Wednesday, September 25, 2013

DAY 9 ~ OSLO, NORWAY to KARLSTAD, SWEDEN...

As Salam & Salam Sejahtera.. Miss all so much.. Banyak naaaa halnya.. But all of you kan, always in my heart.. 


Day 9 (2 Jun 2013) tu kami siap breakfast & masak nasi as always lah... Dah nak gerak keluar dari Norway.. Awesome country with amazing view of mountains, fjords, waterfalls dll...


Keluar je dari city centre, kami nampak Masjid... Besar masjid BAITUN NASR ni.. Tak sempat nak singgah... Oslo - Karlstad ni dalam 220km.. 


Walopon Summer tapi cuaca nyaman tak terik macam tempat kita yg dekat dengan Khatulistiwa...


Pakcik yang bawak beskal ni sangat tua tapi kuat sesungguhnya kudrat dia ngayuh naik bukit tu..


Macam kat tempat kita jugak kan..


Ohhh another storage yang cool tu.. Kalo kecik2 main pondok2 dlm tu sure best gila...!!


"KU LIHAT HIJAAAAAAAAUUUUUUU...." 
I like...!!!


Jumpa supermarket kena stop cari stok makanan....


Gerraaammmm tengok buah2 yg fresh... Susah nak tengok buah yg buruk sebab cuaca sana sejok kot kan..


Borak sat kena interview... Pelik diorang ni agaknya mana la datang manusia gelap2 ni...


Opssss Garage Sale kah itu...??


Kat Europe ni, kalo tepi highway memang banyak shopping area.. Just that tak bertingkat2 macam tempat kita.. Mostly setingkat je. Tapi bapaklah luas.. Jenoh kaki nak melangkah... Longgau seluau...!!!


Lagi dan lagi...!!!


Kalo tak besar, yg kecik2 pon ada.. Tak kuasa ehhh nak nyinggah semua...


Sport Shop...!! Hubby telah terlepas tapi katanya tak pe..


McD ni everywhere lah ada nya...


Love everything... The weather, nature etc..


Ni dalam daerah KILS..


Yezzaaaa.... Our last SMOKED HERRING for lunch... With plain white rice & kicap wohhooo... Dah tak nyempat dah nak angkat muka.. Lapau gamaknya.. 


Lepas lunch, lepak tepi tasik sat.. Layan depa jap..


Lepak lama pon takpe kat sini.. Awesome awesome...


Ada 2 budak tengah mancing tu... Best betol kalo dapat cuti lagi lama... Macam2 nak buat.. Tapi kami tetap bersyukur walopon tak lama, Alhamdulillah kami diizinkan ke sana utk bercuti menikmati indahnya ciptaan Ilahi...


Finally safely arrived @ FIRST CAMP KARLSTAD, SWEDEN... Camping site ni tapi kami tak nyempat nak camping lah..


Welcoming us.. Tq tq..


Kami book one of the chalet tu.. Paling murah pon ya... 


Yes ours.. Comelnya...


Ni isi perot chalet ni.. 2 bunk beds, meja & kerusi... Takde TV ya..


Also closet kecik & tiny kitchen.. Ohhh I like...!!!


Ada banyaaaakkkk chalet kecik2 ni..


Dah siap solat, kami pi IKEA jap.. Memang bersepah la IKEA kat Sweden ni.. Tempat lahir kan kan..


Yang kat luar tu murah2 gila depa jual.. Camna nak hangkot..???


Aiyoyoyooooo... Gerrraammmm nya..


Lain sikit kot design kat Malaya..


Hijo...!!! I like...


I like oso meehh...


Eh ehh.. Rasa syahdu tengok grandpa & grandma lepak minum kopi situ...


Sudah cuci mata kat IKEA kami pi jalan2 shopping malls kat area tu jugak..


Hahaaaa.. The kids kata kat Terengganu pon takde signboard camtu walopon sebutan ala2 sama..


