerteh lah sebab dengar traffic teruk jugak long weekend tu... Tak mau sampai malam2... Scary tau..!!!

Tuesday, January 22, 2013

PERGINYA TAKKAN KEMBALI...

Lama tak ke udara.. Memang mood melayang2 ke udara... Last week been busy with banyak benda lain yang di luar rutin harian seperti sepatutnya.. Been calling2 everyday sepupu sepapat tentang keadaan uncle yang di CCU Hospital Kuantan.. Tunggu weekend baru boleh melawat uncle tu.. So Jumaat kami ke Kuantan & visit dia pukul 5pm.. Waktu melawat sangat strict di hospital ni.. He's not in good condition but he's fighting & struggling dengan segala final ubat yang masuk dalam badan via tiub2 yang berselirat tu.. Sangat menyayatkan tengok semua tiub2 & segala bagai screen di keliling katil tu..


Masa sampai wad CCU tu, cousin yang sorang diri tu tengah panic.. Doctor mintak dia sign surat/borang, to let my uncle go peacefully dengan sendirinya atau nak revive which sangat tak baik untuk condition dia yang very fragile & tenat tu.. He's been busy calling2 adik beradik lain for opinion, semuanya on the way dari KL.. Only 2 of us were there.. Hubby tengah park kereta.. Katil dah ditutup dengan langsir.. Nurses dah pakai mask & apron.. Few doctors stand by kat situ.. Few nurses came to me suruh baca Yasin & ucapkan Kalimah Syahadah pada telinga uncle.. Jangan tinggalkan uncle sensorang kata mereka.. I was panic & menggeletar sensorang masa tu.. Tak pernah hadapi semua ni.. Arwah bapak meninggal dalam tidur walopon famous keluar masuk hospital.. Apa pon gagahkan diri baca jugak Kalimah Syahadah & surah Yasin berkali2 di sampingnya.. After few hours, sebahagian adik beradik lain tiba.. Dah ramai gitu kami pon balik Kerteh.. Uncle masih camtu, BP sangat rendah.. Kami doa sentiasa.. Jam 12.09 tengah malam, cousin called.. He's gone forever.. AL-FATIHAH.. INNALILLAHI WAINNA ILAIHI ROOJIUN... Moga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama mereka yang beriman.. 


Kenangan terakhir bersamanya di katil CCU tu sukar dilupakan.. Walaupon jauh tidak serumah, namun he's one cool uncle.. Kuat bebel, kuat berleter, suka buat joke, suka bergurau, very outspoken.... Lepas arwah bapak meninggal, he's the only uncle yang tinggal besides my aunty belah bapak.. My aunty yang masih SOLO umur 70-an tu nangis sekuat hati tepi katil sewaktu habis nafasnya (my cousin yang citer).. Perginya the only adik & teman gaduh/gurau dalam talipon & tiap kali jumpa.. He's like a father to 4 of us.. Arwah bapak meninggal kami semua belum kahwin.. Maka detik2 bersejarah dalam hidup kami 4 beradik, dia lah yang banyak bertanggungjawab.. Graduate, kenduri kawin, kenduri cukur jambul cucu2.. Will miss him so much.. I would like to thank Admin KUANTAN GROUP  sebab post foto ni di FACEBOOK petang tadi.. Yes, they were once THE OTAIS OF TOK GAJAH : PAHANG FOOTBALL TEAM.. Ni foto zaman 1976.. Arwah bapak 2nd from right & arwah uncle first from left.. They are THE TAIBS... Antara player masa tu, ROSMAINI MD SHAH, RAMLI MAHMUD, HAMIDON ABDULLAH, JAMAL NASIR, TAJUDDIN NOR, D. DAVENDRAN & many more... Kami membesar dengan mereka.. Half of the team were pemain MALAYSIA masa tu.. Yup, ramai football player datang ziarah.. Dari yang veteran sampai yang kurang veteran.. They both memang sangat dedikasi dengan bolasepak PAHANG & MALAYSIA.. Miss them so much.. Moga mereka ditempatkan bersama mereka yang beriman.. 

Tuesday, January 15, 2013

BLOGGERS GATHERING, PARTY & MEEHOON JONANG..!!

Wallaaa.. Hari ni baru la rasanya dah settle & register rutin seharian lepas anak2 start sekolah.. Dah tau pukul berapa nak pi sekolah kasi makan, pukul berapa depa habis kelas, habis KOKO, KAFA @ KELAB dll... Takde la dok tercongok dalam kereta kat parking sekolah which is sangat ketidaksukaan..



Khamis lepas kami bergongjeng lagi.. With bloggers CHEF HANIELIZA & KAK RINA (SILVERSARINA @ WANMOMMYCYBERTALK).. Lama tak jumpa sejak cuti sekolah dolu.. Jugak tak sempat nak visit Kak Rina setelah rumahnya dilanda banjir besar di Kemaman hari tu..


