Wednesday, October 9, 2013

DAY 11 ~ STOCKHOLM, SWEDEN...

AsSalam & Good Day All... Day 11 (4 Jun 2013) tu kami tak check out lah sebab dah book 2 malam @ Galo Havsbad Camping Site tu.. Nak jalan2 & tidur Stockholm 2 malam... 


Tinggal 2 malam je sebelum tamatnya permusafiran kami masa tu... Pagi2 lepas breakfast & prepare lunch, kami pon gerak lah... Galo to Stockholm dalam 30km tapi jalan smooth Alhamdulillah...


Dalam city pon ada jalan rentas bangunan..


GAMLA STAN (The Old Town), until 1980 officially Staden mellan broarna (The Town between the Bridges), is the old town of Stockholm, Sweden. Gamla stan consists primarily of the island Stadsholmen. The surrounding islets Riddarholmen, Helgeandsholmen, and Strömsborg are officially part of, but not colloquially included in, Gamla stan. The word "stan" is simply a contraction of the word "staden" ("sta'n"), meaning "the town." (Wikipedia)


Tapi bila masuk city centre je, oohhh mamai traffic teruk jugak tapi OK lah.. Ohhh look at those old buildings tu... 


Camni rupanya GAMLA STAN tu..


Ticket booth untuk HOP ON & OFF tapi lake tu... 


STOCKHOLM... Sweden’s capital city spreads out over 14 islands in Lake Mälaren and looks out proudly to the Baltic Sea to the east. Her grand public buildings, palaces, rich cultural history and museums tell her 700 year-old history beautifully. (visitsweden.com)


SKANSEN is the first open air museum and zoo in Sweden and is located on the island Djurgården in Stockholm, Sweden. It was founded in 1891 by Artur Hazelius (1833–1901) to show the way of life in the different parts of Sweden before the industrial era.

Skansen attracts more than 1.3 million visitors each year.[1] The many exhibits over the 75 acre (300,000 m²) site include a full replica of an average 19th-century town, in which craftsmen in traditional dress such as tanners, shoemakers, silversmiths, bakers and glass-blowers demonstrate their skills in period surroundings. There is even a small patch growing tobacco used for the making of cigarettes. There is also an open-air zoo containing a wide range of Scandinavian animals including the bison, brown bear, moose, grey seal, lynx, otter, red fox, reindeer, wolf, and wolverine (as well as some non-Scandinavian animals due to their popularity). There are also farmsteads where rare breeds of farm animals can be seen. (Wikipedia)


Sebelum kaki mokcik lengoh nak ronda2 dalam Skansen tu, maka kena lah pujuk pokcik ajak naik train... Alasan konon nak rasa train kat sana lah wahahaaaa...



THE FORESTER'S HUT..


HAYBARN...


Awesome view dari Skansen...


Best betol kalau dapat sebiji rumah kecik tu buat main pondok2 kan kan...


Rumah untuk puak SAMI di Sweden...


Interior..


Posing sat dengan REINDEER...


Woaahhhh... Close up dengan antlers nya...


Kiranya VELVET diamik dari kulit luar antlers Reindeers ni kot..


SAMI's Mini Village..


Puak SAMI... 


Beginilah kisah sejarah puak SAMI rupanya...


Posing lagi naaa...


Unik kan design ni..


Haaaaa... Memang mana2 kami pi, akan jumpa lah rombongan Cik Kiah Junior ni...


Hhhmmm.... Kalo lah jinak, kan best peluk2 bear tu...


Details about BISON...


Tu lah rupanya BISON...


Marsha with THE WOLF...


THE HISTORY....


Dipaksa posing lagi naaaa...


Coffee + Milo break....


Snap jangan tak snap...


Glad she's having fun... 


Dah hampir lunch hour... 


Dipaksa posing lagi.... Sabau ya...


Ohhhhh I like...!!!


Owwhhhh... Kalo lah cuti hubby panjang, memang lah kami nak ke HELSINKI, FINLAND jugak... Apa kan daya, tangan tak sampai... Dari Stockholm tu, memang bersepah cruise ship belayar ke FINLAND... Nak kena tambah at least 3 hari kalo nak ke sana..  InsyA moga Allah makbulkan doa kami untuk ke sana satu hari nanti...


THEME PARK... Dah cakap kat kids ni, sebab masa tak cukup, so that time memang takde masuk theme park etc lah... Its NATURE trip.. Diorang tu OK je.. Memang diorang tau pon & diorang suka...


OK... Bye bye Skansen... Till we meet again InsyA...