Takde la sampai ke hujung nun pon.. Gila besaaaarrrr, lengohs kaki mokcik jalan..


Jalan2 cuci mata je.. Memang macam2 ada.. Harga ada yang lebih kurang Malaya jgk pon.. Summer Sales agaknya.. 


Balik dari cuci mata kat IKEA dll tu kami jalan2 dalam camping site tu... Woaaahhhh, awesome awesome...!!


Best best picnic dalam hutan...


The kids memang lah enjoy..


Ada tiny Sulfur lake... Memang lah berbau busuk sikit.. Sulfur kan..


Balik chalet untuk dinner.. Nak jugak lepak2 dalam chalet comel molek tu..  


9pm.. Belum Maghrib pon.. 


Neighbor kat hujung tu duduk lama kot.. Siap bawak TV & satelite kecik.. 


Bilik mandi & toilet memang kat luar.. One block khas untuk tempat mandi & toilet, depa memang asing2 laki & pompuan.. Tempat basuh pinggan pon ada bilik lain kat block tu.. Bukan main taram je nak basuh pinggan dalam bilik mandi naaaa... Alhamdulillah depa kasi chalet kami dekat dengan blok mandi.. Ater amoi ni penat & tertidor awal also terbatal wuduk.. Maghrib 10pm, dia dah tertidor awal sebelum tu.. Kena lah kejot semula..  Time ni takde orang, tak lah segan nak amik gambor heheee... OK, tqs for coming & nanti kita sambung lagi citer naaaa... Take care uols...!!!

18 comments:

Rai Ourkizuna said...

cantik cantik cantik.. best kan kak ada pengalaman jalan2 macam ni..

Kakzakie said...

Huiii!! besat sangat. Seronok betul kakak tengok. Chalet comel tapi pun nampak selesa dan bersih...

GREENJADE said...

suke suke..sume view lawa2..segar bijit mata

cute2 nye chalet..comel padat n kemas..like like like lg.

best nye kalu travel drive sendiri..byk tempat boleh explore..

Has said...

cute kecik molek chalet tu. dah la color nye lawa.

penDragon said...

kicap tu you bawa khas dr malaya ke?

NenetPenne (NP) said...

aaaaaaaaa sedihhhhhhhh
sedih sebab tak tahu bila laa boleh travel mcm nih... :(

nohas said...

bestnya travel mcm ni..

smoked fish..ikan kering versi Mat Salleh..dah lama tak rasa..

Azra said...

Sangat beshh tengok gambar2 akak... huwaaa nak pegi jugak... kenape la saye takde life partner yg suka travel? :<

MamaFaMi said...

Bestnya makan angin!!!!! Tapi yang paling best kan Mulan, chalet dia. Kenan sangat. Ce amek satu bawak balik... leh main pondok pondok... :D

Dr Singa said...

nampak peta tu baru swedar betapa jauhnya korang berjalan!!
tabik!!

Pak Man said...

Cantiiiikkkk!

rostina76 said...

restaurangggg tu!!!hahah kelakar plok. ukaloh comel lotenye chalet dia, tapi bagus kan walau kecik complete semua dgn dapur bagai. btw syoknyeeee la dpt jejalan gini

Mamasya said...

bestnya...semua menarik...
chalet tu comei je saiznya tp siap ada dapur....

whitecappuccino said...

kulihat hijauuuuuuuuu! cantik laaaa! suka! semua cantik mulan!

Karukord jagau said...

cantek2 pemandangannya. Yg hijau2 tu sejuk ja biji mata nengoknya.cantek2 pemandangannya. Yg hijau2 tu sejuk ja biji mata nengoknya.

LYAfrina said...

permandangan sungguh nyaman & mdamaikan

Telor Power said...

salute pada uncle berkayuh tu....

m.u.l.a.n said...

thaaaannnxxx for the comments..!!! sorry tak dapat reply satu2... pls come again ya..!!!