Rupa keadaan kat luar rumah Kak Rina masa air dah naik tinggi.. Lebih paras lutut.. 3 foto di atas cilok dari FB Kak Rina.. Moga mereka yang diduga tetap tabah & moga mereka sentiasa dimurahkan rezeki..


Paling besar katanya sejak duduk Kemaman.. But she's very strong & tough.. Sangat sabar dengan dugaan Ilahi.. Ni time kena evacuate sebab terpaksa, asalnya tak mau pindah.. Dia check in hotel kat Kemaman..


Ni pulak keadaan lepas banjir surut.. Masuk News @ Bernama... 


Sambung citer makan2... Ni saya punya..!! Konon nak jaga badan & jaga makan maka order lah Ikan.. Tapi mintak gravy tu lebih mua hahaaa...   


Kak Rina's Vietnamese Noodle... Gila banyak (as always) portionnya..


Maya punya.. (Kak Rina's daughter)..


CHEF HANIELIZA punya... Dia marah sebab semua tenggelam.. Heheheeee... MEE TOMYAM banjir lah kami panggil..


CHEF punya.. Kepenatan mengembara se-antero Malaya untuk demo dll, nak buat tak sempat.. 


Sabtu lepas... Ada birthday party..!! Yeeyy yeeeyy lama tak pi party.. Party Iman 1 year old.. kat Kelab.. Woowww... I like 1000x  fountain cekelats itu..


More... Tak minat kat Main Dish.. Sebab yang ini yang tak rajin nak buat... Rajin makan sahaja..


Sooooo yummmeehh...!!


More...!!! Banyak nya di-order dari my Indonesian Friend, Ibu Elly @ MY MESSY KITCHEN...


My lunch from recycle centre.. Petang semalam jumpa frozen kuah Laksa Penang & Laksa Johor dalam freezer.. So combine & defrost dalam periok & reheat keduanya.. Asalnya sebab ada laksa putih leftover dalam fridge.. Yeyy takyah masak kuah.. Done for dinner last night... Eh ehh ada lagi sikit kuah tu.. Simpan lagi.. Pagi tadi jumpa meehoon sikit dalam fridge.. So combine lagi & thats my MEEHOON JONANG (sebut JONENG ya)..Meehoon + Kuah Laksa JOhor + Kuah Laksa PeNANG..  Sebab keduanya ber-base ikan, maka rasanya macam Laksa Johor jugak tapi mild sikit sebab takde rempah & tak tambah santan..

Wednesday, January 9, 2013

TAHUN BARU SEMUA NAK BARU LAH KAN...!!!

Huwaaaa... Tak sangka2 permulaan 2013 sebegini penat rupanya...!!! Kids kat sekolah baru tapi depa ni tak kisah pon.. Excited sangat2.. Buku baru, kawan baru, cikgu baru, suasana baru.. Semestinya semua ni yang baru.. Nasib tak mintak bag sekolah baru.. Lega..!! Sebab bag masih elok, kalo nak yang baru, depa kena guna duit sendiri lalalalaa... 

PHOTO : GOOGLE
Memang penat tak terkata.. Rutin pon semua yang baru.. Dah start sekolah ni kena lah bangun awal semuanya.. Nak siap breakfast, nak siap bekal makanan.. Pastu 12pm kena masak lunch & pack-kan sebab Ahad till Rabu, semua lunch dalam kereta.. Hahahaa, kesian anak2 ku.. Tak tegamak nak biarkan depa ni beli makanan kat kantin.. Omak kan tak keje opis, kena lah masak.. Sebab petang2 tu, 2pm pulak ada KAFA, KOKO or KELAB.. Malas la nak ulang2 balik rumah just untuk makan.. Sengal2 & keras kejong dah tulang rangka & otot2 macho ni.. Huwa hahaaa... 

PHOTO : GOOGLE
First week ni memang keluar masuk sekolah sangat banyak kali.. Nasiblah sekolah dalam 1km je dari rumah.. Or lebih sikit je.. Beli macam2 kat koperasi sebab tak pernah cukup buku2 nya.. Temankan si gegirl ni membeli sebab kalo dia beli, pastinya yang tak patut beli dicapainya nanti.. Bab menunggu dalam kereta pon sahangat lah tak tahan.. Kadang lama, kadang kejap..  Ada pulak jenis tak sopan tatkala menunggu & memandu di kawasan sekolah.. Aiisshhh... Bikin gue jadi ANGRY CAT ni..
***
HAPPY 2013 Y'ALL... HAPPY & HEALTHY ALWAYS..!!
(Maap tak dapat BW lagi.. Tersahangat lah busy nya di sekolah.. Will do, will do later InsyA..)