SKANSEN ni terletak di satu pulau kecik di Stockholm iaitu DJURGARDEN... Maka kisahnya memang tasik lah keliling tu... Ronda2 kami jumpa tempat picnic.. Memang tak susah, mana2 pon ada tempat picnic ni.. 


Lunch kejap tepi tasik, tepi hutan nan hijo....


Posing sat... 


Paksa hubby park kereta kejap tepi jalan tu untuk amik foto... Wahahaaa... Our dearest mini tripod lah tolong snap... Self timer as always lah...


THE BIOLOGICAL MUSEUM
Biologiska museet is a museum located in Djurgården in Stockholm. It exhibits a collection of stuffed European birds and mammals in dioramas. Some of the diorama backgrounds were created by artist Bruno Liljefors, known for his dramatic paintings of Scandinavian wildlife. The museum was built in 1893 after a design by architect Agi Lindegren who was inspired by medieval Norwegian stave churches.(Wikipedia)


Dahaga tengok kereta comel ni...


Woaahhh... Emas kah itu... Berkilau2 walopon cuaca tak terik...


Buildings in STOCKHOLM...


Gagah sungguh atok ni berbasikal... But sangat lah biasa di sana... Mana2 pon memang ramai berbasikal...


Tak sempat nak naik train ni...


Antara bandaraya2 yang kami masuk, rasanya Stockholm lah yang paling sesak kot.. Or sebab kami tak masuk city centre lain wahahaaa...


Emas kah itu...???


Waaahh... Ada refleks dari cermin di bangunan itu.. Kalo masa panas terik macam kat Malaya, mau berpinor2 biji mata... 


STOCKHOLM CITY HALL..

\

The Norstedt Building (Swedish: Norstedtshuset) is the main office of P.A. Norstedt & Söner AB on Riddarholmen in Stockholm, Sweden. The building, designed by Magnus Isæus and built in 1882-91, features a spire-like roof, which is a well-known silhouette on the skyline of central Stockholm. (Wikipedia)


Tunnel dalam bandar...


STOCKHOLM GLOBE ARENA
Also known as The Ericsson Globe is currently the largest hemispherical building in the world and took two and a half years to build. Shaped like a large white ball, it has a diameter of 110 metres (361 feet) and an inner height of 85 metres (279 feet). The volume of the building is 605,000 cubic metres (21,188,800 cubic feet). It has a seating capacity of 16,000 spectators for shows and concerts, and 13,850 for ice hockey.
It represents the Sun in the Sweden Solar System, the world's largest scale model of the Solar System.(Wikipedia)



On the way balik chalet, singgah lagi supermart.. Cari bahan untuk dinner... Diorang2 ni request benda yg sama sebab katanya SALMON mmg paling fresh kat Sweden... Iyoo laahh..


Sebab kepenatan ronda2 SKANSEN, maka diorang2 tu malas nak BBQ kat luar.. Also sebab sangat sejok.. Again BAKED SALMON & POTATO.. Bawak mushroon sup & mayonis dari Tanah Malaya... So tibai2 lah apa yang patut untuk jadikan satu dish yang mengenyangkan ya.. Waahahahaaa..


Oh neighbor sudah balik jenjalan... Sana mostly kereta semua jenis WAGON or SUV/MPV...


Lepas dinner, jalan-jalan masuk hutan sebelum pi blok bilik mandi.. Naik kereta lah sebab besar bangat tempat ni.. Also cuaca sejok..!!! 


Ada tasik , ada lah ikan... Ada lah jugak pemancing...


Nak pi mandi bawak tuala je kan.. Sweatshirt semua kat chalet.. Cover lah body mana perlu sbb memang sejok...


Ohhh... I like...


Hubby sangat excited tengok boat... Biaq lah dia berangan ..


Many more...!!! Kedudukan Galo ni memang dah nun jauh ke selatan, tepi laut.. Jadi ada lah kuala.. So banyak lah bot2 ter-parking kat jetty2 tu... Macam tempat kita tapi tempat kita takde la bot private ni.. Yang banyak bot nelayan je kan..


AWESOME
9pm masa ni.. Nak tunggu Maghrib 10pm.. Kalo duduk chalet nanti budak tertidor & kena kejut.. So baik lah kami ronda2 cuci mata tengok keindahan alam ciptaan Ilahi..


Sunyi sepi je..


Woaahhh... Subhanallah...


Syahdu jiwa raga...


Opposite sunset... Subhanallah cantiknya....


Posing kejap naaa....


OK bye bye BJORNO.... 


GALO HAVSBAD MAP...


Alhamdulillah DAY 11 smooth trip.. TO BE CONTINUED...


Alhamdulillah I am much better now... Makan & makan sampai lupa apa yang jadi semalam hahaa.... Thaaannnkkkk you all..!!! Dugaan & balasan atas dosa yg lalu.. Kena muhasabah diri selalu...

22 comments:

Kakzakie said...

Pondok nomad yg dibina kalau dapat kat kita memang cantiklah mulan. Mereka boleh buat sampai ada patung dlm tak ada pulak yg nak mencuri. Kalau tempat kita mesti ada yg menghuni di dalamnya...

Acik Erna said...

alhamdulillah mulan dah boleh senyum lebo..

Rai Ourkizuna said...

dapat cuti 2 minggu puas jenjalan.. saya nak cuti dua hari pun jenuh berkira ngan bos kak.. jeless..

(eleh..dapat cuti dua minggu pun kami belum mampu pegi jenjalan jauh cam akak..hahaha)

Kesuma Angsana said...

cukup menariklah, tq share with us yer

Daddy Ziyyad said...

Building Biological Museum tu mmg unik betul...masuk tak dalam nya?

Tak sangka ada bison kat sana...igt kan kat US aja ada..hahaha

Time Traveller said...

Best nyer Stockholm tu... Gamla Stan tu memang best jalan2 kat sana.. ada pi Suslenn tak?? ada beberapa muzium kecik kat situ.. pastu boleh jalan2 kat dataran Grand Palace.. tengok askar bertukar.. changing guard.. :D

whitecappuccino said...

hingga tak terkata...tq for sharing ciptaan Allah yg hebat ini.

nohas said...

view bangunan dan nature sama cantik..suka tengok bangunan2 design lama..ada juga kaum orang asli di Sweden, kaum Sami..baru tahu..

Marya Yusof said...

As salam mulan,

Masya'Allah so beautiful..! :)) Untungnye you dpt sampai ke sana... tak tahulah i ada peluang ke tak... Baked salmon potato tu buat Marya terhenti lama di situ..! Looks yummy!

yana said...

Salam Mulan,
Salam Mulan,
Salah satu impian Yana, nak bawak kids mengembara satu dunia setahun, depa cuti pun setahun..Sambil2 jalan2,sambil2 diorang tulis/conteng buku apa yg diorang nampak & experience..Your kids are lucky!Karangan mereka mesti banyak cerita nak tulis!
Apapun,glad ada blog macam ini,your pictures are all awesome..sekarang ni pun Yana dah wander dalam semua tempat2 tu!

aizamia3 said...

semua gambar pemandangan cantik2 belaka.. ;)
dapat satu pondok tu buat main2 masak best gak tu kan..

CS said...

Mulan
Kita jeles tengok gigi kucing yg teratur tu, heheh.
Nak bitau sedekad dulu kita pernah mimpi bison. Dia duk tenung kat kita tak berkelip mata pun.. sumpah it was an epic nightmare tapi sangatlah real..

Papa Mifz said...

unik dan comel rumah puak Sami tuh yer...

Lady Windsor said...

Assalam, Hallo darling..u jeles tengok I belajar buat roti sempoi tu?? u ingat I tak jeles u round satu dunia...haishh jeles tahap petala langit...kekekeke.

Ok nanti I turun KT ajar u buat roti naaa...

muahh!

mrs.smile said...

sekali lagi MS berzikir bila membaca entry akak...komen gambar mcm biasa superb semua gambar mmg cantik..thanks akak sudi share gambar nk sampai sana, entah ada peluang ke idak hehehe

Baked salmon & potato tu uumphh look so delicious!

LYAfrina said...

rumah2 kayu tu cantik2..

salam aidiladha buat akak n skluarga

Time Traveller said...

Salam Raya Aidil Adha Kak Mulan :D

MulutPayau said...

uniknya rumah puak sami tu...

Salam Aidil Adha utk Mulan dan fmly..

Pak Man said...

oh.... cantik sungguh pemandangan di sana.

kdSvizra said...

Terima kasih kerana sudi berkongsi artikel yang menarik, Membuatkan saya teringin untuk menjejaki ke tanah Scandinavia.

Anonymous said...

I absolutely love your blog.. Very nice colors & theme.
Did you create this amazing site yourself?
Please reply back as I'm looking to create my own personal site and
would like to find out where you got this from or exactly what the theme is called.
Cheers!

Feel free to visit my page tandblekning 50% (http://orenc.net/index.php?do=/profile-122747/info/)

m.u.l.a.n said...

thanks all for the comments... sangat2 menghargainya... sorry tak dapat reply semua comment..